Încearcă o dietă pentru detoxifierea colonului
Scris și verificat de nutriționistul Eliana Delgado Villanueva
În prezent, putem observa că se pune din ce în ce mult accent pe importanța menținerii sănătății. Dietele depurative sunt foarte populare în acest sens. Colonul este o parte esențială a sistemului digestiv, așadar se pune accent și pe o dietă pentru detoxifierea colonului. Fie că apelezi la un specialist, fie că ești în căutarea unor soluții naturale, trebuie să știi că această practică are beneficii pe termen lung.
Deoarece curățarea colonului reprezintă o modalitate de a-ți menține sănătatea, după o introducere despre acest organ, descoperă câteva sfaturi pentru o dietă de detoxifiere. Trebuie să reții însă că, asemenea altor diete, ai nevoie de consecvență și răbdare.
Ce este colonul?
În primul rând, pentru a înțelege cum funcționează procesul de detoxifiere, trebuie să știi mai multe despre colon.
Atunci când vorbim despre colon, ne referim la o parte esențială a sistemului nostru digestiv. Acesta are forma unui tub și este cea mai mare parte a intestinului gros, aflându-se în apropierea ultimei porțiuni a sistemului digestiv.
Printre altele, cea mai importantă sarcină a colonului este de a elimina toxinele din organism. Următorii factori îi pot împiedica buna funcționare:
- Colita ulcerativă
- Cancerul gastric
- Polipii
- Sindromul de intestin iritabil
Îți recomandăm să citești și:
De ce trebuie să detoxifiem colonul?
Trebuie să acordăm atenție sănătății colonului, deoarece acesta se ocupă de eliminarea toxinelor și a elementelor care afectează în mod direct sănătatea.
Colonul joacă un rol esențial în tractul digestiv. Toxinele din alimentele pe care le ingerăm nu sunt descompuse întotdeauna în întregime. În acest caz, ele se depun pe peretele intestinal, provocând probleme de sănătate. Printre simptomele cele mai comune întâlnim următoarele:
- Dureri în tot corpul
- Oboseală
- Alergii
- Constipație
- Dureri de cap
- Diaree
Alimente pentru o dietă pentru detoxifierea colonului
Există tratamente speciale pentru curățarea colonului. Însă în anumite cazuri, acestea pot fi pline de substanțe chimice care, contrar așteptărilor, ne afectează sănătatea pe termen lung.
Alimentele pe care ți le prezentăm în continuare te pot ajuta să previi dezvoltarea bolilor și au efecte benefice asupra organismului. Fiecare dintre ele contribuie la buna funcționare a colonului și fac parte dintr-o dietă de detoxifiere eficientă.
Legume
- Anghinare
- Salată verde
- Morcovi cruzi
- Linte
- Sfeclă
- Sparanghel
Fructe
- Banane
- Mandarine
- Smochine
- Fructe uscate
Cereale
- Orez integral
- Grâu integral
- Ovăz
- Pâine integrală
Omega
- Avocado
- Pește
- Ulei de măsline
Te-ar putea interesa și:
Vitamine și minerale
- Calciu: Ajută la reducerea riscului de dezvoltare a cancerului de colon. Printre alimentele bogate în calciu se numără somonul, migdalele și spanacul.
- Vitamina D: Vitamina D lucrează împreună cu calciul pentru a asigura absorbția acestuia în organism. Ouăle și morcovii au un conținut bogat de vitamina D.
- Magneziu: Magneziul este recomandat de medici pentru a ameliora simptomele intestinului iritabil. Îl găsești în alimente precum cacao, sfeclă elvețiană și diverse semințe, cum ar fi cele de dovleac, in și floarea-soarelui.
Pe lângă includerea acestor alimente în alimentația zilnică, dacă urmezi o dietă pentru detoxifierea colonului, este foarte important să te hidratezi. Pentru aceasta, este suficient să consumi cel puțin opt pahare de apă pe zi.
Includerea acestor alimente în dietă, precum și o hidratare corespunzătoare te vor ajuta să ai un colon mai sănătos. Desigur, pe lângă o alimentație corespunzătoare, nu trebuie să uităm nici de exercițiile regulate.
Idei de rețete ideale într-o dietă pentru detoxifierea colonului
1. Suc de aloe vera și lămâie
Ingrediente
- O frunză de aloe vera
- 5 lămâi mici
- 5 linguri de miere (75 ml)
- 4 căni de apă (1 l)
Mod de preparare
- Mai întâi, procesează într-un blender gelul de aloe vera, lămâile, apa și mierea.
- Apoi, toarnă amestecul într-un termos și depozitează-l în frigider.
- În cele din urmă, consumă sucul pe stomacul gol.
Această rețetă te va ajuta să-ți cureți organismul de toxine și este ideală pentru micul dejun. Nu ezita să o încerci și vei fi surprins de rezultate.
2. Smoothie cu căpșuni, ananas și pătrunjel
Ingrediente
- 6 căpșuni
- O felie de ananas decojit
- 250 g de pătrunjel
- O cană de apă (250 ml)
Mod de preparare
- Mai întâi, amestecă ingredientele într-un robot de bucătărie.
- De asemenea, dacă dorești, poți adăuga puțină gheață pentru a obține un efect răcoritor.
3. Salată colorată pentru detoxifierea colonului
Ingrediente
- O ceapă
- 4 căței de usturoi
- 3 morcovi medii
- 2 mere mici
- 2 dovlecei
- Semințe de fenicul
- O lingură de busuioc (15 g)
- O lingură de oregano (15 g)
- 2 lămâi
- O linguriță de ghimbir (15 g)
- Oțet balsamic după gust
- O mână de frunze de mentă
- Un dovleac mic
Mod de preparare
- Mai întâi, asigură-te că ai spălat bine toate ingredientele.
- Apoi, amestecă-le într-un castron mare.
- În cele din urmă, adaugă ingredientele lichide.
Nu ezita să încerci aceste rețete delicioase, ideale de inclus într-o dietă pentru detoxifierea colonului.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- ASCRS. (2016). The Colon: What it is, What it Does. URL: https://www.fascrs.org/patients/disease-condition/colon-what-it-what-it-does WebMD. (2018).
- Natural Colon Cleansing: Is It Necessary? URL: https://www.webmd.com/balance/guide/natural-colon-cleansing-is-it-necessary.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.