Îmbunătățirea dispoziției în 8 pași
Uneori schimbările mici au un impact major asupra noastră, în special dacă acestea vizează rutina fizică. De fapt, o schimbare aparent minoră poate contribui la îmbunătățirea dispoziției, asigurând bunăstarea emoțională.
La fel cum veștile bune sau rele ne afectează dispoziția, și schimbările fizice sau de mediu ne pot modifica starea emoțională. Conform cercetărilor în domeniul psihologiei, adoptarea anumitor obiceiuri are un impact pozitiv asupra minții umane.
8 obiceiuri care ajută la îmbunătățirea dispoziției
1. O postură energică
Compoziția hormonilor din organism depinde de postura pe care o adoptăm. Aceste substanțe care circulă în sângele nostru ne influențează dispoziția. Diferiți hormoni afectează mintea în mod unic.
- Cortizolul este responsabil de nivelul de stres. Când acest hormon este activ, ne simțim mai stresați.
- Pe de altă parte, testosteronul este considerat a fi hormonul încrederii. Dacă nivelul acestui hormon crește, ne crește încrederea în noi înșine.
Conform unui studiu realizat de Amy Cuddy, adoptarea anumitor posturi corporale influențează nivelul hormonilor din organism. De pildă, posturile care sugerează încredere cresc nivelul de testosteron și îl reduc pe cel de cortizol. Astfel, avem încrederea necesară pentru a ne îndeplini obiectivele.
2. Contactul fizic
Știai că oxitocina a fost poreclită „hormonul dragostei”? Aceasta afectează starea emoțională, ajutându-ne să ne simțim relaxați atunci când nivelul său este suficient de ridicat.
- Oxitocina reduce susceptibilitatea la emoțiile negative și la factorii epuizanți din jurul nostru.
- Nivelul acestui hormon crește când avem contact fizic cu o altă persoană, indiferent dacă este vorba despre o îmbrățișare, o strângere de mână sau un act sexual.
- Și atingerea unui obiect mic și neted ne poate crește nivelul de oxitocină, dar nu la fel de mult ca atingerea unei alte ființe umane.
3. Zâmbitul
Mușchii faciali au un impact major asupra emoțiilor, stimulând secreția anumitor hormoni. Adoptarea unor obiceiuri ca zâmbitul constant îți va îmbunătăți considerabil dispoziția.
- Când zâmbim, vedem lumea într-o lumină pozitivă și putem înfrunta problemele cu mai mult optimism.
- Dacă ne încruntăm, lumea devine sumbră. Nu mai suntem capabili să vedem aspectele pozitive, nici măcar când ne regăsim într-o situație interesantă.
Te invităm să citești și:
4. Mișcarea
Tu cât de mult timp dedici mișcării? Nu mergi niciodată la sală pentru că nu ai suficient timp? Deseori apelăm la această scuză atunci când nu avem chef să depunem puțin efort fizic.
Ca să evităm să cădem în această capcană, trebuie să alungăm din minte ideea că mișcarea este plictisitoare. Avem numeroase variante la dispoziție. Nu trebuie decât să o găsim pe cea potrivită pentru noi.
- Cea mai bună modalitate de a te asigura că faci suficientă mișcare este să eviți scuzele. Numai așa o să fii pregătit din punct de vedere psihologic pentru a-ți antrena corpul.
- Dacă nu ești obligat să porți haine formale la locul de muncă, optează pentru încălțăminte sport, astfel încât să te încurajezi să mergi mai des la sală.
5. Îngrijirea pielii
Pielea este afectată atât de ceea ce are loc în afara corpului, cât și de ceea ce are loc în interiorul lui. Multe probleme cutanate sunt cauzate de stres. Printre acestea se numără acneea, eczemele și psoriazisul.
- Adoptă o rutină zilnică de curățare și hidratare a pielii. Aceasta te va ajuta să arăți, dar și să te simți mai bine.
- Îngrijindu-ți adecvat pielea, contribui la îmbunătățirea dispoziției. Acest efect se datorează faptului că ești conștient că îngrijirea pielii îți protejează bunăstarea.
Îți recomandăm să citești și:
6. Cântatul
Cine spune că trebuie să ai voce ca să poți să cânți? Nu ai nevoie decât de puțină voință. Dacă nu vrei să cânți în prezența altor oameni, poți să faci asta în duș sau în orice alt moment în care ești singur.
- Cântatul contribuie la îmbunătățirea dispoziției. Această activitate stimulează producția de serotonină și triptofan, doi hormoni ce afectează dispoziția.
- Mai mult, cântatul oferă numeroase alte beneficii, printre care îmbunătățirea stimei de sine și a memoriei și ameliorarea anumitor tipuri de durere.
7. Mâncarea sănătoasă
Cu toții cunoaștem expresia „Ești ceea ce mănânci” și s-a demonstrat științific că persoanele care consumă mâncare sănătoasă suferă de mai puține boli. O dietă bogată în alimente benefice ne poate ajuta să evităm bolile mentale și emoționale, inclusiv:
- Depresia
- Anxietatea
- Schimbările de dispoziție
- Hiperactivitatea
Pentru a ne îmbunătăți dispoziția, trebuie să ne monitorizăm atent dieta. Nu trebuie să ne limităm la alimente anoste, deoarece avem la dispoziție numeroase variante delicioase și interesante.
8. Îngrijirea aspectului fizic
Dacă nu îți îngrijești aspectul fizic, dispoziția ta va avea de suferit. Ia în considerare modul în care te vezi și ceea ce transmiți celorlalți.
- Rezervă-ți puțin timp din zi pentru a-ți îngriji aspectul fizic. Acest obicei contribuie la îmbunătățirea dispoziției.
- Nu uita, aspectul tău fizic constituie modul în care te prezinți în fața celorlalți. Astfel, este important ca acesta să reflecte cine ești cu adevărat. Dacă înfrunți orice nouă provocare cu zâmbetul pe buze și o atitudine pozitivă, totul îți va merge ca pe roate.
Fiecare dintre noi poate adopta un comportament pozitiv în viața de zi cu zi. Adoptă obiceiurile prezentate în acest articol, iar mintea ta va avea de câștigat. Alungă gândurile negative, concentrează-te asupra corpului tău și îmbunătățește-ți dispoziția.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Pontes, U. (2016). Efectos del deporte en el cerebro. Mente y Cerebro.
- Elegir tu estado de ánimo. https://kidshealth.org/es/teens/choose-mood-esp.html
- Livesey L, Morrison I, Clift S, Camic P. Benefits of choral singing for social and mental wellbeing: Qualitative findings from a cross-national survey of choir members. J Public Ment Health. 2012;
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.