Logo image
Logo image

Informații despre polipii uterini

4 minute
În majoritatea cazurilor, polipii uterini nu provoacă niciun simptom. Deși sunt aproape întotdeauna benigni, în aproximativ 1% din cazuri poate apărea o afecțiune malignă. Vrei să afli mai multe despre polipii uterini?
Informații despre polipii uterini
Ultima actualizare: 09 august, 2022

Polipii uterini sunt protuberanțe care cresc în peretele interior al uterului. Aceștia au dimensiuni diferite, de la câțiva milimetri până la câțiva centimetri. Unii pot ajunge chiar și la dimensiunea unei mingi de golf. Descoperă în acest articol câteva informații despre polipii uterini pe care trebuie să le cunoști!

Experții nu știu deocamdată cât de răspândiți sunt polipii uterini deoarece, în multe cazuri, aceștia nu provoacă niciun simptom. Prin urmare, femeile nu merg la medic. Cu toate acestea, experții estimează că prevalența polipilor uterini este cuprinsă între 10 și 24% din numărul total de femei din întreaga lume.

Polipii uterini apar cel mai frecvent la femeile cu vârste cuprinse între 40 și 65 de ani. Totuși, au existat cazuri de polipi uterini și la fetele de 12 ani și la femeile în vârstă de 81 de ani. Prin urmare, pot apărea la orice vârstă.

Informații despre polipii uterini

Some figure
Polipii uterini sunt frecvenți la femeile care se apropie de menopauză. În acest sens, formarea lor este una dintre cauzele sângerării ce apare postmenopauză.

Ce sunt polipii uterini?

Polipii uterini sunt mici excrescențe ce se formează în peretele interior al uterului. Acest perete se numește endometru, motiv pentru care excrescențele sunt cunoscute și sub denumirea de „polipi endometriali”. Polipii uterini apar din cauza proliferării celulare și creșterii în exces a endometrului.

O femeie poate avea unul sau mai mulți polipi uterini. De obicei, aceștia rămân în interiorul uterului, dar uneori se strecoară prin colul uterin și ajung în vagin. Sunt mai frecvenți la femeile care se apropie de menopauză sau care au trecut deja prin aceasta.

Marea majoritate a polipilor uterini sunt benigni. Doar 0,5 până la 1% dintre ei sunt maligni. În general, polipii maligni sunt cei care apar după menopauză, au o dimensiune mai mare de 2.5 cm și provoacă sângerare postmenopauză.

Citește mai mult:

5 tipuri comune de cancer la femei

Simptome și diagnostic

Majoritatea polipilor uterini nu provoacă simptome și, de obicei, sunt depistați în timpul unui examen clinic de rutină. În cazurile în care există simptome, acestea includ următoarele:

  • Sângerare anormală. Sângerare foarte abundentă în timpul menstruației (menoragie) – această sângerare nu are legătură cu menstruația. Apare după menopauză (metroragie) sau după ce femeia a făcut sex.
  • Infertilitate – dificultatea sau incapacitatea de a concepe un copil poate fi legată de această afecțiune.
  • Avorturi
  • Durere – aceasta apare atunci când polipii se deplasează în vagin.

Medicii specialiști pun diagnosticul de polipi uterini prin diferite teste, cum ar fi:

  • Ecografie transvaginală. Aceasta se realizează prin introducerea unui dispozitiv în formă de tijă în vagin. Tija creează apoi o imagine prin intermediul undelor sonore.
  • Histeroscopie. Un tub flexibil, subțire și iluminat este introdus în vagin și colul uterin. Acest instrument le permite medicilor să vadă interiorul uterului.
  • Biopsie endometrială. Se execută cu un cateter de aspirație. Medicul specialist ia un eșantion, care este apoi examinat într-un laborator. Cu toate acestea, testul nu are o acuratețe de 100%.

Citește și:

De ce apare sângerarea rectală?

Cauzele polipilor uterini

Some figure
Până în prezent, nu există nicio cauză certă care să explice apariția polipilor uterini. Cu toate acestea, există mai mulți factori de risc.

Știința nu cunoaște motivul care duce la apariția polipilor uterini. Au fost propuse spre dezbatere ipoteze despre posibilele lor origini genetice, hormonale și de altă natură. Cu toate acestea, până în prezent, nu există rezultate concludente.

Însă experții au descoperit că există anumiți factori de risc. Aceștia includ următoarele:

  • Niveluri ridicate de estrogen
  • Utilizarea Tamoxifenului – acesta este un medicament pe care medicii îl prescriu în tratamentul cancerului de sân și care crește riscul formării de polipi uterini
  • Terapia cu hormoni postmenopauză
  • Obezitatea
  • Hipertensiunea
  • Alte boli – sindromul Lynch, sindromul Cowden și alte boli rare

Alte informații despre polipii uterini

Tratamentul obișnuit pentru această afecțiune este intervenția chirurgicală sau polipectomia. Această procedură se realizează prin chiuretaj sau răzuire uterină sau prin rezecție chirurgicală prin histeroscopie. Cea din urmă metodă este cea mai sigură și eficientă.

Experții afirmă că medicii ar trebui să recurgă la intervenții chirurgicale în următoarele cazuri:

  • Femei aflate în premenopauză simptomatice
  • Femei aflate în premenopauză asimptomatice cu polipi cu diametrul mai mare de 1.5 cm
  • Femei aflate la menopauză simptomatice și asimptomatice


În cazul în care polipii uterini apar din cauza ingestiei de Tamoxifen, medicii ar trebui să studieze cu atenție fiecare situație în parte. În acest sens, recomandarea este ca toate femeile să meargă la medicul ginecolog pentru efectuarea unor controale periodice pentru a detecta orice problemă de sănătate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ralph, C., Zajer, C., De Petris, V., Gejman, R., & Cuello, M. (2014). Pólipo endometrial, una causa infrecuente de sangrado genital anormal en la adolescencia. Revista chilena de obstetricia y ginecología, 79(4), 305-310.
  • Kent A. Endometrial polyp investigation. Rev Obstet Gynecol. 2009;2(3):201.
  • Nijkang NP, Anderson L, Markham R, Manconi F. Endometrial polyps: Pathogenesis, sequelae and treatment. SAGE Open Med. 2019;7:2050312119848247. Published 2019 May 2. doi:10.1177/2050312119848247
  • Kanthi JM, Remadevi C, Sumathy S, Sharma D, Sreedhar S, Jose A. Clinical Study of Endometrial Polyp and Role of Diagnostic Hysteroscopy and Blind Avulsion of Polyp. J Clin Diagn Res. 2016;10(6):QC01–QC4. doi:10.7860/JCDR/2016/18173.7983
  • Lieng M, Istre O, Qvigstad E. Treatment of endometrial polyps: a systematic review. 2010. In: Database of Abstracts of Reviews of Effects (DARE): Quality-assessed Reviews [Internet]. York (UK): Centre for Reviews and Dissemination (UK); 1995-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK79302/

 


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.