Informații nutriționale și beneficiile mazării - Doza de Sănătate
 

Informații nutriționale și beneficiile mazării

Mazărea are multe beneficii pentru sănătate. Aceasta este o sursă excelentă de fibre și contribuie la reducerea riscului de constipație. De asemenea, este foarte sățioasă. Află mai multe informații interesante în acest articol!
Informații nutriționale și beneficiile mazării
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Beneficiile mazării pentru sănătate sunt numeroase. Aceasta este un aliment sănătos pe care nutriționiștii îl recomandă în aproape orice tip de dietă. Rezultatele sunt evidente pe termen mediu, atât timp cât consumi mazărea ca parte a unei diete echilibrate.

Această legumă aparține familiei de leguminoase și, prin urmare, are multe dintre caracteristicile acestora. Conform opiniei experților, trebuie să mănânci leguminoase cel puțin o dată pe săptămână. Un aport mai mare de acest tip de alimente este legat de un risc mai mic de a dezvolta anumite afecțiuni complexe, cum ar fi bolile cardiovasculare.

Mazărea: valoarea nutritivă

Există 31 de calorii în 100 de grame de mazăre verde, deci nu este un aliment foarte energizant. În ceea ce privește macronutrienții, există 7 grame de carbohidrați și 1,8 grame de proteine în aceeași cantitate de produs. Mazărea este practic lipsită de lipide.

Această leguminoasă se remarcă prin conținutul său de apă și fibre. De fapt, acest ultim element îi conferă mai multe proprietăți benefice pentru sănătate.

În ceea ce privește micronutrienții, conținutul de vitamina A (690 miligrame) și vitamina B9 (33 miligrame) se remarcă în detrimentul celorlalte elemente. De asemenea, mazărea conține 6 miligrame de sodiu și o cantitate semnificativă de 12,2 miligrame de vitamina C la 100 grame.

Diverse tipuri de leguminoase
Leguminoasele pot face parte din dieta obișnuită, cel puțin o dată pe săptămână.

Beneficiile pentru sănătate ale mazării

Citește mai departe pentru a afla despre beneficiile pentru sănătate și părerea cercetătorilor cu privire la consumul de mazăre.

1. Ameliorarea problemelor intestinale

Consumul de fibre este asociat cu un risc mai mic de constipație. Aportul de fibre îmbunătățește tranzitul și asigură mișcări intestinale frecvente, consistente și fără efort.

De asemenea, această substanță s-a dovedit eficientă împotriva cancerului de colon. Crește dimensiunea bolului fecal și transportă deșeurile care pot rămâne lipite de pereții intestinului, deoarece organismul nu le poate digera. Astfel, le împiedică să afecteze țesutul.

În plus, creșterea regulată a aportului de fibre înseamnă o senzație mai mare de sațietate. Vei servi mai puține gustări între mese și va fi mai ușor să respecți o cură de slăbire.

2. Controlul grăsimilor ingerate

Influența dietei asupra aportului de grăsimi este într-adevăr limitată. Cu toate acestea, unele tipuri de alimente pot reduce ușor nivelul colesterolului plasmatic sau al trigliceridelor. Acest lucru ar putea fi asociat cu un risc cardiovascular mai mic.

Ceea ce este clar este că fibrele blochează parțial absorbția anumitor substanțe nutritive, cum ar fi grăsimile și colesterolul din dietă, conform unui studiu publicat în Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej. În acest fel, sinteza acestor elemente este stimulată endogen și, prin urmare, reglarea este mai eficientă.

De asemenea, fibrele au un efect similar în modularea absorbției carbohidraților. Ele întârzie intrarea glucidelor în sânge. Aceasta poate fi o strategie eficientă pentru controlul diabetului.

3. Îmbunătățirea funcționării sistemului imunitar

După cum am menționat mai sus, mazărea are o concentrație semnificativă de vitamina C. Acest nutrient poate îmbunătăți funcționarea sistemului imunitar, conform dovezilor științifice actuale.

Afirmațiile științifice indică faptul că aportul de 1 gram de substanță pe zi ajută la prevenirea dezvoltării anumitor boli infecțioase, cum ar fi răcelile obișnuite. De asemenea, vitamina C reduce timpul de manifestare a simptomelor după apariția bolii.

Beneficiile mazării la conservă
Mazărea conservată își păstrează proprietățile nutriționale și reduce timpul de preparare a mâncării.

Cum să gătești această leguminoasă pentru a profita de beneficiile mazării

Gătirea acestei legume este destul de simplă. Trebuie să o gătești înainte de a o consuma – reține faptul că, cu cât procesul de gătire este mai lent, cu atât rezultatul final va fi mai bun.

Cel mai bun mod de a face acest lucru este să pui mazărea într-o oală împreună cu câteva legume sotate și să adaugi suficientă apă. Apoi, setează temperatura astfel încât lichidul să atingă punctul de fierbere și lasă legumele să se gătească aproximativ o oră sau până devin moi.

Majoritatea soiurilor de mazăre necesită înmuiere timp de cel puțin 24 de ore. Vestea bună este că poți găsi conserve de mazăre deja fiartă. Le poți folosi în salate, piureuri și chiar sotate lângă ingrediente precum slănina.

După cum poți vedea, poți experimenta până când vei găsi modalitatea preferată de a găti această leguminoasă.

Nutriționiștii ne recomandă să profităm de beneficiile mazării pentru sănătate

După cum am explicat mai sus, mazărea este foarte recomandată de specialiștii în sănătate în contextul unei diete bine echilibrate. Această leguminoasă conține substanțe nutritive esențiale pentru organism și are concentrații semnificative de fibre. De asemenea, se remarcă prin versatilitatea sa la nivel culinar, care îți va permite să experimentezi diferite feluri de mâncare. Tocănițele sunt cea mai cunoscută opțiune, dar prezența leguminoasei în salate te va surprinde în mod plăcut.

Este în regulă să cumperi mazăre conservată sau gătită, deoarece proprietățile sale nutritive rămân intacte. Acest lucru facilitează includerea sa în toate felurile de mâncare preferate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Gianfredi V, Salvatori T, Villarini M, Moretti M, Nucci D, Realdon S. Is dietary fibre truly protective against colon cancer? A systematic review and meta-analysis. Int J Food Sci Nutr. 2018 Dec;69(8):904-915.
  • Maćkowiak K, Torlińska-Walkowiak N, Torlińska B. Dietary fibre as an important constituent of the diet. Postepy Hig Med Dosw (Online). 2016 Feb 25;70:104-9.
  • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017 Nov 3;9(11):1211.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.