Logo image
Logo image

Imagini ghidate pentru relaxare: ceea ce trebuie să știți

4 minute
În acest articol, veți învăța o tehnică de relaxare ușor de implementat în rutina zilnică. Aflați secretele imaginilor ghidate pentru relaxare!
Imagini ghidate pentru relaxare: ceea ce trebuie să știți
Elena Sanz

Verificat și aprobat de psihologul Elena Sanz

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Gestionarea stresului nu este întotdeauna ușoară, cu atât mai puțin când aveți un ritm de viață rapid cu multe responsabilități. În acest articol, vom vorbi despre imagini ghidate pentru relaxare și cum le puteți folosi pentru a vă simți mai bine.

Terapia cu imagini ghidate ajută la reducerea nivelului de stres prin vizualizarea și conectarea corpului cu mintea. Este o tehnică care explorează toate simțurile pentru a ne determina să simțim ceea ce este recreat în imaginație.

Cum se utilizează aceste imagini ghidate pentru relaxare?

Fundamentul terapiei imagistice ghidate pentru relaxare este de direcționarea gândurilor într-o stare de armonie care vă permite să vă concentrați asupra sentimentelor de ușurare și liniște. În timpul acestei terapii, sunt utilizate capacitățile și resursele interne ale pacientului, cum ar fi cunoștințele, imaginația, reflectarea și capacitatea de a lua decizii.

Academia pentru imagini ghidate subliniază faptul că această tehnică le permite oamenilor să aibă o stare sufletească de relaxare și să își concentreze atenția asupra anumitor aspecte pe care doresc să le îmbunătățească.

Avantajele și efectele imaginilor ghidate

Imaginile ghidate sunt o terapie sigură pe care orice persoană o poate implementa cu ușurință acasă. Cu toate acestea, există și terapeuți certificați în această tehnică.

Indiferent de modul în care se practică această terapie, implementarea sa în viața de zi cu zi aduce rezultate bune care promovează bunăstarea. Iată câteva dintre beneficiile și efectele pozitive ale imaginilor ghidate!

Recomandăm: Remedii pentru relaxare cu lavandă

Some figure

Reduc anxietatea și durerea

Cercetările publicate în The Permanente Journal, care au fost efectuate pe pacienți ce au suferit intervenții chirurgicale la șold și genunchi, au constatat că tehnica imagistică ghidată timp de 18 până la 20 de minute are un impact pozitiv asupra gestionării anxietății și durerii.

La fel, concluziile unui studiu publicat în Journal of Clinical Nursing, realizat pe 93 de pacienți, indică faptul că terapiile de relaxare pot fi eficiente pentru a completa utilizarea analgezicelor la pacienții în stadiul postoperator.

Terapia cu imagini ghidate pentru relaxare este eficientă în promovarea unei recuperări rapide la persoanele bolnave sau la cele care au suferit o intervenție chirurgicală.

Stimulează creativitatea

Imaginile ghidate folosesc puterea minții pentru a recrea și imagina situații care produc un sentiment de bunăstare și relaxare, cum ar fi gândul că suntem pe plajă sau în liniștea munților. În acest fel, stimulează creativitatea și capacitatea creierului de a-și imagina diverse scenarii.

Promovează somnul și odihna

După o sesiune de imagini ghidate, corpul se poate odihni. Prin urmare, acest tip de meditație poate fi foarte eficient seara, mai ales dacă ați avut zile agitate. Din acest motiv, este convenabil să-l implementați în educația copiilor atunci când le este greu să adoarmă. În plus, este un exercițiu care tinde să le placă, deoarece le permite să-și imagineze lucruri și să se distreze.

Ajută în atingerea obiectivelor

Imaginile ghidate pot acționa și ca o metodă de vizualizare. Prin urmare, ele pot fi folosite pentru atingerea obiectivelor: de exemplu, atunci când vreți să renunțați la fumat sau să câștigați o competiție sportivă.

Ce se întâmplă în timpul terapiei?

