Logo image
Logo image

5 obiceiuri matinale sănătoase

3 minute
Dacă adopți următoarele obiceiuri matinale, vei fi pregătit pentru ziua care te așteaptă. 
5 obiceiuri matinale sănătoase
Karla Henríquez

Verificat și aprobat de doctorul Karla Henríquez

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Obiceiurile din timpul dimineții sunt mai importante decât crezi. Acestea impun tonul și ritmul întregii zile. Tocmai de aceea este bine să adopți obiceiuri matinale sănătoase.

După ce te trezești, trebuie să îți pui corpul în mișcare pentru a putea îndeplini cu succes toate sarcinile de peste zi. În ciuda a ceea ce simt multe persoane, ziua nu începe cu prima înghițitură de cafea, ci în pat. Atunci când te întinzi după ce te trezești, îți „activezi” întregul corp, oferindu-i forță și energie. În plus, acest obicei ajută la calmarea tensiunii musculare și la reducerea senzației de amorțeală.

În cele ce urmează îți prezentăm cinci obiceiuri matinale care te vor ajuta să îți începi ziua cu dreptul. Acestea îți oferă energie și sunt benefice organismului.

Obiceiuri matinale sănătoase

1. Masarea urechilor

Some figure

La nivelul urechilor sunt localizați foarte mulți nervi conectați cu restul corpului. Tocmai de aceea masarea urechilor este pe lista de obiceiuri matinale sănătoase.

Dacă îți masezi ușor urechile după ce te trezești, îți pregătești corpul pentru activitățile de peste zi. Un masaj rapid îți îmbunătățește circulația și te ajută să te trezești.

2. Un pahar de apă cu lămâie

Când vorbim de obiceiuri matinale sănătoase, hidratarea ocupă o poziție fruntașă. După atâtea ore în care nu ai băut nimic, organismul are nevoie de lichide pentru a-și activa funcțiile.

Dimineața, este recomandat să înlocuiești ceașca de cafea cu un pahar de apă caldă cu lămâie. Această băutură îmbunătățește digestia și ajută ficatul și intestinele să funcționeze corect prin refacerea florei intestinale.

Totodată, apa caldă cu lămâie elimină toxinele și întărește sistemul imunitar, îmbunătățind starea generală de sănătate a organismului.

Stoarce o jumătate sau un sfert de lămâie într-un pahar cu apă caldă și bea amestecul cu 20 – 30 de minute înainte de micul dejun.

3. Curățarea limbii

Some figure

Cu toții știm de mici că este bine să ne spălăm pe dinți de două – trei ori pe zi pentru a ne menține sănătatea orală în stare optimă. Însă un alt pas care nu trebuie omis niciodată când te speli pe dinți dimineața este curățarea limbii.

Pe suprafața limbii se acumulează foarte multe bacterii în timpul nopții, care provoacă un miros neplăcut.Aceste microorganisme pot duce la formarea tartrului dentar, la apariția cariilor și la dezvoltarea afecțiunilor gingivale.

4. O lingură de miere

Mierea de albine are multe proprietăți benefice. Fiind bogată în vitamine și minerale, aceasta stimulează memoria, ameliorează simptomele gripei și ale răcelii, tusea și alergiile.

Pentru a-ți stimula memoria, ia o lingură de miere de albine în fiecare dimineață, cu 10 – 15 minute înainte de micul dejun.

Este important, de asemenea, să alegi o miere proaspătă și naturală. Dacă este prea dulce, poți să o amesteci cu apă caldă sau lapte. Efectul este același. Multe persoane aleg chiar să își îndulcească prima ceașcă de cafea cu o lingură de miere de albine.

5. Clătirea gurii cu apă oxigenată

Some figure

Pe lângă spălarea dinților și curățarea limbii, pe lista de obiceiuri matinale sănătoase privind igiena orală se află și clătirea gurii cu o soluție pe bază de apă oxigenată.

Adaugă cinci – șapte picături de apă oxigenată într-o cană cu apă și clătește-ți gura cu amestecul obținut. Această soluție albește dinții, elimină respirația urât mirositoare și previne sau ameliorează anumite afecțiuni gingivale.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.