Ce este artrodeza piciorului?
 

Ce este artrodeza piciorului?

Descoperiți totul despre această intervenție chirurgicală, care este esențială în caz de durere severă a piciorului care nu se ameliorează cu tratamente clasice!
Ce este artrodeza piciorului?
Mariel Mendoza

Scris și verificat de medicul Mariel Mendoza.

Ultima actualizare: 24 ianuarie, 2023

Artrodeza piciorului este o intervenție chirurgicală în care cele două piese osoase care alcătuiesc articulația sunt fuzionate sau fixate definitiv. Scopul este ameliorarea durerii sau corectarea unei deformări a membrului.

Deformarea piciorului poate avea mai multe origini:

Fracturile cu un proces slab de vindecare, artrita reumatoidă și infecțiile sunt principalele cauze ale deformării și durerii în această regiune anatomică.

În cazul particular al gleznei, opțiunile sunt proteza articulară sau artrodeza. A doua opțiune are prioritate, deoarece are rezultate previzibile. Chirurgul este mai încrezător, deoarece complicațiile sunt mai puține.

Artrodeza piciorului: tehnici

Intervenția chirurgicală este efectuată atunci când metodele nechirurgicale de corectare a problemei nu au dat randament.

Artrodeza se efectuează într-o sală de operație sub anestezie generală sau rahidiană. Se pot folosi două tehnici:

  • Deschisă: se face o incizie lungă și se expune articulația. Este o tehnică rezervată cazurilor de deformare semnificativă.
  • Artroscopică: se folosește un artroscop, care este un endoscop ce permite vizualizarea articulației cu o cameră foarte mică. Instrumentul este introdus prin mici incizii pentru a vizualiza detaliile mărite pe monitor.

Una dintre tehnicile utilizate frecvent se numește artrodeză triplă. Rezultatele acesteia persistă zeci de ani și duc la ameliorarea durerii (mai ales la copii).

Persoană care are nevoie de artrodeza piciorului
Deformările gleznei asociate cu dureri severe pot necesita intervenție chirurgicală.

Cum fuzionează articulația?

Înainte de operație, în jurul coapsei se pune un garou pentru a reduce circulația. Acest pas este necesar deoarece piciorul nu trebuie să primească prea mult sânge în momentul fuziunii chirurgicale. Acest lucru nu va avea efecte dăunătoare asupra țesutului.

Artrodeza piciorului presupune rezecția cartilajelor articulare. Acest lucru permite contactul direct între cele două suprafețe osoase. Apoi, se folosește o metodă specială pentru a menține țesuturile dure fixe.

Cartilajul protejează articulația, acționând ca un amortizor. Rezecția cartilajului articular nu este altceva decât îndepărtarea cartilajului, a membranei sinoviale și a capsulei acesteia.

Pentru a fuziona oasele, se pot folosi șuruburi (lungi sau scurte), plăci sau bare de oțel. În prezent, se folosesc chiar și grefe osoase.

Grefele osoase scad riscul consolidării deficitare. Se poate folosi o autogrefă: osul este prelevat dintr-o altă zonă a scheletului aceluiași individ și plasat în locul dorit. În cazul alogrefei, se folosește os de la un alt individ.

Dacă vorbim de șuruburi, plăci sau fixatoare, acestea sunt plasate intern. Există și opțiuni cu fixare externă, cum ar fi gipsurile.

Recuperare după artrodeza piciorului

După artrodeza piciorului, articulațiile au nevoie de 8 – 16 săptămâni pentru a fuziona complet. Apoi, este necesar un tratament de reabilitare prin kinetoterapie.

Medicamentele orale sunt utilizate pentru a gestiona durerea postoperatorie. În plus, rănile chirurgicale sunt acoperite cu pansamente, oricât de mici ar fi acestea. Pacientul va face periodic radiografii.

După operație, piciorul trebuie să fie ridicat și susținut de un gips.

Pacientul trebuie să poarte un pantof special până la fuziunea oaselor. Ulterior, va folosi încălțăminte personalizată sau sport pentru o perioadă de 6 până la 8 săptămâni.

Pacientul se poate mișca, dar în primele 4 săptămâni nu trebuie să exagereze. Ideal este să utilizeze cârje.

Posibile complicații după operație

În urma artrodezei piciorului, la locul intervenției poate apărea o infecție sau o sângerare. De asemenea, pot apărea leziuni ale nervilor. Aceste complicații apar în cazul ambelor tehnici.

De asemenea, este posibil ca articulația să nu se poată solidifica. În 7% din cazuri, vindecarea nu este adecvată. Există factori de risc, precum fumatul, care pot crește șansele de solidificare slabă la 25% sau mai mult.

Obezitatea este un factor de risc pentru întârzierea fuziunii. De asemenea, poate face ca alinierea finală să fie nesatisfăcătoare. Durerea sau dificultățile la mers vor persista și după operație. Aceste cazuri pot necesita o nouă intervenție chirurgicală.

Se poate întâmpla ca un membru să fie mai scurt decât celălalt. Din fericire, acest lucru se rezolvă folosind încălțăminte specială.

Femeie care fumează
Fumatul este un factor de risc pentru fuziunea osoasă întârziată.

Rezultatele sunt satisfăcătoare la majoritatea pacienților

După fuziune, rezultatele includ ameliorarea durerii și reducerea deformărilor la până la 80% dintre pacienți. Unii oameni au nevoie de încălțăminte personalizată.

Deși articulația nu se mai poate mișca în mod natural, este fixată într-o poziție funcțională pentru a permite membrului să aibă în continuare o oarecare mobilitate. Această abordare este utilă în cazurile în care nu există alternative de tratament.

La copii, corecția chirurgicală este esențială. Deși există multe afecțiuni care se ameliorează cu ajutorul ortezelor, intervenția chirurgicală este inevitabilă în cazurile severe. Pentru copii, artrodeza este o ușurare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Alcalá J, Ahumada J, Morilla M. Artrodesis digital. Revisión histórica y sistemas tradicionales de fijación. Revista Española de Podología. 2013, XXIV (2). Disponible en https://www.revesppod.com/Documentos/ArticulosNew/X0210123813502938.pdf.
  • American Academy of Orthopaedic Surgeons. Arthritis of the foot and ankle: arthrodesis. American Academy of Orthopaedic Surgeons website. Disponible en: http://orthoinfo.aaos.org/topic.cfm?topic=A00209.
  • Catanzariti AR, Dix BT, Richardson PE, Mendicino RW. Triple arthrodesis for adult acquired flatfoot. Clin Podiatr Med Surg. 2014 Jul;31(3):415-33.
  • del Vecchio, Jorge Javier, and Mauricio Esteban Ghioldi. “Capítulo 6.9: Artrodesis subastragalina.”
  • Painceira R, Painceira T, Cicchinelli L, Roca A. Tratamiento quirúrgico del pie plano adquirido del adulto. Caso Clínico. Eur J Pod 2019;5(2).
  • Rabinovich, Remy V., Amgad M. Haleem, and S. Robert Rozbruch. “Complex ankle arthrodesis: review of the literature.” World journal of orthopedics 6.8 (2015): 602.
  • Rungprai, Chamnanni, et al. “Outcomes and complications after open versus posterior arthroscopic subtalar arthrodesis in 121 patients.” JBJS 98.8 (2016): 636-646.
  • Téllez, Patricia Parra, et al. “Apoyo precoz en la artrodesis de tobillo por incisiones mínimas. Experiencia en el Instituto Nacional de Rehabilitación.” Anales Médicos de la Asociación Médica del Centro Médico ABC 66.1 (2021): 6-12.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.