În timpul unei sesiuni de terapie imagistică ghidată, cunoscută și sub numele de imagini ghidate, simțurile sunt folosite pentru a ne imagina un loc plăcut care încurajează relaxarea. Este vorba de a simți acea plăcere cu mare intensitate.

Prin urmare, este foarte important să stimulați simțurile cu mintea, în așa fel încât corpul să poată avea senzații vii. În timpul acestui proces, mușchii încep să se relaxeze și stresul dispare.

Printr-o serie de instrucțiuni verbale și stimuli auditivi, corpul este încurajat să ajungă la stări de relaxare, bunăstare și calm. Este o deconectare a emoțiilor care generează disconfort pentru conectarea cu sentimentele de bunăstare.

Some figure
Imaginile ghidate care încurajează relaxarea la culcare pot fi utile pentru copiii cu probleme legate de insomnie.

Cum să practicați terapia cu imagini ghidate pentru relaxare acasă?

Pentru a putea practica terapia acasă, trebuie doar să urmați acești pași:

  1. Găsiți un loc unde vă simțiți confortabil: găsiți un spațiu acasă care să vă permită să vă concentrați și să vă simțiți confortabil în picioare sau întinși.
  2. Controlați-vă respirația: pentru a avea dispoziția corectă pentru a începe o sesiune de imagini ghidate, trebuie să vă controlați respirația, în așa fel încât aceasta să pregătească corpul pentru relaxare.
  3. Închideți ochii: acest pas este esențial pentru a putea vedea imagini în minte.
  4. Începeți să vă imaginați: gândiți-vă la un loc liniștit. Poate fi o plajă, o grădină frumoasă sau un munte. Încercați să vă imaginați detaliile spațiului și să vă stimulați toate simțurile: cum miroase, ce simțiți, ce vedeți, ce auziți.

Recomandăm: Idei pentru crearea unui colț de relaxare acasă

Alternați cu alte forme de relaxare

După cum am menționat, tehnica de imagistică ghidată poate fi foarte eficientă în gestionarea stresului și anxietății. Cu toate acestea, nu există singura practică utilă.

Dacă sunteți în căutarea unor modalități de relaxare și de scădere a tensiunii, este bine să experimentați diverse exerciții. Găsiți metoda care se potrivește cel mai bine personalității și situației voastre particulare.

În acest sens, puteți încerca yoga, vă puteți implica într-o activitate artistică sau puteți practica meditația. Mindfulness este o tehnică care constă în atragerea atenției asupra prezentului și conștientizarea propriului corp și a senzațiilor. Alegeți metoda care vă oferă cele mai multe avantaje!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Felix, M. M. D. S., Ferreira, M. B. G., Oliveira, L. F. de, Barichello, E., Pires, P. da S., & Barbosa, M. H. (2018). Guided imagery relaxation therapy on preoperative anxiety: a randomized clinical trial. Revista Latino-Americana de Enfermagem26(0), e3101.https://www.scielo.br/j/rlae/a/PF5kjfTmXsV8BgXxbXkD7Qk/?format=html&lang=es
  • Forward, J. B., Greuter, N. E., Crisall, S. J., & Lester, H. F. (2015). Effect of Structured Touch and Guided Imagery for Pain and Anxiety in Elective Joint Replacement Patients–A Randomized Controlled Trial: M-TIJRP. The Permanente journal19(4), 18–28. https://doi.org/10.7812/TPP/14-236 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4625990/
  • Lin P. C. (2012). An evaluation of the effectiveness of relaxation therapy for patients receiving joint replacement surgery. Journal of clinical nursing21(5-6), 601–608. https://doi.org/10.1111/j.1365-2702.2010.03406.x https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21306457/
  • Gray, R., & Brown, E. (2020). Guided imagery relaxation therapy on preoperative anxiety: why did the authors omit pain data? Revista Latino-Americana de Enfermagem28, e3382. https://www.scielo.br/j/rlae/a/tWDXj6cXK6Gkwc5DnMK6qVt/?lang=es

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.