Infecția protezei articulare: de ce apare?
Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira
Infecția protezei articulare este o complicație relativ frecventă după înlocuirea articulațiilor. Aceasta este o intervenție chirurgicală foarte folosită astăzi, care ajută la tratarea a numeroase patologii legate de aparatul osos.
Majoritatea cazurilor implică proteze de șold sau genunchi. Deși procedurile au rezultate foarte bune, pot exista complicații. De ce apare infecția protezei articulare? Care sunt simptomele sale? În continuare, vom răspunde la aceste întrebări.
Ce este infecția protezei articulare?
Infecția articulației protetice este cunoscută și sub denumirea de „infecție periprotetică”. Aceasta este o complicație care compromite atât zona înlocuită, cât și țesuturile adiacente.
Artroplastia este denumirea medicală pentru această procedură. Este o intervenție sigură care, de cele mai multe ori, produce o îmbunătățire notabilă a calității vieții pacientului.
Articulațiile care sunt înlocuite cel mai des cu o proteză sunt șoldul și genunchiul.
Totuși, așa cum afirmă publicația Clinical Microbiology Reviews, anumiți pacienți se vor confrunta cu defecțiuni ale dispozitivului și vor necesita intervenții chirurgicale suplimentare la un moment dat în viață. Se estimează că între 2 și 4% din cazurile de artroplastie se termină cu o infecție.
Marea problemă este că infecția poate provoca alte complicații grave, pe lângă faptul că atrage un cost ridicat pentru sistemul de sănătate. De obicei, este produsă de bacteriile pacientului, care formează o matrice gelatinoasă pe proteză.
Aceste microorganisme aderă la suprafața protezei. Se înmulțesc și dau naștere acestei matrice, care se numește biofilm. Este un mecanism care le apără de acțiunea antibioticelor, făcându-le mai rezistente la tratament.
De ce poate apărea infecția protezei articulare?
Infecția protezelor articulare poate fi cauzată de diferite tipuri de bacterii. După cum am subliniat, acestea aderă la proteză și formează un biofilm. Sunt organizate în straturi suprapuse. Cele găsite în straturile profunde sunt mai rezistente la antibiotice.
Proteza modifică funcția anumitor celule ale sistemului imunitar, cum ar fi fagocitele. Toți acești factori favorizează progresia infecției și complică tratamentul.
Bacteriile comune sunt stafilococii. În cadrul acestui grup, cele mai frecvente microorganisme sunt Staphylococcus aureus și Staphylococcus epidermidis. Alți agenți implicați sunt următorii:
- Escherichia coli
- Pseudomonas aeruginosa
- Enterococcus spp
Există și infecții polimicrobiene. Ele sunt cauzate de mai mult de o bacterie. Infecțiile fungice sunt mai puțin frecvente.
Descoperiți: Caracteristicile și simptomele osteoartritei șoldului
Tipuri de infecție
Infecția protezei articulare este clasificată în funcție de evoluție. Unii autori fac distincția între infecția acută și cea cronică. Cu toate acestea, după cum explică Ghidul Prioam, acesta poate fi clasificată și în următoarele moduri
- Infecție post-chirurgicală precoce (PPI)
- Infecție cronică tardivă (LCI)
- Hematogen acut (AHA)
Cei care fac distincția doar între infecția acută și cea cronică includ infecția hematogenă acută în primul grup.
Infecție post-chirurgicală precoce sau infecție acută
Infecția post-chirurgicală precoce este cea care apare în prima lună după plasarea protezei. Unii consideră că infecția acută apare până la trei luni de la operație.
Există o serie de criterii care ajută la identificarea acestui tip de infecție a protezei articulare. De obicei, există dehiscență și supurație. În plus, atunci când lichidul este îndepărtat din articulație și examinat în laborator, prezența bacteriilor este adesea detectată.
Este important să existe un diagnostic și un tratament precoce. În acest fel, se poate evita nevoia de schimba proteza din cauza infecției.
Infecție hematogenă acută
Infecția acută hematogenă este cea care apare atunci când focarul infecției este în altă parte a corpului. Bacteriile provin dintr-un alt proces, precum pneumonia, infecția urinară, endocardita, etc. Ele călătoresc prin sânge și ajung să colonizeze proteza.
