Logo image
Logo image

Insomnia din cauza stresului: cum te poți trata?

6 minute
Insomnia din cauza stresului este mai frecventă decât crezi. Fără o intervenție adecvată, poate deveni o problemă cronică. Cum te poți trata? Îți vom spune tot ce trebuie să știi.
Insomnia din cauza stresului: cum te poți trata?
Ultima actualizare: 26 ianuarie, 2021

Nervozitate, probleme de adormire, trezire frecventă, tahicardie în toiul nopții… Și când reușești în cele din urmă să dormi o oră sau două, ai coșmaruri! Insomnia din cauza stresului este o afecțiune frecventă care îți poate altera calitatea vieții.

Adesea, atunci când atingem anumite niveluri de stres, simțim că nu are rost să numărăm oile, să practicăm meditația sau să bem infuzii. Aceste tipuri de experiențe creează un fel de cerc vicios. Declanșatorii sunt, de obicei, grijile și acele presiuni externe pe care nu le putem rezolva.

După prea multe zile fără odihnă, starea ta de spirit și nivelul de energie au de suferit. Drept urmare, este dificil să găsești forța pentru a face față celor mai simple probleme din viață.

Despre insomnie

Societatea Spaniolă a Somnului (SES) indică faptul că aproape o treime din populație suferă de insomnie ocazional. Cu toate acestea, între 10 și 12% din populație suferă de insomnie în mod cronic. Acestea sunt situații foarte epuizante care ajung să afecteze sănătatea în mai multe moduri. De aceea, este necesar să le acordăm atenție.

Este important să se țină seama de faptul că insomnia este o tulburare care poate avea o varietate de origini. Dintre acestea, stările psihologice precum anxietatea și stresul tind să fie cele mai frecvente.

Ce poți face pentru a o gestiona? În paragrafele următoare, îți vom spune tot ce trebuie să știi.

Some figure
Unele dintre cele mai frecvente cauze ale insomniei sunt grijile și stresul.

Insomnia din cauza stresului

Când ai dificultăți de somn, majoritatea trucurilor zilnice la care apelezi sunt inutile. A-ți spune „Trebuie să adorm, trebuie să adorm” nu va funcționa, deoarece creierul nu respectă aceste formule. Cu atât mai mult atunci când este prins în acel mod de hiperactivare mentală în care gândurile nu încetează să vină, în care labirintul grijilor nu se odihnește niciodată. Studii precum cele efectuate la Universitatea Laval din Sainte-Foy, Canada, indică faptul că fiecare factor de stres ne modifică odihna noaptea.

Acest lucru are loc cu o intensitate mai mare sau mai mică în baza capacității noastre de a-i face față. Acesta este un punct important de reținut: atunci când tratezi insomnia, este esențial să integrezi terapia psihologică și abordarea farmacologică. Să aruncăm o privire la mai multe date interesante.

Citește mai mult:

Tipuri de insomnie: tu de care suferi?

Care sunt simptomele insomniei apărute din cauza stresului?

Există diferite tipuri de stres. În primul rând, avem stresul acut, legat de acele sarcini sau provocări zilnice care ne fură pacea și ne conduc la starea de activare, îngrijorare și angoasă relativă.

Putem suferi de stres episodic acut, ce se transformă într-o situație mai problematică, deoarece nu putem ține sub control presiunile zilnice. Prin urmare, începem să fim mai puțin productivi la locul de muncă și avem mai multe probleme de sănătate.

În al doilea rând, cel mai îngrijorător tip de stres este, fără îndoială, tipul cronic. Este o afecțiune asociată cu traume din trecut sau cu situații foarte dureroase care ne țin captivi ani de zile. De exemplu, acesta este cazul celor care suferă de sindromul de burnout.

Simptomele insomniei provocate de stres sunt după cum urmează:

  • Probleme de adormire (poate dura ore întregi).
  • Trezirea frecventă și odihnă de proastă calitate. Te trezești mai epuizat decât atunci când te-ai culcat.
  • Tahicardie la miezul nopții.
  • Mintea nu se odihnește – gândurile negative, iraționale și catastrofale vin constant.
  • Dacă reușești să dormi două ore la rând, experimentezi coșmaruri.
  • Durerile de cap tensionale pot apărea și în timpul nopții.
  • Durerea musculară face imposibilă găsirea unei poziții de somn confortabile.

Care sunt cauzele?

De ce stările de stres afectează odihna din tipul nopții? Mulți dintre noi ne-am pus această întrebare de mai multe ori. Cu cât este mai necesară odihna, cu atât este mai greu să o obții. Motivul rezidă în ceea ce cunoaștem sub numele de ipoteza Monroe, care explică de ce persoanele care suferă de anxietate și stres au multe dificultăți de somn.

