Logo image
Logo image

Infecțiile cu Campylobacter: caracteristici

4 minute
Infecțiile cu Campylobacter sunt cea mai frecventă cauză de diaree la nivel mondial. Se manifestă în mai multe moduri, de la febră la disconfort abdominal. Citește mai departe pentru a afla mai multe informații utile!
Infecțiile cu Campylobacter: caracteristici
Ultima actualizare: 30 ianuarie, 2021

Infecțiile cu Campylobacter, cunoscute și sub numele de campilobacterioze, sunt cea mai frecventă cauză a diareii la nivel mondial și sunt responsabile de până la 14% dintre aceste cazuri, potrivit studiilor.

Dincolo de aceasta, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează faptul că bolile de origine alimentară – inclusiv campilobacterioza – afectează 1 din 10 persoane din întreaga lume la un moment dat. Desigur, păstrarea la distanță a bacteriilor care cauzează aceste boli nu este doar o chestiune de igienă. Poate salva multe vieți pe termen lung, în special în țările cu infrastructuri sanitare slabe. În articol de astăzi, vom discuta mai detaliat despre infecțiile cu Campylobacter.

Ce sunt infecțiile cu Campylobacter?

În primul rând, trebuie să subliniem faptul că numele Campylobacter nu se referă la o singură specie bacteriană, ci la un gen sub forma unui bacil care cuprinde cel puțin 12 specii cauzatoare de boli la oameni. Cea mai frecventă specie este C. jejuni și provoacă până la 90% dintre infecții.

Acest agent patogen este una dintre cele mai frecvente cauze ale diareii în SUA. Conform estimărilor, afectează în fiecare an aproximativ 2,4 milioane de persoane. Au existat mai mult de 29 de focare epidemiologice între 2013 și 2017. Desigur, datele confirmă faptul că campilobacterioza este la ordinea zilei.

Citește mai mult:

5 sfaturi pentru a evita colita ulcerativă

Some figure
12 specii din genul Campylobacter sunt dăunătoare pentru oameni. Principalul simptom al infecției este diareea.

Cauzele infecțiilor cu Campylobacter

În general, această infecție este cauzată de ingestia de lapte nepasteurizat sau de carne crudă sau insuficient gătită. Potrivit Departamentului Agriculturii din SUA (USDA), o inoculare cu 500 de celule patogene orale poate duce la infectarea unei persoane.

Bacteriile Campylobacter invadează celulele din intestinul subțire folosind un mecanism similar cu salmonella non-tifoidă, provoacă leziuni și modifică absorbția fluidelor. Acest lucru generează starea caracteristică despre care vom vorbi mai jos. Principalele surse de infecție sunt:

  • Consumul de produse din carne puțin gătite, în principal de origine aviară
  • Consumul de lapte nepasteurizat
  • Prezența bacteriilor în apa netratată
  • Contactul cu animale de companie sau animale de fermă infectate

Infecțiile cu Campylobacter: simptome

Cel mai frecvent simptom al infecțiilor cu Campylobacter este diareea – uneori cu sânge. De obicei, apare între 2 și 5 zile după contactul cu bacteriile și se ameliorează de la sine după 6 zile. Există și alte simptome, cum ar fi:

  • Crampe și dureri abdominale
  • Febră și oboseală
  • Greață și vărsături

Cu toate acestea, unii pacienți infectați nu dezvoltă niciodată simptome clare, după cum afirmă Biblioteca Națională de Medicină din SUA. În plus, moartea din cauza campilobacteriozei este destul de rară. Este mortală la nou-născuți, la persoanele în vârstă și la persoanele cu deficit imunitar, cum ar fi cele cu HIV.

Diagnostic

Dacă simptomele sunt prezente, diagnosticul este ușor de stabilit. Medicul trebuie să obțină un eșantion de materie fecală și să identifice și să izoleze bacteriile care cauzează problemele gastrointestinale. Există, de asemenea, și alte tipuri mai rapide de teste care pot identifica genomul microorganismului.

Opțiuni de tratament pentru infecțiile cu Campylobacter

Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), infecțiile cu Campylobacter se ameliorează singure în decurs de 3 până la 6 zile de la apariția primelor simptome. Totuși, se recomandă aportul sporit de lichide pentru a înlocui electroliții pierduți.

Medicamentele nu sunt necesare în majoritatea cazurilor, deoarece aportul excesiv poate duce la apariția tulpinilor rezistente. Astfel, automedicația nu este recomandată, iar antibioticele sunt prescrise doar în cele mai grave cazuri.

Îți recomandăm:

3 supe care refac organismul după diaree

Some figure
Principalul simptom al infecțiilor cu Campylobacter este diareea, așadar prima măsură de tratament ar trebui să fie creșterea aportului de lichide.

Cum se previn aceste infecții?

La fel ca în cazul majorității bolilor alimentare (FBD), manipularea corectă a alimentelor este cea mai bună formă de prevenție. CDC ne oferă, de asemenea, câteva măsuri de luat în considerare:

  • Spală-te pe mâini înainte de a manipula orice mâncare sau după ce ai atins orice sursă posibilă de infecție, fie că este vorba de o persoană infectată sau de un animal.
  • Taie fructele, legumele crude și carnea pe tocătoare diferite.
  • Gătește orice aliment de origine animală, indiferent dacă a fost sau nu congelat anterior.
  • Bea întotdeauna lapte și suc pasteurizat.
  • În niciun caz nu trebuie să bei apă netratată.

Considerații finale

După cum poți vedea, infecțiile cu Campylobacter sunt principala cauză a diareii la nivel mondial, iar speciile C. jejuni sunt cele mai răspândite. Majoritatea focarelor epidemiologice se produc din cauza consumului de carne crudă, lapte nepasteurizat și apă netratată.

Astfel, cea mai bună măsură pentru combaterea campilobacteriozei este consumul de alimente bine igienizate și gătite. Aceasta implică neamestecarea ingredientelor de origine animală și vegetală, supunerea cărnii la temperaturi ridicate înainte de consum și, desigur, spălarea mâinilor înainte și în timpul gătitului.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Campilobacteriosis, protocolo para la vigilancia en la comunitat valenciana. Recogido a 13 de noviembre en http://chguv.san.gva.es/documents/10184/189524/Campilobacteriosis.pdf/7821b3c4-5321-44d4-85dd-e627a0a8de0c#:~:text=La%20campilobacteriosis%20es%20una%20zoonosis,diarrea%20en%20todo%20el%20mundo.
  • Campylobacter, OMS. Recogido a 13 de noviembre en https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/campylobacter
  • Epidemiología, Transmisión y Control de Campylobacter spp, grupomontevideo.org. Recogido a 13 de noviembre en http://grupomontevideo.org/ndca/casaludanimal/wp-content/uploads/2017/07/Epidemiolog%C3%ADa-Transmisi%C3%B3n-y-Control-de-Campylobacter-spp.pdf
  • Campilobacteriosis, biblioteca nacional de medicina de EE. UU. Recogido a 13 de noviembre en https://medlineplus.gov/spanish/campylobacterinfections.html
  • Campylobacter, CDC. Recogido a 13 de noviembre en https://www.cdc.gov/campylobacter/diagnosis.html

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.