Instrucțiuni pentru a face un labirint de carton pentru copii
 

Instrucțiuni pentru a face un labirint de carton pentru copii

Jocurile didactice sunt clasice. Învață cum sa faci un labirint de carton pentru cei mici și dezvoltă-le astfel abilitățile!
Instrucțiuni pentru a face un labirint de carton pentru copii

Ultima actualizare: 11 noiembrie, 2022

Un labirint de carton pentru copii este un joc didactic pe cât de simplu, pe atât de eficient pentru promovarea coordonării mână-ochi. Atât adulții, cât și copiii se distrează și concurează pentru a câștiga cursa.

Te invităm să faci un labirint pentru copii cu materiale pe care cu siguranță le ai deja acasă!

Ce este și cum se face un labirint de carton pentru copii?

În ciuda faptului că este un joc vechi, nu se demodează. Simplitatea unei jucării poate fi atât de captivantă pentru copii, încât vei fi uimit să vezi cum aceștia se pot distra ore întregi fără baterii, fără ecrane și fără sunete electronice.

În termeni generali, este o placă de carton care are mici găuri distribuite strategic și benzi care formează coridoare. Obiectivul este strecurarea pe coridoare, fără a cădea în găuri, pentru a ajunge la linia de sosire. Sună simplu, dar este nevoie de practică, dexteritate și multă concentrare. În acest fel, copiii își dezvoltă și își întăresc abilitățile motorii fine.

Labirint de lemn
Jocul labirint este un stimul constant pentru minte. Trebuie să te gândești cum să rezolvi o problemă cu strategii vizuale și manuale.

Materiale necesare

Cu foarte puține materiale, poți crea un labirint minunat pentru copii:

  • Lipici și riglă
  • Culori tempera și pensule dacă vrei să decorezi labirintul
  • Bucăți de carton pentru a face culoarele labirintului
  • Instrumente de tăiere pentru a face găurile de dimensiunea bilelor
  • Cutie de carton joasă. Dacă nu ai una, poți folosi o cutie mai înaltă și o poți tăia singur.

Există și alte variante care folosesc paie sau bețișoare de înghețată pentru realizarea culoarelor. Cutia poate fi circulară sau trapezoidală. Obiectivele sunt aceleași.

Instrucțiuni pas cu pas

  1. Pregătește cutia de carton. Poate fi o cutie de pantofi sau poți construi una de dimensiunea dorită.
  2. Desenează labirintul cu un creion. Găurile pentru bile ar trebui să măsoare aproximativ 2,5 cm. Bilele trebuie să poată circula lin pe culoare.
  3. Fă găurile. Poți folosi un cuțit utilitar. De asemenea, poți folosi o monedă ca șablon pentru a face cercurile.
  4. Lipește benzile de carton. Urmând designul labirintului, construiește culoarele. Înălțimea benzilor poate ajunge până la 2 cm.
  5. Nu uita de ieșire. Decupează un pătrat mic, astfel încât bilele să poată ieși.

Cei mici te pot ajuta să decorezi cutia și benzile. Se vor distra și se vor simți parte a acțiunii.

Beneficiile unui labirint de carton pentru copii

Acest joc le oferă copiilor multe avantaje. După cum am menționat, are un impact pozitiv asupra dezvoltării abilităților motorii fine și coordonării. În plus, îi învață să respecte regulile unui joc și dinamica.

Labirintul promovează perseverența și încurajează concentrarea și ingeniozitatea. Copiii trebuie să găsească o soluție adecvată.

Familie care face un labirint de carton pentru copii acasă
Folosirea materialelor reciclabile sau reutilizabile pentru a face jocuri acasă este o altă modalitate de a insufla respectul pentru mediu.

A face un labirint de carton înseamnă a promova ingeniozitatea

Acest joc educațional pe care îl poți face acasă este foarte productiv pentru copii. Pot participa activ la pregătirea acestuia și se vor distra și își vor antrena mintea fără dispozitive electronice. Poți apela la diferite grade de dificultate, în funcție de vârsta copiilor. Dacă labirintul este simplu, copiii peste 3 ani se pot juca sub supravegherea unui adult.

Copiii mai mari pot folosi mai multe bile și culoare mai complicate. Sperăm că vei construi acest joc pentru cei mici și că vă veți distra împreună în familie!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Benzant, Y. S. (2015). La estimulación temprana a la motricidad fina, una herramienta esencial para la atención a niños con factores de riesgo de retraso mental. EduSol, 15(51), 101-107.
  • Chuva Castillo, P. G. (2016). Desarrollo de la motricidad fina a través de técnicas grafo-plásticas en niños de 3 a 4 años de la Escuela de Educación Básica Federico González Suárez (Bachelor’s thesis).
  • García Garcés, L. E., & María Patricia, U. O. (2019). La lúdica como estrategia para el fortalecimiento de la atención y la concentración en niños de grado segundo.
  • Quintero Valencia, J. A. (2013). Material didáctico para desarrollar la motricidad fina escritural en niños de 3 a 5 años.
  • Rúa Meza, A. P. (2016). La atención y la concentración de los niños y niñas en el preescolar (Doctoral dissertation, Universidad de Cartagena).
  • Serrano, P., & de Luque, C. (2019). Motricidad fina en niños y niñas: desarrollo, problemas, estrategias de mejora y evaluación(Vol. 84). Narcea Ediciones.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.