5 tipuri comune de cancer la femei
Cunoașterea unor tipuri comune de cancer la femei este importantă. Nu vrem să te speriem, ci doar să te informăm și să te facem conștientă de faptul că prevenția este esențială.
Stilul de viață sănătos și controalele periodice, precum și renunțarea la vicii ca fumatul pot preveni multe dintre aceste boli. Cancerul nu înseamnă obligatoriu moarte. Este o boală curabilă, dar care necesită efort, curaj, suport emoțional și putere pentru a-l înfrunta.
Milioane de femei sunt afectate de cancer în fiecare an, așa că merită să facem un efort să îi prevenim apariția. Rezervă-ți următoarele 3 minute citirii rapide a acestui articol pentru a afla care sunt tipuri comune de cancer la femei.
Tipuri comune de cancer la femei:
1. Cancer la sân
Cancerul de sân este, fără îndoială, cel mai comun tip de cancer întâlnit în rândul femeilor. Trebuie însă să menționăm un lucru foarte important: acesta are și cea mai mare rată de supraviețuire.
Probabil cunoști pe cineva din cercul tău de prieteni care a avut cancer de sân sau poate chiar ai pierdut pe cineva drag din cauza acestei teribile boli. Dar, pe măsură ce știința avansează, tot mai multe femei supraviețuiesc acestei maladii. Autoexaminarea și mamografiile sunt extrem de importante pentru detectarea precoce a cancerului de sân. Iată câteva dintre semnele și simptomele cancerului de sân pe care ar trebui să le reții:
- Apariția unei umflături sau a unui nodul pe sân, mamelon sau în zona axilei
- Sâni dureroși la atingere
- Modificarea dimensiunii sânilor
- Iregularități la nivelul pielii: schimbarea culorii, răni, piele cu aspect de coajă de portocală
- Lipsa mobilității la ridicarea brațului
- Mameloane înfundate
Află mai multe! Citește și:
2. Cancer de colon
Cancerul de colon este al doilea tip de cancer ca frecvență la femei. Poate părea surpinzător, dar este un lucru foarte important de care trebuie să ținem seama. Rata incidenței cancerului de colon este mai mare la femei decât la bărbați.
Care sunt originile și cauzele acestuia? Nu există un răspuns clar la aceste întrebări. Aproape toate tipurile de cancer de colon pornesc de la polipii noncanceroși. Dacă nu sunt descoperiți și înlăturați la timp, aceștia pot deveni canceroși. Este riscant, așa că ar trebui să fii precaută la următoarele simptome:
- Scaun cu sânge
- Dureri abdominale
- Stare de disconfort general și oboseală
- Scădere nejustificată în greutate
- Crize frecvente de diaree și constipație, scaune anormal de subțiri
3. Cancer ginecologic
Cancerul ovarian și cel uterin sunt cancere ginecologice și ambele sunt tipuri comune de cancer în cazul femeilor. Prevenția și analiza bacteriologică sunt vitale. Câteva mici analize pot salva vieți. Tot ceea ce trebuie să faci pentru a evita orice problemă este o programare la medicul tău ginecolog în fiecare an.
Printre cele mai comune simptome se numără:
- Ciclurile neregulate: acesta ar trebui să fie primul semnal de alarmă. În cazul sângerărilor abundente trebuie să te adresezi imediat medicului. Atenție la ciclurile neregulate sau abundente.
- Scădere nejustificată în greutate
- Durere pelvină: aceasta poate fi semnul unui cancer ovarian, așa că nu ignora niciun disconfort, inclusiv crampele și balonarea.
- Modificarea secreției vaginale – închisă la culoare sau cu miros puternic. Poate semnala o infecție.
- Oboseală permanentă: aparent fără motiv, te trezești obosită și mergi seara la culcare epuizată.
4. Cancer pulmonar
Cancerul la plămâni se află în lista de tipuri comune de cancer la femei. În ultimii ani, incidența acestuia a devenit îngrijorătoare pentru că acesta are una dintre cele mai ridicate rate de mortalitate, atât în rândul bărbaților, cât și al femeilor.
80% dintre cazurile de cancer pulmonar sunt determinate de fumat. Fumatul și chiar statul în locuri în care se fumează au consecințe grave asupra sănătății. Evită fumatul și alte vicii care provoacă boli.
Numărul femeilor care fumează a crescut considerabil. Renunță la fumat pentru propria sănătate și liniștește-ți mintea! Fii atentă la următoarele simptome:
- Tuse persistentă
- Durere în piept când tușești
- Respirație șuierătoare
- Oboseală
- Scădere în greutate
- Expectorare cu sânge
- Senzație de lipsă de aer
- Sforăit
Îți recomandăm și:
5. Cancer de piele
Și incidența cancerului de piele este alarmantă. Obiceiul de a sta la soare fără a ne proteja corespunzător pielea duce la apariția unor carcinoame maligne. Cum putem identifica o aluniță periculoasă? Iată cele 5 reguli ABCDE care diferențiază alunițele de melanoame:
- Asimetria: o aluniță benignă este întotdeauna simetrică, adică forma unei jumătăți de aluniță trebuie să semene cu cealaltă jumătate.
- B – Marginile: (din engleza „border”) se referă la margini, care ar trebui să aibă un aspect normal. Dacă identifici imperfecțiuni, mergi la medic.
- Culoarea: urmărește dacă există pete maronii, roșii, negre sau albastre în aluniță.
- Diametrul: dacă alunița măsoară mai mult de 6 mm în diametru, cere sfatul medicului.
- Evoluție: dacă observi că aspectul aluniței s-a modificat, mergi la medic.
Îți vei aminti aceste reguli?
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- American Cancer Society. (2014). Global Burden of Cancer in Women. International Journal of C(Vol. 10, pp. 74–75). https://doi.org/10.1016/j.ejca.2012.12.027
- Radecka, B., & Litwiniuk, M. (2016). Breast cancer in young women. Ginekologia Polska. Studio K Krzysztof Molenda. https://doi.org/10.5603/GP.2016.0062
- Berger, A. C., Korkut, A., Kanchi, R. S., Hegde, A. M., Lenoir, W., Liu, W., … Mariamidze, A. (2018). A Comprehensive Pan-Cancer Molecular Study of Gynecologic and Breast Cancers. Cancer Cell, 33(4), 690-705.e9. https://doi.org/10.1016/j.ccell.2018.03.014
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.