Infecție cronică
Infecția cronică apare la mai mult de trei luni de la plasarea protezei. Este mai greu de tratat deoarece biofilmul bacterian s-a maturizat și nu poate fi îndepărtat.
Această afecțiune evoluează progresiv și insidios. Durerea durează luni de zile, deși nu există semne clare de infecție sau febră. În unele cazuri, pot exista abcese și fistule. Înlocuirea protezei este cea mai bună soluție.
Simptome asociate
Simptomele infecției articulației protetice variază în funcție de tipul bolii. Aproximativ jumătate din cazuri sunt cronice. Din acest motiv, unul dintre simptomele predominante este durerea inflamatorie.
Problema este că artroplastiile pot provoca durere fără a exista neapărat o infecție. Prin urmare, uneori este dificil să se ajungă la un diagnostic corect. Pe lângă durere, poate exista o lipsă de funcționalitate a articulației.
În caz de infecție acută, pacienții prezintă adesea febră. Rana chirurgicală nu se vindecă adecvat și din ea poate curge material purulent. Zona este adesea umflată, fierbinte și roșie.
Cum este diagnosticată infecția articulației protetice?
Diagnosticul acestui tip de infecție trebuie să fie rapid. Acest lucru previne necesitatea repetării operației. Este important să existe o monitorizare adecvată a pacientului.
În plus, există o serie de teste complementare care pot ajuta la diagnostic. Unul dintre ele este tomografia cu emisie de pozitroni. Este o tehnică ce folosește un trasor de glucoză. Această moleculă este preluată de bacteriile cauzate de infecție. Prin scanare, medicul poate vedea zonele în care se află bacteriile. Alte teste utile includ analiza lichidului sinovial și testele de sânge. Ecografia și radiografia pot fi și ele utile.
Descoperiți: Cauzele dislocării genunchiului și tipuri de tratament
Tratamente disponibile pentru infecția protezei articulare
Infecția protezei articulare necesită tratament multidisciplinar. Medicul se bazează pe reducerea durerii și administrarea de antibiotice specifice pentru a vindeca infecția.
Chirurgia poate fi folosită pentru curățarea și debridarea țesuturilor. În cazul în care infecția este cronică, poate fi necesară schimbarea protezei. Acest lucru se poate face într-o singură intervenție sau în două. Opțiunea în două etape constă în îndepărtarea protezei, curățarea zonei și plasarea unui distanțier cu antibiotice. Ulterior, într-o altă intervenție, se pune noua proteză.
Pentru a stabili ce tratament cu antibiotice este eficient, are loc identificarea germenului cauzator și se stabilește sensibilitatea acestuia la medicamente. Durata tratamentului poate fi lungă. În unele cazuri, cum ar fi proteza genunchiului, pot fi recomandate șase luni de tratament.
Infecția articulației protetice poate fi gravă
Deși nu este o complicație foarte frecventă, infecția protezei este foarte periculoasă. În unele cazuri, necesită o altă intervenție și înlocuirea protezei.
Este important ca pacienții să cunoască semnele și simptomele pentru a identifica la timp orice infecție. În plus, medicii trebuie să pună diagnosticul cât mai repede posibil, deoarece acest lucru reduce probabilitatea unei noi operații.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
-
Ayoade F, Li DD, Mabrouk A, et al. Prosthetic Joint Infection. [Updated 2023 Apr 22]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448131/
- Infección de prótesis de rodilla o cadera: Diferencias entre aguda y crónica Blog del Dr. Guillem Bori Blog. (n.d.). Retrieved March 2, 2021, from https://www.barnaclinic.com/blog/protesis/infeccion-de-protesis-diferencias/.
- Infección de prótesis articular – Guía PRIOAM. (n.d.). Retrieved March 2, 2021, from https://guiaprioam.com/indice/infeccion-de-protesis-articular/.
- Infección de prótesis articulares. Diagnóstico y tratamiento. Clínica Universidad de Navarra. (n.d.). Retrieved March 2, 2021, from https://www.cun.es/enfermedades-tratamientos/enfermedades/infecciones-protesis-articular.
-
Tande, A. J., & Patel, R. (2014). Prosthetic joint infection. Clinical microbiology reviews, 27(2), 302–345. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3993098/
- Tenaglia, D. K. (n.d.). Infección de prótesis articulares. Retrieved from http://www.infectologia.edu.uy.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.