Logo image
Logo image

Înotul este un exercițiu complet pentru tot corpul

3 minute
Înotul este un exercițiu complet, care antrenează simultan mai multe părți ale corpului, fiind, în același timp, o activitate cu impact redus. 
Înotul este un exercițiu complet pentru tot corpul
Elisa Morales Lupayante

Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Înotul este un exercițiu complet, care antrenează musculatura din toate părțile corpului. Cu toate acestea, nu multe persoane aleg această activitate, preferând exercițiile din sala de fitness sau pe cele de grup.

Desigur, nu toate sălile de fitness au piscine, iar unele persoane nu știu să înoate. Însă, odată ce descoperi beneficiile minunate ale înotului, niciunul dintre aceste obstacole nu va mai conta!

Înotul este un exercițiu complet, care antrenează tot corpul

Înotul poate fi considerat cel mai bun exercițiu fizic, deoarece antrenează toate părțile corpului. Picioarele, trunchiul și brațele sunt solicitate în aceeași măsură.

Desigur, există și alte sporturi sau exerciții benefice pentru corp, însă înotul le combină practic pe cele mai eficiente. Iată câteva dintre avantajele pe care le oferă:

Exercițiu cardio

Some figure

La fel ca mersul pe jos, alergatul și mersul pe bicicletă, înotul crește ritmul cardiac și rezistența corpului și îmbunătățește sănătatea inimii și a plămânilor. Beneficiile exercițiilor cardio sunt:

  • Îmbunătățirea respirației.
  • Creșterea rezistenței în activitățile de zi cu zi, cum ar fi urcatul scărilor.
  • Pierderea în greutate. Dacă vrei să dai jos câteva kilograme, înotul îți poate fi de ajutor.
  • Tonifierea musculaturii. Slăbitul te ajută să slăbești și să îți tonifiezi musculatura în același timp.

Exercițiu cu impact redus

Alergatul, de exemplu, este un exercițiu cu impact ridicat. Astfel de activități sunt asociate unui risc mai mare de leziuni. Însă acest lucru nu este valabil și în cazul înotului.

Când înoți, apa îți sprijină corpul. Astfel, acest exercițiu este mai delicat, fiind alegerea ideală pentru persoanele predispuse la accidentări.

Îți recomandăm și:

6 exerciții cardio de făcut acasă

Exercițiul ideal pentru persoanele cu dureri de spate

Some figure

Dacă ai avut vreodată probleme cu spatele, probabil că medicul tău ți-a recomandat să înoți. Motivul este simplu. Acest exercițiu cu impact redus îți antrenează trunchiul.

Dacă ai scolioză, de exemplu, înotul îți poate ameliora durerea. Acest exercițiu este benefic chiar și în cazul copiilor, prevenind agravarea bolii. Recomandăm cu toată încrederea înotul pentru persoanele care au probleme cu spatele.

Îmbunătățirea capacității de coordonare

Ai probleme de coordonare? Deși pare un lucru simplu, unora le vine greu, de pildă, să ridice simultan mâna dreaptă și piciorul stâng și viceversa. Însă înotul contribuie la îmbunătățirea coordonării.

  • Înotul nu ajută numai la coordonarea mâinilor și a picioarelor, dar și a respirației. Poate părea greu la început, dar practica va ușura procesul.
  • În timp și fără să îți dai seama, vei reuși să îți coordonezi mai bine mișcările corpului.

Te-ar putea interesa și:

5 exerciții fizice pentru spate fără greutăți

Înotul este distractiv

Some figure

După cum ai văzut deja, înotul este un exercițiu complet care îți antrenează musculatura întregului corp. Însă această activitate este și foarte distractivă! Totodată, faptul că încerci un lucru nou te motivează și mai tare. În plus, cui nu-i place să meargă la piscină sau la plajă? 

Recomandarea noastră este să încerci înotul, chiar dacă este un lucru nou pe care nu l-ai mai făcut până acum. Vei ajunge să stăpânești anumite tehnici de respirație și îți vei îmbunătăți rezistența fizică.

Este posibil să descoperi că îți place atât de mult să înoți încât ai vrea să participi și la anumite competiții. Tu obișnuiești deja să înoți? Dacă da, ne-am bucura să ne împărtășești impresiile tale cu privire la acest exercițiu util și distractiv.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Natación para mayores. Fundación Española del Corazón. https://fundaciondelcorazon.com/ejercicio/79-para-mayores/932-natacion-para-mayores.html
  • Wioletta Łubkowska; Małgorzata Paczyńska-Jędrycka; Jerzy Eider. 2014. The significance of swimming and corrective exercises in water in treatment of postural deficits and scoliosis. Central European Journal of Sport Sciences and Medicine. https://wnus.edu.pl/cejssm/file/article/view/148.pdf
  • Health Benefits of Water-based Exercise. Center for Disease control and prevention. https://www.cdc.gov/healthywater/swimming/swimmers/health_benefits_water_exercise.html#:~:text=Water%2Dbased%20exercise%20can%20benefit,of%20post%2Dmenopausal%20women%2016.&text=Exercising%20in%20water%20offers%20many,want%20to%20be%20more%20active.
  • Arciero, P. J., Gentile, C. L., Martin-Pressman, R., Ormsbee, M. J., Everett, M., Zwicky, L., & Steele, C. A. (2006). Increased Dietary Protein and Combined High Intensity Aerobic and Resistance Exercise Improves Body Fat Distribution and Cardiovascular Risk Factors, International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, 16(4), 373-392. Retrieved Feb 18, 2021, from https://journals.humankinetics.com/view/journals/ijsnem/16/4/article-p373.xml

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.