De ce apare sângerarea rectală?
Sângerarea rectală poate fi chiar înfricoșătoare. Aproape toată lumea știe că aceasta reprezintă unul dintre principalele simptome ale cancerului de colon. Totuși, vederea sângelui atunci când mergi la toaletă poate fi cauzată de multe alte motive. Nu toate sunt grave. Așadar, de ce apare sângerarea rectală?
Norberto Mañas, specialist la Unitatea Digestivă de la Spitalul Clinic San Carlos din Madrid, subliniază:
„Este normal să fii alarmat, deoarece sângele este înfricoșător. Primul lucru la care te gândești este că ceva nu este în regulă. Cu toate acestea, motivul cel mai frecvent pentru care apare sângerarea rectală nu este unul grav. Însă acesta este un motiv să mergi la medicul de familie, mai ales dacă ai peste 50 de ani. ”
Din cauza frecvenței apariției și posibilei gravități, îți vom explica mai jos principalele cauze ale sângerării rectale.
Cum ajunge sângele în scaun?
Sângele poate apărea în scaun din mai multe motive. De fapt, în numeroase situații, nici măcar nu este vizibil cu ochiul liber. Principalele moduri de a-l observa sunt:
- Poți vedea sângele singur. De obicei, acesta pătează hârtia igienică după ce te ștergi. De asemenea, poți descoperi picături după folosirea căzii sau a vasului de toaletă din cauza sângerării de la capătul intestinului sau al anusului. Acesta este tipul de sângerare care însoțește, de obicei, hemoroizii sau alte fisuri anale.
- Apar scaune negre și tari. Acestea au un miros puternic și foarte urât. De obicei, aceste scaune apar din cauza sângerării în partea superioară a sistemului digestiv. Aceste sângerări rectale sunt mai grave decât cele prezentate anterior.
- Apar scaune amestecate cu sânge sau cheaguri. Acestea tind să apară în bolile inflamatorii intestinale. De asemenea, pot apărea atunci când există polipi și cancer.
- Există sânge ascuns. Acest tip de sângerare rectală nu este vizibilă cu ochiul liber. De fapt, doar un test medical îl poate detecta. Cu toate acestea, apar și alte simptome, cum ar fi anemia fără niciun motiv evident. În aceste cazuri, medicul trebuie să facă o colonoscopie.
Îți recomandăm:
De ce apare sângerarea rectală?
Așa cum am menționat mai sus, cel mai alarmant motiv este cancerul de colon. Cu toate acestea, nu este singura situație în care poate apărea sângerarea rectală. Alte cauze sunt:
- Hemoroizii. Aceștia sunt vene dilatate în anus și rect. Hemoroizii apar ocazional la 3 din 4 adulți. De asemenea, cauza lor cea mai frecventă este încercarea excesivă de a defeca atunci când pacientul este constipat. În plus, hemoroizii apar foarte des la femeile care au născut.
- Fisurile anale. Acestea reprezintă mici rupturi ale membranei mucoase care acoperă anusul. Pot apărea după expulzarea scaunelor mari și dure. De asemenea, au legătură și cu constipația sau sexul anal fără o lubrifiere corectă.
- Diverticulii. Aceștia sunt umflături mici formate în intestinul gros. Incidența lor crește odată cu vârsta.
- Polipii intestinali. Aceștia reprezintă un țesut suplimentar care crește frecvent în intestinul gros. Majoritatea dintre ei nu sunt periculoși. Cu toate acestea, anumiți polipi intestinali pot fi cancerigeni.
- Ulcerele gastrice sau duodenale. Acestea sunt leziuni în peretele stomacului sau al intestinului. La fel ca și alte probleme apărute la nivelul esofagului, ulcerele pot duce la apariția scaunelor negre și tari.
- Anumite modificări ale vaselor de sânge. Vasculita sau angiodisplazia poate provoca sângerare rectală.
- Unele infecții.
- Bolile inflamatorii ale tractului digestiv. Boala Crohn și colita ulcerativă se manifestă, de obicei, prin sângerare rectală.
Citește mai mult:
Dacă observi că apare o sângerare rectală…
După cum vezi, sângerarea rectală poate avea numeroase cauze complet diferite. De asemenea, sângerarea rectală nu este întotdeauna ușor de diagnosticat, așadar ar putea fi mult mai gravă decât crezi. Prin urmare, trebuie să consulți întotdeauna medicul.
Ia notițe, astfel încât să-i poți oferi medicului cât mai multe informații despre orice modificare a scaunului. Scrie culoarea, frecvența și forma sângerării, deoarece aceste aspecte sunt foarte importante pentru a obține un diagnostic corect. Acesta este motivul pentru care medicii cer adesea o mostră de materii fecale.
În plus, ar trebui să-ți testezi adesea scaunul dacă ai peste 50 de ani. Medicii pot face un test cu o bandă. Scopul este de a detecta sângele ascuns care nu este vizibil cu ochiul liber. De asemenea, medicii pot face și o examinare rectală, deoarece aceasta îi ajută să detecteze hemoroizii și tumorile. În plus, este bine să te supui și unui examen de prostată. Este un test incomod, dar merită liniștea sufletească.
Colonoscopiile sunt cele mai eficiente teste pentru a exclude cancerul de colon. În funcție de tipul de sânge din scaun, pot fi efectuate și alte teste de diagnostic, cum ar fi gastroscopia, radiografia sau scintigrafia.
Concluzie
Nu îți face griji în mod excesiv dacă descoperi prezența sângelui în scaun. Motivele variază. Adesea, vinovați sunt hemoroizii și fisurile anale. Cu toate acestea, nu ezita să consulți medicul pentru a putea exclude orice alte cauze.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Dennis Kasper, Anthony Fauci, Stephen Hauser, Dan Longo, J. Larry Jameson, J. L. (2018). Harrison. Principios de Medicina Interna, 19e | AccessMedicina | McGraw-Hill Medical. In Harrison.
- Sangre en las Heces – Fundació Olga Torres. (n.d.). Retrieved July 23, 2019, from http://www.fundacionolgatorres.org/aparato_digestivo/preguntas_frecuentes/sangre_en_las_heces/
- Sangre en las heces fecales. (n.d.). Retrieved July 23, 2019, from https://www.cancer.org/es/tratamiento/tratamientos-y-efectos-secundarios/efectos-secundarios-fisicos/cambios-urniarios-y-de-excrecion/sangre-en-las-heces-fecales.html
- El síntoma de sangre oculta en las heces no siempre es cáncer. (n.d.). Retrieved July 23, 2019, from https://www.sabervivirtv.com/medicina-general/sintoma-sangre-oculta-heces-siempre-cancer_879
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.