Logo image
Logo image

Infecția cu tenie: simptome, cauze și tratament

3 minute
Infecția cu tenie, în multe cazuri, este asimptomatică. Cu toate acestea, la mulți pacienți poate duce la probleme digestive și simptome neurologice. În acest articol, vom descrie cauzele sale și posibilele tratamente.
Infecția cu tenie: simptome, cauze și tratament
Ultima actualizare: 05 noiembrie, 2020

Infecția intestinală cu tenie este frecventă în rândul persoanelor care consumă carne de vită sau carne de porc. Conform informațiilor publicate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), teniaza (denumirea medicală a acestei boli parazitare) provoacă disconfort digestiv și complicații neurologice în cele mai grave cazuri.

Cum  apare infecția cu tenie? Care sunt tipurile de tenii care infectează oamenii? Acestea și alte întrebări pot apărea atunci când vorbim despre acest parazit. Mai jos, vom analiza îndeaproape cele mai relevante aspecte ale infecției cu tenie.

Contractarea parazitului

Taenia este un gen de viermi plați paraziți din clasa cestodelor. Sunt endoparaziți extracelulari, deoarece locuiesc în interiorul gazdei lor, dar nu acționează la nivel celular, așa cum este cazul virusurilor. Au un ciclu de viață complex și, în funcție de stadiul care cauzează afecțiunea, pot apărea două boli la individul afectat:

  • Teniile adulte produc teniază atunci când se instalează în intestinul gazdei finale.
  • Formele larvare și juvenile produc cisticercoză, o afecțiune gravă care apare atunci când acestea sunt localizate în diferite organe și țesuturi ale persoanei afectate.

În forma lor adultă, viermii sunt clar segmentați și aplatizați. În cap sau scolex, au o serie de cârlige, care le permit să-și atașeze aparatul oral de pereții intestinali ai pacientului și să se hrănească cu alimentele care trec prin aceștia.

Citește mai mult:

Combate paraziții intestinali cu semințe de in

Un ciclu complex

Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), teniaza este cauzată de trei specii de tenie:

  • Taenia saginata sau tenia bovină
  • Taenia solium sau tenie porcină
  • O specie de origine asiatică, Taenia asiatica

Este important să subliniem faptul că oamenii sunt singura gazdă definitivă a acestui parazit, spre deosebire de multe alte boli transmise de la animale la oameni. Pentru a simplifica ciclul său de viață complex, putem rezuma trei pași principali.

  1. În primul rând, un om infectat elimină ouă sau segmente de tenie adultă în fecale, eliberându-le pe sol, unde pot rămâne chiar și luni de zile.
  2. Apoi, porcii și vacile pot consuma accidental aceste ouă și, în timp, larvele se instalează în țesuturile animalelor, ducând la cisticercoză.
  3. În cele din urmă, oamenii ingerează carne infectată cu viermi juvenili, iar unii dintre ei se dezvoltă în tractul intestinal, închizând ciclul.

Fecale umane -> carne de la porci sau vaci infectate -> intestin

Infecția cu tenie: simptome

Majoritatea cazurilor de infecție cu tenie sunt asimptomatice. Cu toate acestea, unii oameni au tulburări gastrointestinale și alte complicații. Manifestările clinice ale teniei includ următoarele:

  • Dureri abdominale și pierderea poftei de mâncare
  • Pierderea progresivă în greutate fără explicații aparente
  • Tulburări generale la nivel gastric

Aceste simptome nu apar până când parazitul nu devine adult. Cu excepția cazului în care medicul cere o cultură a scaunului (unde poate vedea ouăle teniei adulte), un pacient infectat poate avea tenie ani de zile fără să-și dea seama.

Cazul cisticercozei este foarte diferit. De fapt, aceasta este o afecțiune cauzată numai de Taenia solium. În acest caz, ființa umană nu este infectată prin consumul de carne cu larve, ci direct prin ingerarea ouălor. Astfel, parazitul confundă ființa umană cu gazda intermediară (porc sau vacă) și produce cisticercoză sau o invazie de larve în țesuturi. Însă acesta nu este ciclul natural al teniei.

În plus, simptomele clinice diferă foarte mult în funcție de țesuturile afectate. Atunci când larvele se instalează în creier, simptomele neurologice sunt decisive în detectarea bolii. Acestea includ următoarele:

  • Dureri de cap constante și puternice
  • Crize de epilepsie
  • Dezorientare
  • Pierderea memoriei

Descoperă mai mult:

Contaminarea încrucișată – ce este?

Some figure
Convulsiile epileptice apar atunci când infecția parazitară cu tenia este foarte gravă. În plus, pacienții pot prezenta și alte simptome neurologice.

Prevenire și tratament

Poți trata atât cisticercoza, cât și teniaza cu medicamente antiparazitare. În cazul teniei, prognosticul este pozitiv. Cu toate acestea, cisticercoza necesită uneori o intervenție chirurgicală și, dacă este lăsată netratată, poate fi fatală.

Cea mai bună metodă de prevenire este, ca în aproape toate cazurile, o bună igienă și siguranță alimentară. Acesta este motivul pentru care acești paraziți intestinali sunt atât de rari în țările cu venituri mari: alimentele urmează controale riguroase și este evitată vânzarea cărnii cu cisticercoză.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • CDC, C. para el control y la prevención de enfermedades. (2013). Teniasis, definición. Retrieved from https://www.cdc.gov/parasites/taeniasis/es/enfermedad.html
  • Taenia, wikipedia. Recogido a 10 de junio en https://es.wikipedia.org/wiki/Taenia#Fase_adulta
  • World Health Organization. (2017). OMS | Teniasis y cisticercosis.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.