Cafea cu lămâie: o combinație bună? - Doza de Sănătate
 

Cafea cu lămâie: o combinație bună?

Cafeaua și lămâia sunt două ingrediente cu proprietăți recunoscute, dar pot fi consumate împreună? Efectele benefice chiar se multiplică? Descoperă în acest articol!
Cafea cu lămâie: o combinație bună?
Anna Vilarrasa

Scris și verificat de nutriționistul Anna Vilarrasa.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

O nouă combinație, cafea cu lămâie, este la modă în lumea băuturilor. Mulți se așteaptă să obțină beneficii pentru sănătate care le depășesc pe cele oferite separat de cele două ingrediente.

Nu există nimic care să spună că aceste produse nu pot fi amestecate. Însă rămâne de văzut ce se întâmplă atunci când vine vorba de beneficiile ingredientelor.

Cafea cu lămâie

Formula exactă pentru a prepara acest amestec presupune să adaugi sucul unei lămâi într-o cană de cafea (200 ml). Chiar dacă, pentru unii oameni, poate părea o combinație neobișnuită, alții o văd ca pe un remediu cu efecte benefice asupra sănătății.

Mulți oameni cred că lămâia se potrivește cu o cană fierbinte de ceai. În mod tradițional, oamenii din anumite regiuni o consumă în băuturi răcoritoare pentru a combate căldura. Pentru a ne lămuri asupra utilizării și utilității combinației de cafea cu lămâie, cel mai bine este să examinăm separat beneficiile acestor două ingrediente.

Beneficiile cafelei

Pentru prepararea cafelei, boabele uscate și măcinate se amestecă cu apă foarte fierbinte, un proces simplu ce are ca rezultat una dintre cele mai consumate băuturi din lume. Conform datelor Asociației Britanice a Cafelei, în fiecare zi se beau în jur de două miliarde de cești de cafea.

De-a lungul istoriei, consumul de cafea a avut atât o reputație bună, cât și una proastă. Din acest motiv, știința a cercetat intens cafeaua. Este cunoscută pentru că este un aliment care ne stimulează, capabil să îmbunătățească anumite aspecte, cum ar fi memoria, concentrarea și oboseala.

Cercetătorii au investigat aportul de cafea în raport cu diferiți parametri de sănătate. După cum subliniază autorii unui rezumat important al studiilor existente, majoritatea sunt observaționale, deci trebuie să fim prudenți cu concluziile.

Asocierile pozitive dintre cafea și boala hepatică (ciroză, boală hepatică grasă non-alcoolică sau fibroză hepatică) sunt numeroase. De asemenea, pare să existe o probabilitate mai mică de a dezvolta cancer la ficat la cei care consumă cafea.

În mod similar, autorii evidențiază o reducere a riscului de mortalitate generală la cei care consumă cafea în comparație cu cei care nu o fac (și o incidență mai mică a bolilor cardiovasculare și a problemelor metabolice, cum ar fi diabetul de tip 2).

Cantitatea maximă de cafea pe care ar trebui să o bea o persoană pare să fie de trei căni pe zi. Cu toate acestea, un aport mai mare nu pare a fi periculos, dar nici nu pare să ofere mai multe beneficii.

Aparent, nu există indicii de efecte dăunătoare cauzate de utilizarea continuă a băuturii. Cu excepția recomandărilor de a nu o consuma în timpul sarcinii și în caz de risc mai mare de a suferi fracturi osoase, oricine poate bea cafea.

Persoane care consumă cafea cu lămâie
Cafeaua a fost studiată intens de oamenii de știință din motive întemeiate. Se estimează că în lume se consumă două miliarde de căni pe zi.

Beneficiile lămâilor

Citricele sunt cultivate în întreaga lume și sunt cunoscute ca fiind unul dintre fructele cu cele mai importante beneficii pentru sănătate. Conținutul lor de fitochimicale și vitamine le-a transformat în produse utilizate în scopuri terapeutice.

Cel mai important nutrient al acestora este vitamina C. Aceasta joacă roluri cheie în organism, precum dezvoltarea oaselor, vindecarea rănilor și menținerea gingiilor sănătoase. De asemenea, la nivel metabolic, permite activarea vitaminelor B, conversia colesterolului în acizi biliari și transformarea triptofanului în serotonină.

Acest micronutrient important acționează în sinergie cu alte elemente, cum ar fi flavonoidele, carotenoizii, alcaloizii și uleiurile esențiale. Datorită acestora, știința a reușit să descopere efecte pozitive asupra sănătății:

  • Antioxidant: permite contracararea radicalilor liberi. Prezența radicalilor liberi joacă un rol critic în îmbătrânire, inflamație și boli de inimă.
  • Consumul crescut de citrice este asociat cu un nivel mai scăzut de mortalitate și morbiditate din cauza problemelor cardiovasculare.
  • Vitamina C protejează sistemul imunitar, reducând severitatea reacțiilor alergice și ajutând la combaterea infecțiilor de bază, cum ar fi răcelile.

Cafea cu lămâie: mituri

Dincolo de efectele pozitive ale celor două ingrediente, există câteva afirmații false cu privire la consumul de cafea cu lămâie.

