Ce sunt bolovanii ornamentali pentru grădină?
 

Ce sunt bolovanii ornamentali pentru grădină?

Pentru decor, pentru a delimita potecile sau pentru a menține umiditatea substratului, bolovanii sunt pietre mari ideale pentru grădini. Se potrivesc perfect lângă flori, arbori și iazuri.
Ce sunt bolovanii ornamentali pentru grădină?

Ultima actualizare: 06 martie, 2023

Pietrele de dimensiuni mari sau mijlocii care împodobesc grădinile poartă numele de bolovani. Ca urmare a coroziunii și trecerii timpului, bolovanii ornamentali pentru grădină capătă o textură netedă. Pe lângă rolul decorativ, pot fi utilizați și în construcții.

Aceste pietre sunt folosite adesea în diferite spații interioare. În grădină, pe lângă aspectul decorativ, au câteva avantaje legate de controlul umidității și buruienilor.

Aflați cum să folosiți bolovanii pentru grădină, care este cel mai convenabil tip și ce beneficii au!

Bolovanii ornamentali pentru grădină: caracteristici

Bolovanul este o bucată de piatră care s-a desprins dintr-o stâncă. Fiind în mișcare, poate fi transportat de diferite fenomene naturale, precum curenții de apă, mișcările pământului sau rafalele de vânt.

Bolovanii se găsesc adesea în albiile râurilor, precum și pe țărmul mării.

Bolovanii pentru grădină nu au o formă sau o dimensiune definită. Când sunt foarte mici, se numesc pietriș. Datorită coroziunii generate de frecare, în timp adoptă o morfologie similară. Oscilează între formațiuni rotunjite și alungite, deși caracteristica cea mai notabilă este lipsa colțurilor.

În plus, loviturile constante generate de curenții de vânt, apă și alte fenomene le conferă o textură netedă, lustruită, fără crăpături. Această caracteristică îi face utili în construcții și, mai ales, în design.

Dimensiune și clasificare

Scara granulometrică, care măsoară și clasifică formațiunile sedimentare, indică faptul că bolovanii măsoară peste 64 mm. Pietrele cu un diametru mai mic sunt cunoscute sub numele de pietriș.

Pietre rotunde
Bolovanii expuși condițiilor meteorologice și geografice devin netezi.

Diferite utilizări ale bolovanilor

Pietrele rotunjite au numeroase utilizări:

  • Construcții. Datorită texturii lor netede, sunt folosiți în diferite tipuri de construcții, în special în producția de pavaj. 
  • Tencuieli. Sunt utili și pentru acoperirea pereților, deoarece au o bună aderență la ciment și se manevrează ușor.
  • Decor. Nu există nicio îndoială că bolovanii sunt plăcuți ca aspect. Forma și textura le conferă un aspect distinctiv în comparație cu alte pietre. Arhitecții și designerii îi folosesc în decorare, atât în interior, cât și în exterior.
  • Grădini. Au capacitatea de a menține umiditatea solului și pot delimita potecile.
  • Arheologie. Datorită rezistenței lor la trecerea timpului, studiile științifice ale rămășițelor materiale îi folosesc pentru datare.
  • Spa și relaxare. Pot fi folosiți pentru a călca pe ei datorită efectului plăcut pe care îl generează. Se folosesc și în masaje.

Avantajele bolovanilor pentru grădină

În spațiile exterioare, aceste pietre au multiple beneficii. Ele variază de la organizarea și delimitarea spațiilor, până la îngrijirea terenului, deoarece protejează substratul plantelor, evitând seceta și creșterea buruienilor.

Rol estetic

Bolovanii se folosesc pe terase, grădini și spații verzi pentru înfrumusețarePot fi amplasați în locuri diferite, cum ar fi potecile sau în jurul plantelor, pentru a îmbunătăți aspectul estetic.

Delimitarea spațiilor

Dacă în grădină există fântâni, piscine, iazuri sau un curs de apă, sunt ideali pentru delimitarea spațiilor din jur. Mulți peisagiști îi aplică în locuri publice, generând o combinație izbitoare între trecerea apei și textura pietrelor. Pot fi puși și în interiorul fântânilor pentru a decora fundalul.

Protejarea pământului

Fiind așezați deasupra, bolovanii mențin temperatura solului, mai ales când razele soarelui sunt puternice. Pietrișul reduce impactul soarelui, permițând menținerea umidității substratului pentru mai mult timp.

Construirea potecilor

Bolovanii sunt un material potrivit pentru formarea potecilor în grădină. Dacă aveți un spațiu mare, potecile înseamnă funcționalitate și decor. Bolovanii și pietrișul pentru grădină se combină foarte bine cu cactușii sau plantele suculente.

Plante suculente în pietriș
Pietrișul și bolovanii merg perfect cu suculentele.

Tipuri de bolovani pentru gradină

Există diferite tipuri de bolovani, în funcție de dimensiune, formă, culoare și roca din care provin. În funcție de preferințele personale și de nevoile grădinii, puteți opta pentru marmură. Arată foarte bine, deși au o greutate mare și urme de pudră albă. Există și alternative mai mici, ideale pentru decorarea iazurilor și a acvariilor.

Amplasarea este foarte simplă. Este suficient să îndepărtați iarba și să nivelați pământul.

Este recomandat să verificați prognoza meteo și să vă asigurați că nu urmează ploi, deoarece apa poate muta pietrele înainte ca acestea să se așeze. Pentru o aderență mai mare, aplicați un strat de ciment înainte de a pune pietrele.

Alegeți bolovanii și pietrișul pentru gradină în funcție de culoare

Pietrele variază foarte mult în dimensiune și culoare. Prin urmare, există opțiuni precum granitul, calcarul, bazaltul sau marmura. Alegeți tonuri de gri, alb, negru, maro sau roz, perfecte pentru orice sector al grădinii.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.