Infuzii medicinale pentru combaterea varicelor
Verificat și aprobat de medicul Carlos Fabián Avila
Când vine vorba de combaterea varicelor, este important să se ia în considerare faptul că problema depășește estetica. Prin urmare, deși puteți încerca unele remedii naturale, cel mai bine este să mergeți la medic. Vă invităm să descoperiți cele mai bune infuzii medicinale pentru combaterea varicelor!
Un articol al Centrului Național pentru Informații despre Biotehnologie sugerează că aproximativ 20% din adulți vor avea varice la un moment dat în viață. Deși cei mai afectați sunt adulții în vârstă, acestea pot apărea și la tineri.
Ne pot ajuta infuziile medicinale? În cultura populară, au fost folosite ca adjuvanți împotriva acestei probleme. Cu toate acestea, având în vedere lipsa dovezilor privind siguranța și eficacitatea lor, acestea nu reprezintă un tratament de primă linie. Prin urmare, trebuie utilizate cu prudență, doar ca adjuvant al tratamentului medical.
Ce sunt varicele?
Varicele sunt vene răsucite și mărite care pot provoca durere, disconfort și mâncărime. Conform informațiilor din revista BMJ Clinical Evidence, acestea apar din cauza defecțiunii valvelor din vene și scăderii elasticității peretelui venos, ceea ce duce la acumularea de sânge și umflături.
Deoarece pot fi simptomul problemelor circulatorii, analizarea lor de către medic este importantă. De fapt, profesionistul ne poate îndruma cu privire la tratamentele disponibile. Deși multe metode naturale ajută, există intervenții interesante care dau rezultate bune în mai puțin timp.
Infuzii medicinale pentru combaterea varicelor
Revista Nursing (Barcelona, Spania) subliniază că aproximativ 80% dintre adulți suferă de probleme precum picioarele obosite, umflarea, edemul, crampele sau varicele. Dacă medicul este de acord, remediile naturale pot fi utilizate ca supliment. Care sunt cele mai bune opțiuni?
Hamamelis
Această plantă medicinală cu nume exotic este unul dintre cele mai cunoscute remedii naturale pentru tratarea și combaterea varicelor. Deși lipsesc dovezile, un studiu publicat în Journal of Inflammation indică faptul că are proprietăți antiinflamatorii care sunt utile împotriva acestei probleme.
Hamamelisul este util și pentru ameliorarea hemoroizilor și a diareii, datorită principiilor sale astringente. Orice tip de sângerare minoră poate fi tratată cu hamamelis topic sau oral.
Pentru a face infuzia de hamamelis, lăsați planta uscată să fiarbă trei minute și să stea încă trei, cu focul oprit.
Castan indian
Proprietățile circulatorii ale acestei plante sunt celebre în întreaga lume, motiv pentru care este inclusă în multe tratamente naturale pentru prevenirea varicelor. Componentele sale au proprietatea de a îmbunătăți funcția venoasă și de a reduce volumul venelor.
De fapt, o revizuire sistematică publicată de Biblioteca Cochrane a concluzionat că extractele sale sunt utile și sigure în tratamentul insuficienței venoase cronice. Prin urmare, ar putea fi un bun complement împotriva varicelor.
Pentru a pregăti această infuzie pentru combaterea varicelor, vom fierbe planta uscată timp de trei minute (se folosesc scoarța și fructele) și o vom lăsa să se odihnească încă trei minute.
Citiți și: Beneficiile nucilor pecan și cum pot fi incluse în dietă
Chiparos
Chiparosul a fost popularizat ca remediu vasoconstrictor consumat din cele mai vechi timpuri. Boabele sale au o mare putere astringentă care ar putea ajuta la ameliorarea problemelor venelor. Cu toate acestea, dovezile lipsesc.
Infuzia se face în principal din boabe și, în al doilea rând, din lăstari și frunze fragede.
Alun de pădure
Alunul este cunoscut pentru fructele sale delicioase. Cu toate acestea, frunzele sale sunt bogate în taninuri și flavonoide. Datorită acestor componente cu efect antioxidant, este util în prevenirea varicelor.
Și, după cum este detaliat într-un studiu publicat în Phlebology, Journal of Venous Disease, pacienții cu vene varicoase sunt afectați de stresul oxidativ. Prin urmare, antioxidanții sunt foarte utili.