  • Persoanele cu aceste stări psihologice experimentează o activare fiziologică ridicată din cauza nivelurilor mari de cortizol și adrenalină. Această hiperactivare nu se oprește noaptea. De fapt, poate deveni mai intensă.
  • Motivul? Când ajungi în liniștea patului tău, mintea ta începe să gândească mult mai mult, întorcând lucrurile pe toate părțile. Această energie mintală activează tensiunea din corp și creier.
Some figure
Supraactivarea în timpul zilei, atât fizică cât și mintală, ajunge să contribuie la o calitate slabă a somnului pe timp de noapte.

Ce strategii ar trebui să aplicăm pentru a reduce insomnia din cauza stresului?

Primul și cel mai decisiv pas este să cunoaștem cauza reală a insomniei. Ar trebui să consulți un medic pentru a înțelege ce se află în spatele tulburării de somn. După ce profesionistul exclude orice cauză organică, te vei concentra asupra nivelului psihologic pentru a face modificările necesare. Iată câteva secrete.

Îți recomandăm:

4 tratamente naturiste pentru insomnie

Respectă programele stricte de somn pentru a preveni insomnia din cauza stresului

Trebuie să fii atent la igiena somnului și să încerci să te trezești și să te culci la aceeași oră în fiecare zi.

Redu expunerea la dispozitive electronice înainte de culcare

Cu două ore înainte de culcare, ar trebui să eviți expunerea la ecranul telefonului mobil sau al computerului. Lumina albastră a acestor dispozitive acționează ca un stimulent.

Nu te culca cu griji, ci mai degrabă notează-le într-un caiet

Perna ta nu poate fi un depozit al tuturor preocupărilor tale. Nu te culca cu mintea plină de gânduri, anxietate și idei obsesive. Este mai bine să le notezi într-un caiet. Poți încerca chiar să notezi și posibilele soluții.

Stabilește priorități și fă mici modificări pentru a te simți bine

Pentru a gestiona insomnia cauzată de stres, este esențial să faci anumite modificări. Cel mai sănătos lucru este să clarifici care sunt prioritățile tale și să identifici acele aspecte secundare pe care le poți elimina pentru a-ți spori bunăstarea.

Trebuie să ne amintim că îngrijirea de sine nu este doar despre îngrijirea aspectului fizic sau a dietei. Înseamnă, de asemenea, să-ți dedici timp de calitate ție însuți.

Fă exerciții fizice, servește mese ușoare și practică exerciții de respirație

Mergând la plimbare sau alergând în mijlocul după-amiezii, vei elibera stresul pe care îl acumulezi în timpul zilei. După acea mică sesiune de exerciții fizice, poți lua o cină ușoară și apoi poți continua să reduci atât activitatea fizică, cât și cea mintală. Exercițiile de respirație profundă sau citirea unei cărți îți vor permite să îți îmbunătățești calitatea odihnei.

Este important să ceri ajutor

Atunci când strategiile de mai sus nu au efect sau dacă simptomele tind să se înrăutățească, cel mai bine este să soliciți ajutor profesional. Insomnia care nu este tratată la timp tinde să aibă un impact asupra sănătății și calității vieții.

În mod similar, stresul necontrolat ajunge să modifice aproape fiecare aspect al vieții. Prin urmare, dacă nu îl poți gestiona, cel mai bun lucru este să soliciți atenție psihologică de specialitate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Baglioni, C., Battagliese, G., Feige, B., Spiegelhalder, K., Nissen, C., Voderholzer, U., … Riemann, D. (2011, December). Insomnia as a predictor of depression: A meta-analytic evaluation of longitudinal epidemiological studies. Journal of Affective Disorders. https://doi.org/10.1016/j.jad.2011.01.011
  • Gross, CR, Kreitzer, MJ, Reilly-Spong, M., Wall, M., Winbush, NY, Patterson, R.,… Cramer-Bornemann, M. (2011). Reducción del estrés basada en la atención plena versus farmacoterapia para el insomnio primario crónico: un ensayo clínico aleatorizado y controlado. Explore: The Journal of Science and Healing , 7 (2), 76–87. https://doi.org/10.1016/j.explore.2010.12.003
  • Morin, C. M., Rodrigue, S., & Ivers, H. (2003). Role of stress, arousal, and coping skills in primary insomnia. Psychosomatic Medicine65(2), 259–267. https://doi.org/10.1097/01.PSY.0000030391.09558.A3
  • Zayfert, C., & De Viva, J. C. (2004). Residual Insomnia Following Cognitive Behavioral Therapy for PTSD. Journal of Traumatic Stress17(1), 69–73. https://doi.org/10.1023/B:JOTS.0000014679.31799.e7

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.