Logo image
Logo image

Beneficii ale înotului pentru sănătate

3 minute
Știai că există o activitate care îți sculptează corpul, îți îmbunătățește circulația, combate stresul și  poate fi practicată de persoane de toate vârstele? Lasă deoparte pantofii de alergat și pregătește-te de înot!
Beneficii ale înotului pentru sănătate
Carlos Fabián Avila

Verificat și aprobat de medicul Carlos Fabián Avila

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Alergatul a devenit un hobby din ce în ce mai popular, eclipsând alte activități sportive care sunt la fel de eficiente în modelarea corpului și îngrijirea sănătății. Înotul este una dintre acestea. Descoperă principalele beneficii ale înotului pentru sănătate!

Atunci când înoți, îți lucrezi toate părțile corpului și te supui unui antrenament complet, bazat atât pe forță, cât și pe rezistență. Te bucuri de aceste beneficii ale înotului cu ajutorul unui exercițiu cu impact redus, întrucât apa creează o senzație de imponderabilitate.

Înotul este o activitate potrivită pentru persoane de toate vârstele, chiar și pentru cele care au probleme musculare sau osoase. Acest sport este cu atât mai benefic dacă adaptezi mișcările la propriile tale nevoi.

Îți arătăm cum te ajută înotul să îți îmbunătățești starea de sănătate. Află care sunt principalele beneficii ale înotului!

5 beneficii ale înotului sănătate

1. Îmbunătățește circulația sanguină

Some figure

Mișcările specifice înotului stimulează circulația sanguină. Când ești în apă, îți folosești brațele și trunchiul în întregime.

În plus, când înoți, utilizezi și alte părți ale corpului, care sunt neglijate, de obicei, în sala de fitness, cum ar fi gleznele, încheieturile mâinilor și degetele de la mâini și picioare. Acest lucru este foarte important, deoarece multe persoane au probleme cu circulația în zona picioarelor.

În timpul înotului, întregul corp este aliniat pe orizontală, fapt care, alături de mișcările în sine, permite o circulație liberă a sângelui în tot corpul.

2. Îți modelează corpul

Înotul este o activitate care stimulează sistemul cardiovascular, drept pentru care ajută la arderea grăsimilor. Însă acesta nu este singurul beneficiu pentru siluetă. Atunci când te forțezi să înaintezi prin apă, îți tonifiezi musculatura

  • Dacă vrei să întărești aceste efecte, îți recomandăm să folosești o placă pentru înot pentru a antrena cu precădere anumite părți ale corpului.
  • În plus, este bine să alternezi perioadele de înot lent cu momente de intensitate maximă. În acest fel, ritmul cardiac crește și reușești să arzi mai multe calorii.

Încearcă și:

5 exerciții simple pentru modelarea siluetei acasă

3. Combate stresul

Some figure

Înotul îți poate îmbunătăți sănătatea psihică, deoarece îți solicită capacitatea de concentrare. În plus, la fel ca toate activitățile fizice, acesta stimulează producția de serotonină, hormonul plăcerii și elimină cortizolul, hormonul stresului.

Spre deosebire de alergat, înotul te forțează să rămâi concentrat asupra formei corpului tău în timpul antrenamentului. Acest lucru este foarte benefic pentru persoanele care au tendința să se piardă în propriile gânduri atunci când fac sport.

În apă nu exiști decât tu și corpul tău. Lumea exterioară încetează să existe.

Citește și:

Înotul este un exercițiu complet pentru tot corpul

4. Ameliorează tensiunea musculară

Aceasta este o consecință directă a efectului menționat mai sus. Tensiunea și crampele musculare apar atunci când mușchii sunt prea slăbiți pentru a duce la bun sfârșit activitățile zilnice.

Exercițiile în apă revigorează musculatura și elimină sau diminuează stresul. În cazul multor persoane, stresul emoțional se manifestă sub forma durerilor cervicale sau de spate. Dacă acesta este și cazul tău, nu uita că înotul îți poate fi de mare ajutor.

5. Îți îmbunătățește stima de sine

Some figure

Imaginează-ți acel moment în care ieși din piscină. Ai scăpat de stres, de dureri și observi că, pe zi ce trece, corpul tău este din ce în ce mai sculptat. Nu există nicio satisfacție mai mare, nu-i așa?

Acum imaginează-ți că este ora 8 dimineața și ajungi la serviciu cu același sentiment de mulțumire. Datorită lui, totul este mai ușor, atât munca în sine, cât și interacțiunile cu cei din jur. Astfel, seara, când pui capul pe pernă, adormi cu sufletul împăcat.

Așa te ajută înotul să îți îmbunătățești stima de sine și starea de sănătate. O stare fizică și psihică pozitivă îți ușurează viața pe toate planurile și te ajută să îți consolidezi încrederea în propria persoană.

După cum poți vedea, înotul este o activitatea foarte recomandată, mai ales dacă o practici dis-de-dimineață. Beneficiile se multiplică, iar tu te vei simți pregătit/ă să te bucuri de ziua care te așteaptă, dar și să înfrunți toate problemele.

Nu ezita să împărtășești și celor din jur cele 5 beneficii ale înotului pentru sănătate!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Palomino-Martín, Antonio, González-Martel, Verónica, Quiroga-Escudero, Miriam Esther, & Ortega-Santana, Francisco. (2015). Efectos del Entrenamiento de Natación sobre la Asimetría Corporal en Adolescentes. International Journal of Morphology33(2), 507-513. https://dx.doi.org/10.4067/S0717-95022015000200016
  • Rendón Morales, Pablo Anthony, Guerrero González, Edison Santiago, Aguirre Obando, Eduardo Arturo, Noroña Casa, Luis Enrique, Betancourt Mejía, Elena Raquel, & Vaca García, Mario Rene. (2017). Beneficios de la natación en el asma. Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas36(2), 150-158. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03002017000200022&lng=es&tlng=es.
  • Latorre García, Julio, Sánchez-López, Antonio Manuel, Baena García, Laura, Noack Segovia, Jessica Pamela, & Aguilar-Cordero, María José. (2016). Influencia de la actividad física acuática sobre el neurodesarrollo de los bebés: revisión sistemática. Nutrición Hospitalaria33(Supl. 5), 10-17. https://dx.doi.org/10.20960/nh.515

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.