Colagenul pentru îngrijirea articulațiilor
Colagenul este o proteină sintetizată în mod natural în organism din aminoacizii obținuți prin dietă. Cu toate acestea, pe măsură ce anii trec și îmbătrânim, este normal ca sinteza acestei proteine să scadă, ceea ce afectează articulațiile. De ce este util colagenul din suplimente pentru îngrijirea articulațiilor?
Vârsta de 35 de ani este momentul în care organismul începe să producă mai puțin colagen. Prin urmare, este recomandat să începeți aportul de colagen din suplimente. În acest fel, veți avea grijă de articulații și vă veți mișca mai bine.
În afară de aceasta, este esențial să aveți o viață activă și sănătoasă, făcând exerciții fizice în mod regulat și adoptând o dietă echilibrată. Suplimentele de colagen nu sunt capabile să contracareze efectele unui stil de viață sedentar sau ale unei alimentații inadecvate.
Colagenul pentru îngrijirea articulațiilor
Una dintre cauzele lipsei de colagen este alimentația săracă în vitamina C. Această deficiență poate duce la dezvoltarea scorbutului, o boală cauzată de eșecul în sinteza colagenului din cauza lipsei de acid ascorbic. Din acest motiv, multe suplimente pentru regenerarea și menținerea sănătății articulațiilor conțin vitamina C.
Deși exercițiile fizice regulate sunt esențiale pentru a duce o viață sănătoasă, cele extreme pot fi o cauză importantă a deteriorării articulațiilor și a ruperii fibrelor de colagen.
Principalele tipuri de colagen
În funcție de tipul de țesut din care este format și în funcție de localizare, colagenul poate fi clasificat în 4 tipuri:
- Tipul 1: predomină în piele, oase, tendoane și cornee. Oferă rezistență la întindere a structurilor.
- Tipul 2: este localizat în principal în cartilaje, formând fibrile fine. Funcția sa principală este de a oferi rezistență la presiunea intermitentă. În plus, acesta este tipul de colagen cel mai folosit în suplimentele comerciale și cel care a fost studiat cel mai mult pentru sănătatea articulațiilor.
- Tipul 3: este prezent în țesutul conjunctiv lax, în pereții vaselor de sânge, în piele și în stroma glandelor. Are funcția de sprijin.
- Tipul 4: formează lamina bazală care stă la baza epiteliului și are funcția de a oferi suport și filtrare.
De unde provine colagenul folosit în suplimentele comerciale?
Colagenul utilizat în suplimentele pentru articulații este în mare parte colagen hidrolizat de tip 2. Acesta emulează tipul de colagen care este prezent în cartilajele articulare. Obținerea acestui tip de colagen se realizează în două moduri:
- Extracția directă din țesuturile bogate în colagen: unele dintre aceste țesuturi sunt pielea, oasele și cartilajele. Printr-o serie de reacții chimice, substanța este extrasă din corpul animalelor. Este o metodă de extracție foarte scumpă, așa că aplicațiile sale sunt limitate.
- Extracția în absența enzimelor: colagenul este extras prin hidroliză în medii acide sau bazice din piele, oase și cartilaje. Costul este mai mic, dar domeniul de aplicare este destul de limitat. În plus, în industria farmaceutică și alimentară se cere ca hidrolizatul de colagen să fie cât mai pur posibil, ceea ce face procesul mai costisitor.
Descoperiți: Ce sunt peptidele de colagen?
Alimente recomandate
O bună sănătate a articulațiilor depinde și de o alimentație corectă. Unele alimente au anumite proprietăți care completează colagenul. Iată o serie de alimente benefice:
- Apă: este esențială deoarece articulațiile stau în lichidul sinovial, ceea ce reduce frecarea dintre cartilaje și alte țesuturi. Se recomandă un aport de minim 2 litri pe zi.
- Pește oceanic: este bogat în acizi grași omega 3, substanțe puternic antiinflamatoare. Acești acizi protejează membranele celulare de procesele oxidative.
- Alimente bogate în vitamina C: așa cum am menționat, vitamina C este esențială pentru sinteza colagenului. Prin urmare, consumul de fructe și legume trebuie să fie zilnic.
Descoperiți: Diferențele dintre colagenul marin și bovin
Concluzie
Colagenul pentru îngrijirea articulațiilor este esențial după o anumită vârstă. Există multe suplimente pentru populația generală.
Cu toate acestea, procesul de îmbătrânire a articulațiilor nu poate fi împiedicat doar de un supliment. Adoptarea unei rutine de exerciții fizice și a unei alimentații echilibrate este esențială. Vă puteți consulta cu un farmacist sau cu un medic pentru a afla care este suplimentul cel mai potrivit în cazul vostru.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Abad, C. (2015). Suplementos de colágeno y efecto en el tratamiento de lesions articulares. Universitas Miguel Hernández. dspace.umh.es/bitstream/11000/1993/1/Carlos%20Abad%20Expósito.pdf
- Lizarre, M. (S.F.). El Colágeno, ¿un cemento biológico que mantiene la arquitectura y plasticidad tisular? Real Academia de Ciencias. https://rac.es/ficheros/doc/00370.pdf.
- Prockop, D. J., & Guzmán, N. a. (1981). El colágeno. TIEMPOS MEDICOS.
- Porfírio, E., & Fanaro, G. B. (2016). Collagen supplementation as a complementary therapy for the prevention and treatment of osteoporosis and osteoarthritis: a systematic review. Revista Brasileira de Geriatria e Gerontologia. https://doi.org/10.1590/1809-9823.2016.14145
- Silva, T. F. da, & Penna, A. L. B. (2012). Colágeno: Características químicas e propriedades funcionais. Revista Do Instituto Adolfo Lutz.