Reducerea grăsimii corporale

Aceasta este una dintre cele mai atrăgătoare promisiuni. Cu toate acestea, nici cafeaua, nici lămâia nu s-au dovedit a fi alimente capabile să facă acumulările de lipide să dispară din corp.

Unele studii au observat capacitatea cofeinei de a crește metabolismul și, în consecință, de a arde calorii. Însă acest lucru nu afectează pierderea în greutate și arderea grăsimilor. Prin urmare, se pare că știința este clară și veridicitatea acestei afirmații nu poate fi dovedită pentru moment. În orice caz, cafeaua ajută la diminuarea senzației de foame.

Controlul durerilor de cap

Nici a doua afirmație despre acest amestec nu este susținută de date științifice. Poate exista chiar o anumită contradicție, deoarece, în unele cazuri, consumul de cafea a fost legat de migrene. Deși știm că amestecul cofeinei cu medicamente poate amplifica efectele acestora, lămâia nu are niciun beneficiu în acest sens.

Piele mai sănătoasă

Un aport ridicat de fructe și legume este pozitiv pentru îmbunătățirea sănătății pielii. Dar, în acest moment, nu știm care dintre componentele lor sunt responsabile pentru acest lucru. Acesta este motivul pentru care este bine să consumăm 3 porții de fructe pe zi. De asemenea, dacă alegi și lămâie sau alte citrice, aportul de vitamina C stimulează sinteza colagenului. Această proteină promovează elasticitatea și rezistența pielii.

Ameliorarea diareii

Această credință populară nu pare să fie susținută de datele obținute până acum. Dimpotrivă, cofeina sporește mișcările colonului și accelerează dorința de a merge la toaletă.

Aportul de cafea nu este indicat în caz de diaree, deoarece efectul său diuretic poate agrava pierderea de lichide ce apare cu intensificarea mișcărilor intestinale.

Femeie care are diaree
Diareea implică pierderea de lichide și electroliți, așadar cafeaua este contraindicată în acest caz, deoarece crește diureza.

Amestecarea cafelei cu lămâia îi îmbunătățește beneficiile?

Consumul de cafea cu lămâie are efecte pozitive asupra sănătății, atât timp cât ambele ingrediente sunt consumate în cadrul unei diete și obiceiuri de viață sănătoase. Totuși, amestecul acestor produse nu are niciun efect miraculos.

Asta înseamnă asta că este o opțiune proastă să bei cafeaua obișnuită cu un strop de suc de lămâie? Deloc. Poți să faci acest lucru dimineața, dar nu te aștepta la efecte magice. Datorită lămâii, cafeaua câștigă prospețime, iar amărăciunea scade.

Cea mai nouă modă în domeniul băuturilor nu oferă beneficiile promise

Mulți oameni beau adesea apă fierbinte cu lămâie sau cafea dimineața. Fiecare ingredient este benefic, deși puse la un loc nu par să aibă efecte suplimentare. Nu există dovezi căcare să arate faptul că ameliorează durerile de cap sau ajută la reducerea grăsimii corporale, nici că ar trebui să fie o băutură consumată în caz de diaree.

Așadar, poți să adaugi suc de lămâie pentru a împrospăta o cafea bună. Dacă îți place gustul, combinația de cafea cu lămâie nu produce efecte adverse.

Aportul moderat pare a fi sigur pentru sănătate. Dar nu trebuie să uiți că o cantitate mai mare nu este întotdeauna sinonimă cu mai multe beneficii. Abuzul poate avea efecte nocive.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Chambial S, et al.  Vitamin C in disease prevention and cure: an overview. Indian Journal of Clinical Biochemistry. Septiembre 2013. 28(4):314-328.
  • Gunter M.J, et al. Coffee Drinking and Mortality in 10 European Countries: A Multinational Cohort Study. Annals of internal medicine. Agosto 2017. 167(4):236-247.
  • Lohsiriwat S, et al. Effects of caffeine on anorectal manometric findings. Diseases of the colon and rectum. Junio 2008. 51(6):928-31.
  • Lv X, Zhao S, Ning Z, et al. Citrus fruits as a treasure trove of active natural metabolites that potentially provide benefits for human health. Chemical Center Journal. Diciembre 2015. 9:68.
  • Martí N, et al. Vitamin C and the role of citrus juices as functional food. Natural product communication. Mayo 2009.4(5):677-700.
  • Maughan R.J, Griffin J. Caffeine ingestion and fluid balance: a review. Journal of human nutrition and dietetics. Diciembre 2003.16(6):411-20
  • Poole R, et al. Coffee consumption and health: umbrella review of meta-analyses of multiple health outcomes [published correction appears in BMJ. 2018 Jan 12;360:k194]. British Medical Journal. Noviembre 2017.359:j5024.
  • Pullar J. M, et al. The Roles of Vitamin C in Skin Health. Nutrients. Agosto 2017. 9(8), 866.
  • Velickovic K, et al. Caffeine exposure induces browning features in adipose tissue in vitro and in vivo. Scientific Reports. Junio 2019. 9(1):9104.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.