Îngrijirea acasă după circumcizie
 

Îngrijirea acasă după circumcizie

De obicei, circumcizia nu provoacă probleme. Cu toate acestea, este important să avem în vedere o îngrijire de bază, astfel încât rana să nu se infecteze.
Îngrijirea acasă după circumcizie

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Circumcizia este o procedură comună și cu risc scăzut, dar necesită și o îngrijire specială pentru o recuperare adecvată. Cel mai adesea se efectuează la copiii mici, deși poate fi efectuată la orice vârstă. În ce constă îngrijirea acasă după circumcizie?

Există diferite motive pentru a face o circumcizie. Se realizează aproape întotdeauna din motive de sănătate, dar și din motive estetice, sociale sau religioase. Oricare ar fi motivul, important este ca țesutul să se vindece corect.

Aproape toate sfaturile post-circumcizie se concentrează pe menținerea zonei curate pentru a evita riscul de infecție. Ele au de-a face și cu gestionarea durerii și cu revenirea treptată la activitățile normale.

Circumcizia și importanța îngrijirii

Îngrijirea acasă după circumcizie la bebeluși

Circumcizia este o procedură chirurgicală efectuată pe penis pentru a îndepărta prepuțul. Este indicată atunci când exista fimoză. Aceasta este o afecțiune anatomică în care deschiderea prepuțului (pielea care acoperă penisul) este prea îngustă și nu permite glandului (capul penisului) să iasă în exterior.

Întrucât este o intervenție chirurgicală, circumcizia necesită semnarea unui consimțământ informat. Procedura durează între 20 și 30 de minute. Se întinde prepuțul înainte și se taie. Marginile pielii sunt suturate sau prinse cu un lipici special.

Anestezia locală este utilizată la copii, în timp ce anestezia generală este utilizată la adulți. După intervenția chirurgicală, există durere, disconfort și uneori dificultăți de mișcare. Îngrijirea corespunzătoare este foarte importantă pentru ca rana să nu se infecteze și să se vindece corespunzător.

Îngrijirea acasă după circumcizie la bebeluși

Îngrijirea post-circumcizie variază în funcție de vârsta pacientului. În cazul bebelușului trebuie luate măsuri specifice, precum următoarele:

Schimbarea scutecelor

Ori de câte ori scutecul este schimbat, este important să vă asigurați că nu există urme de urină sau scaun în zona în care a fost făcută circumcizia. Se recomandă curățarea zonei cu o cârpă curată moale, înmuiată în apă și săpun pentru copii. Șervețelele pentru bebeluși nu trebuie folosite, deoarece acestea pot provoca iritații ale pielii copilului.

Uscare la aer

După ce ați curățat zona, cel mai bine este să lăsați copilul fără scutec timp de câteva minute. În acest fel, zona se usucă singură și nu este necesar să o frecați cu un prosop. Este o măsură de prevenire a iritației.

Frecvența schimbării scutecului

După circumcizie, este foarte important să schimbați scutecul la fiecare două sau trei ore. Prezența urinei sau a fecalelor poate infecta rana și poate complica situația. Deci, cel mai bine este să vă asigurați că bebelușul este întotdeauna uscat.

Baie cu buretele

Cel mai bine este să nu scufundați copilul în apă timp de 10 zile după circumcizie. Spălați-l cu un burete înmuiat în apă și săpun delicat.

Bandajarea rănii

Când rana începe să se vindece, cel mai bine este să o bandați, astfel încât să nu se frece de scutec. De asemenea, aplicați puțină vaselină pe penisul bebelușului pentru a preveni frecarea. În acest moment, trebuie respectate recomandările medicului.

Îngrijirea acasă după circumcizie la adulți

Pacientul poate pleca acasă după operație, fără nicio problemă. Penisul este umflat și învinețit în următoarele două zile. De asemenea, va fi bandajat parțial sau total.

Odihnă și activitate moderată

Dormiți ori de câte ori simțiți nevoia. Cu toate acestea, este indicat să încercați să mergeți în fiecare zi, încet și fără a vă forța. Durata plimbării poate fi mărită treptat. Nu se recomandă nicio activitate intensă cel puțin  patru săptămâni după circumcizie.

Îngrijirea inciziei

Cât timp aveți bandajul, cel mai bine este să faceți băi cu buretele.. Când medicul indică acest lucru, bandajul trebuie îndepărtat; cel mai bun lucru este să o faceți prin înmuiere în apă caldă. După aceasta, dușurile pot fi făcute în mod normal. Purtați lenjerie confortabilă. Important este să nu provoace niciun disconfort.

Gheață și picioare ridicate

Cuburi de gheață

O compresă rece pe zona inghinală este o măsură ideală pentru a calma durerea, mai ales în prima zi. Lăsați compresa să acționeze pentru o perioadă de 10 până la 20 de minute. Compresa se poate aplica la început la 2 până la 3 ore, apoi la fiecare 6 până la 8 ore. Este indicat să purtați lenjeria intimă, astfel încât penisul să aibă susținere.

Medicamente

Este foarte important să luați medicamentele conform indicațiilor medicului . Nici mai mult, nici mai puțin și la momentele exacte. Acest lucru trebuie făcut cu strictețe, mai ales când vine vorba de antibiotice. Nu încetați să luați medicamentele, chiar dacă vă simțiți bine. Dacă medicul nu vă prescrie analgezice, întrebați-l dacă este posibil să utilizați unul fără prescripție medicală.

Sex

Nu este recomandat să aveți contact sexual sau să vă masturbați timp de 6 săptămâni după circumcizie. După această perioadă de timp, este indicat să folosiți prezervativul pentru a face sex. Vindecarea completă are loc la 2 până la 3 luni de la operație.

Când să mergeți la doctor?

Circumcizia se vindecă corect atunci când sunt respectate instrucțiunile de îngrijire de bază. Normal este ca rana sa sângereze în următoarele ore din ce în ce mai puțin. După 24 de ore, nu ar trebui să mai existe sângerare. Dacă există, trebuie consultat un medic.

De asemenea, ar trebui să mergeți la un profesionist atunci când inflamația este prea pronunțată, există o dungă roșie pe axul penisului sau există o scurgere. De asemenea, consultați medicul dacă există febră. Toate acestea sunt semne ale unei posibile infecții.

Orice problemă la urinare trebuie raportată imediat. Vorbim despre dificultăți la urinare, durere, arsură, exces de urină sau sânge în urină și durere pe ambele părți ale spatelui, sub cutia toracică.

Recomandări finale

Deși nu este obișnuit, este posibil ca după circumcizie să apară o complicație cunoscută sub numele de tromboză venoasă profundă. Simptomele sunt inflamația și durerea la nivelul unui picior, înroșirea sau decolorarea pielii și senzația de căldură la nivelul membrului afectat.

Este foarte important să monitorizați cu atenție rana, mai ales în primele zile după circumcizie. Raportați medicului orice anomalie care poate apărea.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Díaz, R. V., & Roque, M. G. V. (2007). Reconstrucción del pene post circuncisión: evidencias de un caso. Medicina, 12(1), 65-69.
  • González Meneses, A. (2009). Evaluación de la calidad técnica del baño de esponja (Doctoral dissertation).
  • Cherem-Kibrit, M., Gutiérrez-Andrade, L., & Moreno-Palacios, J. (2021). Circuncisión masculina: una perspectiva histórica y religiosa. Bol Col Mex Urol, 36, 1-7.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.