Sfaturi pentru a avea grijă de sănătatea articulațiilor
 

Sfaturi pentru a avea grijă de sănătatea articulațiilor

Bolile inflamatorii care afectează sănătatea articulațiilor sunt foarte frecvente. Prevalența acestor boli crește odată cu vârsta, dar există factori de risc pe care îi putem controla.
Sfaturi pentru a avea grijă de sănătatea articulațiilor
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 18 aprilie, 2023

A avea grijă de sănătatea articulațiilor este de o importanță vitală, deoarece acestea ne permit să ne mișcăm. Ele unesc oasele, mușchii, tendoanele și ligamentele. Funcția aparatului locomotor este de a asigura mișcarea corpului, iar acest lucru se realizează datorită articulațiilor.

Dacă vrem să efectuăm o anumită mișcare, creierul dă instrucțiunile necesare mușchilor pentru a se contracta și a activa oasele. Prin acest proces, sunt puse în funcțiune toate piesele implicate, inclusiv articulațiile.

Bolile care afectează sănătatea articulațiilor sunt adesea de natură inflamatorie. Prevalența lor crește odată cu vârsta, iar osteoartrita și osteoporoza sunt cele mai frecvente.

Simptomele și diagnosticul bolilor articulare

Principalul simptom al bolilor care afectează sănătatea articulațiilor este durerea, care în unele cazuri este însoțită de inflamație și deformare. Acest lucru face ca anumiți pacienți să experimenteze o mișcare limitată a articulațiilor afectate și un anumit grad de rigiditate.

Diagnosticul acestui tip de boală se stabilește pe baza simptomelor care apar în fiecare caz. Uneori se fac și teste de laborator, radiografii și ecografii. Unele boli ale articulațiilor sunt diagnosticate corect și tratate adecvat, așadar pot fi controlate aproape complet. Altele, cum ar fi osteoartrita, care sunt cronice, pot deveni foarte greu de controlat.

Factori de risc pentru sănătatea articulațiilor

Din punct de vedere genetic, femeile de vârstă mijlocie prezintă un risc mai mare de a face aceste boli decât bărbații. Cu toate acestea, nu este clar dacă această prevalență este legată doar de genetică sau dacă există și o componentă hormonală dependentă de sex.

Obezitatea este unul dintre factorii care afectează articulațiile și asupra căruia putem acționa prin slăbire. Excesul de greutate este cauza bolilor articulare în anumite cazuri, iar în altele este consecința. Obezitatea provoacă suprasolicitare articulară, dar este și o consecință deoarece durerea provocată de inflamație împiedică pacientul să se miște.

Tipul de muncă este o altă cauză, deoarece poate pune presiune în mod excesiv pe articulații.

Dureri articulare
Diverși factori de risc afectează sănătatea articulațiilor, inclusiv genetica, greutatea corporală și tipul de muncă efectuată.

Cum puteți avea grijă de sănătatea articulațiilor?

Prevenirea acestor boli este primul pas pentru a avea grijă de sănătatea articulațiilor. Începeți prin a adopta obiceiuri de viață sănătoase. Iată câteva sfaturi:

1. Dietă

O dietă cu cantități adecvate de calciu, împreună cu exerciții fizice blânde, pot ajuta la prevenirea osteoporozei și la îmbunătățirea gamei de mișcare.

2. Exerciții fizice

Pe lângă o dietă sănătoasă, este important să evitați stilul de viață sedentar, făcând exerciții fizice regulat. Veți putea ameliora durerea, veți îmbunătăți mobilitatea articulațiilor, veți întări mușchii, veți stimula formarea osoasă și veți îmbunătăți somnul și calitatea acestuia.

3. Obiceiuri posturale

Posturile greșite ajung să genereze probleme articulare. Unele dintre obiceiurile posturale pe care ar trebui să le evitați sunt:

  • Statul în picioare mult timp: bipedism prelungit
  • Statul în șezut sau întins mult timp
  • Statul cu spatele cocoșat
  • Utilizarea de canapele și saltele prea moi sau deteriorate
  • Căratul de greutăți în mod dezechilibrat
  • Îndoirea coloanei vertebrale când ridicați lucruri de pe pământ
  • Activități care suprasolicita articulațiile, cum ar fi mersul pe teren denivelat mult timp

4. Încălțăminte adecvată

Pentru a avea grijă de sănătatea articulațiilor, este indicat să purtați încălțăminte confortabilă și, dacă este nevoie, chiar și branțuri. Evitați tocurile înalte, deoarece acestea favorizează degenerarea articulațiilor picioarelor și ale genunchilor. Nici pantofii perfect plați nu sunt recomandați.

Sănătatea articulațiilor este vitală pentru mișcare
Îngrijirea sănătății articulare include o dietă bogată în calciu, exerciții fizice și folosirea de încălțăminte adecvată, printre altele.

Cum să ameliorați problemele articulare?

Uneori, este necesar să recurgeți la utilizarea de medicamente pentru a calma durerea și a reduce inflamația articulațiilor. Dacă medicul este de acord, se poate recurge și la infiltrații cu corticosteroizi.

Alte modalități de a ameliora simptomele în faza de inflamație acută sunt aplicarea de comprese reci și calde pentru rigiditatea musculară.

Concluzie

Bolile legate de sănătatea articulațiilor sunt destul de frecvente. Odată cu creșterea speranței de viață și apariția obiceiurilor care favorizează supraponderalitatea și obezitatea, aceste boli devin din ce în ce mai întâlnite.

Putem modifica factorii de risc pentru a ne îmbunătăți calitatea vieții și a ne menține articulațiile cât mai sănătoase!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Clark KL. Nutritional considerations in joint health. Clin Sports Med. 2007 Jan;26(1):101-18.
  • Havelin J, King T. Mechanisms Underlying Bone and Joint Pain. Curr Osteoporos Rep. 2018 Dec;16(6):763-771.
  • Shakoor N, Sengupta M, Foucher KC, Wimmer MA, Fogg LF, Block JA. Effects of common footwear on joint loading in osteoarthritis of the knee. Arthritis Care Res (Hoboken). 2010 Jul;62(7):917-23.
  • Hunter DJ, Eckstein F. Exercise and osteoarthritis. J Anat. 2009 Feb;214(2):197-207.
  • Schaible HG, Richter F, Ebersberger A, Boettger MK, Vanegas H, Natura G, Vazquez E, Segond von Banchet G. Joint pain. Exp Brain Res. 2009 Jun;196(1):153-62.
  • Thomas S, Browne H, Mobasheri A, Rayman MP. What is the evidence for a role for diet and nutrition in osteoarthritis? Rheumatology (Oxford). 2018 May 1;57(suppl_4):iv61-iv74.
  • Tschon M, Contartese D, Pagani S, Borsari V, Fini M. Gender and Sex Are Key Determinants in Osteoarthritis Not Only Confounding Variables. A Systematic Review of Clinical Data. J Clin Med. 2021 Jul 19;10(14):3178.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.