9 idei pentru a reutiliza sticlele de plastic
Din fericire, există idei pentru a reutiliza sticlele de plastic sau PET (polietilen tereftalat), care sunt cauza unei mari părți a poluării mediului, deoarece multe ajung în râuri și oceane, cu consecințe grave pentru floră și faună.
În acest articol, vă arătăm câteva idei distractive și originale pentru a le transforma în obiecte practice. Le puteți recicla împreună cu copiii, ajutând la educarea lor privind conservarea mediului înconjurător.
Vreți să știți cum să refolosiți sticlele de plastic și să faceți obiecte utile în loc să le aruncați? Iată cele mai bune idei pentru a reutiliza sticlele de plastic!
9 idei pentru a reutiliza sticlele de plastic
1. Hrănitoare pentru păsări
Aceasta este o modalitate simplă și de două ori benefică de a reutiliza sticlele de plastic și de a ajuta fauna sălbatică. Umpleți o sticlă cu semințe de mei sau orz și păsările vor veni să mănânce.
Luați o sticlă și faceți două găuri în partea de sus, suficient de mari pentru a încăpea o lingură. Faceți același lucru în partea de jos, ca în imagine. Pentru a agăța hrănitorul, faceți o mică gaură în dop și legați un fir sau o frânghie fină de cealaltă parte. Păsările vor fi fericite!
2. Pușculițe pentru acasă
Distractiv, ușor de făcut și foarte practic. Vreți să aveți monedele, cheile, nasturii sau medicamentele zilnice într-un singur loc? Aceste recipiente sunt ideale pentru a depozita orice obiect mic.
Folosiți fundul a două sticle. Cel mai bine este ca acestea să aibă aceeași formă și culoare, astfel încât să se potrivească. Pentru a coase fermoarul, folosiți un ac gros. Puteți folosi și un lipici de mare rezistență, lipind fermoarele pe interior.
3. Ghivece
Acesta este un mod practic de a crește plante acasă sau de a avea o grădină mică pe terasă, chiar și atunci când nu aveți mult spațiu pentru ea.
Alegeți sticle cu fund larg pentru a pune mai mult pământ. Planta va crește mai confortabil și mai rapid. Puteți lăsa niște plastic în partea de sus (ca în fotografie) dacă vreți să puneți plante care au nevoie de sprijin.
În ceea ce privește ceea ce puteți planta, există diferite soiuri din care puteți alege, inclusiv plante ornamentale sau medicinale de grădină, precum: urzică, pătlagină, citronella sau lemongrass și multe altele.
Recomandăm: Cum să eliminați mirosul urât din recipientele de plastic
4. Ajutor pentru curățenie casnică
Sticlele sau carafele cu mâner pot fi transformate într-un făraș. Înainte de a-l tăia, marcați-l cu un marker. Și nu uitați să păstrați mânerul!
Este foarte util pentru deșeurile care se află, de exemplu, pe birou. Dacă îi puneți și un mâner, vă poate ajuta să îndepărtați pământul de pe alei.
5. Coș pentru cârlige de rufe
Aceasta este o soluție practică pentru a evita pierderea cârligelor pentru haine. Tăiați sticla aproximativ în jumătate și asigurați-vă că lăsați loc suficient. Pentru a finisa marginile, puteți folosi resturi de țesături textile.
Acest lucru va adăuga culoare și vă va împiedica să vă tăiați. Cel mai simplu este să folosiți adeziv pentru a fixa materialul. În cele din urmă, faceți patru găuri pentru a pune mânerele în ele, așa cum se arată în fotografie.
6. Irigare prin picurare
Aceasta este o idee foarte simplă de a reutiliza sticlele de plastic; vă va ajuta să economisiți timp atunci când udați plantele. Trebuie doar să faceți un mic orificiu în capac. Sticla trebuie să fie proporțională cu dimensiunea plantei și cu nevoia acesteia de irigare.
Odată făcută gaura, umpleți sticla cu apă și puneți-o în pământ, cu duza îndreptată în jos, astfel încât lichidul să iasă încet. Acest lucru este foarte util atunci când nu puteți uda planta foarte des.
7. Aspersor
Puteți face un sistem de irigare a gazonului simplu. Luați sticla de plastic, faceți mai multe găuri de-a lungul ei și conectați-o la capătul unui furtun.
Așezați-o pe iarbă și deschideți robinetul. Când apa iese, se va dispersa în jeturi mici și în direcții diferite, reducând puterea jetului și udând în același timp în mai multe direcții.
8. Cărămizi
Oricât de incredibil ar părea, puteți reutiliza sticlele de plastic în fabricarea cărămizilor ecologice. Pur și simplu trebuie să le umpleți cu ceva material, care poate fi alcătuit din deșeuri de plastic sau chiar pământ.
Totul depinde de scop. Odată ce aveți suficiente cărămizi, puteți ridica, de exemplu, un zid de separare în grădină.
Recomandăm: Sfaturi de top pentru vopsirea cu spray
9. Lucarne
Această idee necesită puțin mai multă elaborare. Mai întâi, trebuie să facem niște găuri în anumite zone ale tavanului unui loc pe care dorim să-l luminăm. Poate fi, de exemplu, garajul.
Umplem sticlele de plastic cu apă până sus. Le așezăm lăsând jumătate din corp deasupra acoperișului și cealaltă spre interior. Trebuie să etanșăm bine cu lipici (sau silicon) pentru a nu exista scurgeri când plouă.
Imagini oferite de „eco-intelligence”
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Al-Sabagh A, Yehia F, Eshaq G, Rabie A, ElMetwally A. Greener routes for recycling of polyethylene terephthalate. Egyptian Journal of Petroleum. 2016; 25(1): 53-64.
- Ampuero Antazu A, Romero Bueno P. Parámetros físicos y mecánicos de ladrillos ecológicos hechos a base de material reciclado (plástico PET) para Construcción: Una Revisión. Lima: Universidad Peruana Unión, 2020.
- Caballero Meza B, Flórez O. Lengua. Elaboración de bloques en cemento reutilizando el plástico polietilen-Tereftalato (PET) como alternativa sostenible para la construcción. Cartagena, Colombia: Universidad de Cartagena.
- Koshti R, Mehta L, Samarth N. Biological Recycling of Polyethylene Terephthalate: A Mini-Review. J Polym Environ. 2018; 26: 3520–3529.
- Rodríguez Gómez M, Pérez Hernández M. De desechos plásticos a ladrillos. Jóvenes en la ciencia. 2012; 13: 1-5.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.