Logo image
Logo image

Infecțiile urechii la copii: tratamente

4 minute
Infecțiile urechii sunt frecvente la copiii cu vârsta cuprinsă între 0 și 5 ani. Depistarea precoce a simptomelor și tratamentul corect vor asigura vindecarea în doar câteva zile.
Infecțiile urechii la copii: tratamente
Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Infecțiile urechii la copii sunt des întâlnite. De fapt, aproape jumătate dintre copii suferă de cel puțin o infecție a urechii în primul an de viață. De asemenea, infecțiile urechii sunt cea mai frecventă cauză, pe lângă amigdalită, pentru care medicul pediatru prescrie antibiotice celor mici.

Majoritatea răcelilor și infecțiilor gâtului apar în timpul iernii. Mai mult, copiii cu alergii și cei care trăiesc în jurul fumătorilor sunt mai predispuși la infecțiile urechii.

Cum să detectezi infecțiile urechii la copii

Este posibil să nu știi acest lucru, dar otita medie, un grup de boli inflamatorii ale urechii medii, este cauzată de intrarea de bacterii sau viruși din cavitatea bucală în spațiul aerian al urechii medii. În plus, multiplicarea anormală a microorganismelor din zonă generează puroi și inflamarea timpanului, provocând durere copilului.

Infecțiile sunt mai frecvente atunci când are loc un proces cataral. De obicei, conducta este plină de mucus și există condiții perfecte pentru înmulțirea excesivă a virușilor și a bacteriilor.

Citește mai mult:

Ce este sindromul urechii muzicale și cum este tratat?

Some figure
Infecția urechii este una dintre cele mai frecvente boli infecțioase între 0 și 5 ani.

Simptomele infecției urechii la copii

Simptomele acestei afecțiuni depind adesea de vârsta copilului afectat. În cazul bebelușilor, se manifestă prin iritabilitate, respingere a hranei din cauza pierderii poftei de mâncare, vărsături și chiar supurație în urechea externă. Durerea se înrăutățește atunci când copiii dorm din cauza presiunii aplicate asupra urechii în poziție orizontală. De asemenea, pot apărea febră și frisoane.

Este important să poți recunoaște simptomele acestei infecții în etapele incipiente pentru a aplica tratamentul adecvat cât mai curând posibil. Acest lucru va accelera recuperarea pentru a preveni complicațiile.

Remedii pentru infecțiile urechii la copii

Este foarte important să nu încerci să stabilești pe cont propriu un diagnostic. Consultă un medic dacă suspectezi orice infecție. Următoarele remedii sunt doar o completare a tratamentului prescris de medic și nu îl înlocuiesc. După cum vei vedea, acestea ajută la ameliorarea durerii și inflamației.

1. Aplicarea uleiurilor naturale și a infuziilor din plante

Some figure
Unele plante medicinale au proprietăți antiinflamatoare care pot ajuta la reducerea disconfortului de la nivelul urechii.

Unele ierburi, cum ar fi menta, oregano, lavanda sau mușețelul, au un efect analgezic, antiseptic și antiinflamator. Procedura constă în pregătirea unei infuzii și înmuierea unui tampon steril de tifon în lichid și aplicarea acestuia pe urechea copilului.

În mod similar, poți aplica picături de ulei natural, cum ar fi cel de măsline sau migdale, pentru a calma durerea și mâncărimea urechii medii a copilului.

Citește mai mult:

Cum să elimini dopurile de ceară din urechi

2. Aplicarea de comprese calde

Compresa îmbibată în apă caldă poate fi aplicată pe exteriorul urechii copilului. Dacă nu ai tifon steril, pune în cuptorul cu microunde un săculeț cu bile termice pentru câteva secunde. Acest procedeu poate favoriza circulația în zonă și poate atenua disconfortul cauzat de infecție. (Asigură-te că nu este prea cald atunci când faci acest lucru.)

3. Inhalarea vaporilor de eucalipt

Some figure
Vaporii de ulei esențial pot ajuta la scăderea inflamației gâtului și a urechii și pot oferi un efect calmant.

Inhalarea vaporilor poate ameliora eficient durerea cauzată de otita medie. Pune frunze de eucalipt sau mentă într-un castron cu apă clocotită, pune un prosop peste capul copilului și lasă-l să inhaleze vaporii. Repetă procedeul de două sau trei ori pe zi. Este foarte important să urmezi aceste instrucțiuni pentru a preveni arsurile:

  • În primul rând, asigură-te că vasul cu apă fierbinte stă pe o suprafață plană și nu poate fi răsturnat.
  • De asemenea, nu te agita și nu te sprijini pe vas.
  • Evită intrarea aburului în contact cu ochii. Ochii copilului trebuie să rămână închiși și să fie feriți de abur.
  • Nu lăsa vasul cu apă fierbinte la îndemâna copiilor sau a animalelor de companie.

4. Aplicarea infuziilor cu efect antibacterian

Fă o infuzie cu usturoi sau ceapă și pune câteva picături în urechea copilului. În primul rând, adu o oală cu apă la punctul de fierbere și adaugă o ceapă sau câțiva căței de usturoi. Apoi, strecoară lichidul rezultat pentru a te asigura că nu rămân particule solide. Lasă lichidul să se răcească și aplică-l.

Aceste remedii cu proprietăți antiinflamatoare sunt ideale pentru calmarea durerii și a disconfortului. De asemenea, trebuie să respecți întotdeauna instrucțiunile medicului pediatru cu privire la tratamentul prescris.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.