Viță roșie
Vița roșie se remarcă prin fructele sale cu aromă delicioasă și proprietăți multiple. Frunzele sale tonifică venele și tratează picioarele obosite.
Potrivit unui studiu publicat în Medicamente în cercetare și dezvoltare, vița de vie, bogată în vitamine și taninuri, îmbunătățește rezistența capilară și contribuie la tratamentul insuficienței venoase.
Pentru a pregăti infuzia, trebuie să fierbem frunzele uscate timp de zece minute și să le lăsăm să se odihnească încă cinci.
Alte sfaturi pentru combaterea varicelor
Pentru a completa efectele acestor infuzii, putem pune în practică și o serie de sfaturi care ajută la ameliorarea acestei afecțiuni. Le prezentăm mai jos:
- Evitați apa fierbinte și, la duș, optați întotdeauna pentru apă călduță sau rece, în special în zonele cele mai afectate.
- În unele cazuri, constipația poate avea o influență negativă, deoarece provoacă congestie în zona pelviană, care agravează circulația. Prin urmare, trebuie să reglăm funcția intestinală.
- Aceste plante medicinale pot fi aplicate și local sub formă de uleiuri esențiale. Se pot amesteca cu ulei vegetal ca bază (migdale, nucă de cocos, susan, etc.).
- Combaterea sedentarismului este esențială. În fiecare zi ar trebui să facem mișcare sau să mergem pe jos cel puțin un kilometru.
- Trebuie să evităm expunerea excesivă la soare.
- La culcare, ne putem pune o pernă sub picioare.
- Nu trebuie să uităm să bem între un litru și jumătate și doi litri de apă pe zi, în afara meselor și pe lângă infuzii.
- A fi supraponderal este unul dintre factorii care agravează cel mai mult venele varicoase. Trebuie să urmăm întotdeauna o dietă echilibrată. De asemenea, se recomandă reducerea progresivă a porțiilor de alimente, astfel încât stomacul să se adapteze.
Recomandăm și: 5 sucuri naturale împotriva varicelor
Infuzii medicinale pentru combaterea varicelor: concluzie
Putem sprijini tratamentul varicelor cu plante medicinale. Cu toate acestea, trebuie să consultăm medicul pentru a descoperi și alte opțiuni terapeutice mai eficiente.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Personal Clínica Mayo. Venas varicosas. (2017). https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/varicose-veins/symptoms-causes/syc-20350643
- MacKay D. Hemorrhoids and varicose veins: a review of treatment options. (2001). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11302778
- O’Flynn N., Vaughan M., Kelley K. Diagnosis and management of varicose veins in the legs: NICE guideline. (2014). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4032011/
- InformedHealth.org [Internet]. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006-. Varicose veins: Overview. 2008 Feb 20 [Updated 2019 Sep 25]. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279247/
- Tisi PV. Varicose veins. BMJ Clin Evid. 2011;2011:0212. Published 2011 Jan 5.
- Lin F, Zhang S, Sun Y, Ren S, Liu P. The management of varicose veins. Int Surg. 2015;100(1):185–189. doi:10.9738/INTSURG-D-14-00084.1
- Alonso, Maria. (2005). [Medicinal plants useful in the cure of circulatory problems in legs]. Revista de enfermería (Barcelona, Spain). 28. 25-8.
- Thring TS, Hili P, Naughton DP. Antioxidant and potential anti-inflammatory activity of extracts and formulations of white tea, rose, and witch hazel on primary human dermal fibroblast cells. J Inflamm (Lond). 2011;8(1):27. Published 2011 Oct 13. doi:10.1186/1476-9255-8-27
- Bielanski, T. E., & Piotrowski, Z. H. (1999). Horse-chestnut seed extract for chronic venous insufficiency. The Journal of Family Practice. https://doi.org/10.1002/14651858.cd003230.pub4
- Kalus, U., Koscielny, J., Grigorov, A., Schaefer, E., Peil, H., & Kiesewetter, H. (2004). Improvement of cutaneous microcirculation and oxygen supply in patients with chronic venous insufficiency by orally administered extract of red vine leaves AS 195: A randomised, double-blind, placebo-controlled, crossover study. Drugs in R and D. https://doi.org/10.2165/00126839-200405020-00001
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.