5 modalități de a refolosi cauciucurile - Doza de Sănătate
 

5 modalități de a refolosi cauciucurile

În cele ce urmează, îți prezentăm cinci idei ingenioase pentru a refolosi cauciucurile. Toate sunt simple și foarte utile. Ia aminte!
5 modalități de a refolosi cauciucurile

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Este important să cunoști anumite modalități de a refolosi cauciucurile pentru a le recicla și a le oferi „o viață nouă”. În plus, valorificarea acestor obiecte este ocazia ideală pentru a face curățenie în garaj. Spațiul câștigat poate fi folosit pentru a depozita alte lucruri.

În general, cauciucurile deteriorate sau uzate ajung direct la gunoi. Însă chiar dacă nu mai pot fi utilizate în scopul pentru care au fost create, nu înseamnă că aceste obiecte sunt inutile.

Te-ai gândit cum ai putea refolosi cauciucurile vechi? Suntem siguri că ideile ingenioase pe care le vei descoperi în rândurile de mai jos ți se vor părea cât se poate de interesante și surprinzătoare.

Nu trebuie decât să îți lași imaginația să zboare și vei găsi cele mai bune modalități de a refolosi cauciucurile vechi. Iată la ce s-au gândit alte persoane creative!

5 modalități de a refolosi cauciucurile vechi

1. Măsuță de cafea

Modalități de a refolosi cauciucurile pentru a construi o măsuță de cafea

Iată o idee cât se poate de simplă și de practică! Trebuie doar să folosești un cauciuc vechi ca bază a mesei. Acoperă-l apoi cu scândură pentru a susține suprafața acesteia, după care decorează cauciucul. Unele persoane folosesc o pânză sau un material sintetic care să se asorteze cu mobilierul din cameră. Altele preferă un aspect rustic, înfășurând cauciucul cu sfoară.

 • Dacă vrei să folosești piele sau pânză sintetică, măsoară cauciucul și decupează un cerc din materialul ales.
 • Atașează cercul decupat la o altă bucată din materialul respectiv, de această dată dreptunghiulară, care să acopere întreaga suprafață a cauciucului.
 • Procedează la fel și în cazul căptușelii interioare.

Dacă vrei ca decorul să fie mai practic și mai ușor de curățat, atașează un fermoar sau câțiva nasturi în zona de legătură dintre căptușeala interioară și marginea dreptunghiului. Dacă folosești sfoară, asigură-te că ai suficientă cât să acoperi întregul cauciuc și scândura de deasupra.

Dacă ții cont de instrucțiunile de mai sus, vei avea o măsuță de cafea frumoasă și funcțională.

2. Leagăn pentru copii

Dacă stai la casă și ai o curte spațioasă (cu un copac înalt), poți face un scrânciob clasic precum cele pe care le vedem adesea în filme. Aceasta este una dintre cele mai bune modalități de a refolosi cauciucurile vechi și de a le oferi o bucurie copiilor.

 • Curăță bine cauciucul, vopsește-l și pregătește-l pentru a fi agățat.
 • Atârnă-l apoi de o ramură rezistentă cu un cordon elastic sau cu sfoară.

Gata! Ți-ai făcut propriul leagăn ca în filme.

3. Ghivece pentru plante

Modalități de a refolosi cauciucurile ca ghivece pentru plante

Există modalități de a refolosi cauciucurile vechi și în grădină. Cum? Este foarte simplu: transformă-le în ghivece pentru plante.

Dacă vrei să plantezi un copac, de exemplu, trebuie să ai grijă de el pentru a crește drept, a nu fi rupt de vânt (sau din cauza gropilor săpate de cățelul tău) sau călcat de copii în timp ce se joacă.

 • Pentru a evita aceste probleme, plantează copacul în interiorul a două cauciucuri vechi, puse unul peste altul.
 • În acest fel, îl aperi de toate pericolele și îl poți uda de sus, prin găurile cauciucurilor.

Totodată dacă folosești cauciucurile pe post de ghivece, acestea ajută plantele să suporte presiunea pământului, oferind stabilitate rădăcinilor.

Există mai multe moduri prin care poți realiza această transformare. Dacă pui cauciucurile direct în grădină, nu trebuie decât să le vopsești. Pământul va fi baza lor.

Dacă vrei să le plasezi în altă zonă și să le muți dintr-o parte în alta, va trebui să creezi un suport la bază, pentru ca pământul să nu se împrăștie.

Poți, de asemenea, să tai cauciucurile în anumite zone pentru a sădi plante separate.

4. Recipiente pentru unelte de grădinărit sau gunoi

Dacă ai trei cauciucuri, așază-le unul peste altul și coase-le sau prinde-le cu sârmă sau alt material rezistent, pentru a nu se deplasa.

 • Taie dintr-o scândură o bucată în formă de cerc (folosind diametrul cauciucului) și lipește-o sub cauciucurile prinse.
 • Vopsește cauciucurile în culori frumoase și pune un capac deasupra.
 • Gata! Ai obținut un recipient minunat pentru uneltele de grădinărit!

Dacă vrei să îl folosești pe post de coș de gunoi, ai grijă să pui în el un sac menajer pentru a-l putea goli ușor când se umple.

5. Trepte pentru pante abrupte

Modalități de a refolosi cauciucurile pentru construirea unor trepte

Dacă locuiești într-o zonă rurală înconjurată de dealuri, aceasta este una dintre cele mai bune modalități de a refolosi cauciucurile vechi. Cu ajutorul lor, poți urca și coborî dealurile mult mai ușor.

 • Găsește o zonă în care poți face cărarea și construiește treptele.
 • Pune cauciucurile pe fiecare treaptă și umple-le cu pământul scos atunci când ai săpat treptele.
 • Dacă le umpli cu pământ, cauciucurile vor avea mai multă stabilitate.

Această scară este foarte rezistentă la schimbările de temperatură.

După cum poți vedea, există multe modalități de a refolosi cauciucurile. Încearcă să reciclezi obiectele pe care nu le mai folosești și vei avea numai de câștigat în ceea ce privește economisirea, creativitatea și lucrul manual.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.