Logo image
Logo image

Instrucțiuni și cele mai bune specii pentru grădina de plante suculente

4 minute
Există specii de suculente care rezistă mai bine în aer liber decât în interior. Prin urmare, vă spunem pe care să le alegeți pentru fiecare tip de grădină!
Instrucțiuni și cele mai bune specii pentru grădina de plante suculente
Ultima actualizare: 12 decembrie, 2023

Dacă sunteți iubitori de plante suculente, trebuie să descoperiți cele mai bune specii pentru grădina exterioară sau interioară. Urmând recomandările noastre, le veți putea crește cu ușurință.

Suculentele sunt plante foarte rezistente care rețin apa în structurile lor, așa că îngrijirea grădinii va fi foarte simplă.

Cele mai bune specii pentru grădina de plante suculente în exterior

Vom începe prin a detalia cele mai bune specii de suculente pentru a amenaja o grădină în aer liber. În acest caz, ne vom concentra pe cele care sunt mai rezistente la schimbările climatice și care se pot adapta mai bine la condiții diverse. Solul din grădină trebuie să permită un drenaj bun, astfel încât apa să nu stagneze.

Sedum

Specia Sedum cuprinde suculente foarte rezistente și frumoase, a căror atracție este culoarea. Frunzele cărnoase și cu vârful rotunjit sunt de culoare verde închis, în timp ce florile în formă de stea sunt galbene.

Aceste plante sunt ideale pentru amenajarea grădinii suculente în aer liber, deoarece sunt o specie perenă, foarte ușor de îngrijit.

Some figure
Suculentele Sedum sunt foarte rezistente la schimbările climatice.

Sempervivum

Suculentele Sempervivum (sau urechelniță) sunt o altă specie foarte căutată pentru exterior. Numele este latin și înseamnă „întotdeauna în viață”. Sunt plante rezistente, ideale pentru exterior.

Cu toate acestea, există ceva ce ar trebui să știți. Deși sunt foarte puternice în timpul creșteri, după ce înfloresc, mor. Lasă în urmă lăstari care vor da naștere altor suculente. Sunt plante ideale pentru exterior pentru că nu sunt deloc pretențioase. Cresc foarte bine în orice sol.

Descoperiți: 10 plante mici cu frunze frumoase

Kalanchoe

Kalanchoe sunt suculente foarte rezistente, Kalanchoe blossfeldiana fiind una dintre cele mai populare variante. Sunt una dintre cele mai bune specii pentru exterior deoarece sunt rezistente la vremea rece. În plus, necesită expunere la soare.

Una dintre cele mai mari atracții sunt florile, care apar la sfârșitul iernii și începutul primăverii. Sunt mici, dar foarte colorate.

Some figure
Kalanchoe pumila

Aeoniums

Aeoniums au frunze alungite care cresc dintr-o tulpină groasă. Sunt foarte frumoase, având tonuri roșiatice.

Îngrijirea necesară este simplă: udare continuă vara și lentă iarna. În anotimpurile foarte călduroase, frunzele se ondulează pentru ca pierd rapid apa. Trebuie să le asigurați suficientă umiditate. Iarna trebuie să le udați doar când solul este uscat.

Aloe vera

Aloe vera este una dintre cele mai rezistente suculente. Din acest motiv, o vedem foarte des în grădinile în aer liber. Crește mult și înflorește, fiind o frumusețe exotică cu țepi pe frunze.

Cea mai mare atracție a sa o reprezintă proprietățile medicinale care sunt atribuite gelului pe care îl conțin frunzele. Publicațiile științifice indică faptul că gelul de aloe vera este potrivit pentru ameliorarea arsurilor pielii.

Some figure
Gelul de aloe vera poate fi extras acasă pentru a fi aplicat pe piele ca produs cosmetic.

Cele mai bune specii pentru grădina de plante suculente în interior

Dacă vreți să creați o gradină suculentă interioară, puteți folosi mult mai multe specii.

Cactuși

Cactușii sunt plante la modă și au flori deosebit de frumoase. Sunt foarte rezistenți și pot trăi câțiva ani. Au nevoie de lumină solară din plin, irigare moderată și un substrat care să permită scurgerea.

Some figure
Cactușii sunt suculente care se descurcă foarte bine într-o grădină interioară.

Arborele banilor sau arborele de jad

Este o plantă suculentă mare. Pentru a se dezvolta bine, trebuie să stea într-o zonă în care primește multă lumină solară, dar nu direct. Lângă geam, frunzele se pot arde.

Irigarea se face o dată la două săptămâni și mai rar în timpul iernii, deci este foarte ușor de îngrijit.

Lithops sau pietre vii

Lithops sau pietrele vii sunt un alt tip de cactus originar din Africa de Sud. Numele provine de la aspectul lor.

Această plantă este compusă din două frunze cu un șanț în mijloc, unde se nasc florile asemănătoare margaretelor. Este o plantă mică, dar uimitoare.

Some figure
Pietrele vii sunt folosite în decorare datorită asemănării lor cu rocile.

Burrito sau coada măgarului

Burrito sau coada măgarului este o suculentă ideală pentru o grădină suspendată. Tulpinile sale cresc în jos. Provine din Mexic și Honduras și are frunze gri-verzi. Înflorește primăvara. Nu tolerează foarte bine soarele direct.

Instrucțiuni pentru grădina de plante suculente

A face o grădină de plante suculente este mai ușor decât vă imaginați:

  1. Pregătiți terenul: garantați condițiile de lumină cerute de specia pe care ați ales-o și verificați dacă substratul permite un bun drenaj. Aerați solul amestecându-l în profunzime și adăugați perlit și fibre de cocos.
  2. Plantați suculentele: amintiți-vă că aceste plante nu au rădăcini foarte lungi, așa că atunci când le plantați, nu le acoperiți prea mult. Adâncimea recomandată este între 5 și 7 centimetri.
  3. Faceți un design: jucați-vă cu dimensiunile și formele pentru a face o grădină frumoasă. Luați în considerare înălțimea suculentelor, lăsându-le pe cele mai înalte în mijloc și plantând restul în jurul lor.
  4. Adăugați pietre: acestea vor ajuta la scurgerea apei și vor servi la delimitarea zonelor grădinii.
  5. Udați la nevoie: după cum vă puteți da seama, suculentele nu necesită udare constantă, dar pot exista diferențe între specii. Stabiliți un program pentru a nu exagera cu apa.

Descoperiți: Ce sunt bolovanii ornamentali pentru grădină?

Bucurați-vă de grădina de plante suculente!

Sperăm că acest ghid pentru grădina de plante suculente vă va fi de mare folos! Ideea principală este să vă distrați și să urmăriți creșterea treptată a plantelor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • R.N. Domínguez-Fernández y col./ Revista Mexicana de Ingeniería Química, Vol. 11, No. 1 (2012) 23-43.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.