Obiectele din lut în decorarea casei
 

Obiectele din lut în decorarea casei

Ceramica este mereu prezentă: faianță, mici ornamente sau diverse ustensile. Dacă vă place stilul artizanal, aflați cum puteți include obiectele din lut în decorul casei!
Obiectele din lut în decorarea casei

Ultima actualizare: 14 februarie, 2023

Obiectele din lut sunt folosite în decorarea casei și în scopuri utile de mii de ani. Există ustensile de bucătărie, instrumente de grădinărit și alte piese ornamentale, care pot fi folosite pentru decor în interior și în exterior. Chiar și cele mai moderne locuințe au obiecte din lut, deoarece există multe alternative de a le include în decor.

Obiectele din lut în decorarea casei

Utilitatea obiectelor din lut merge mână în mână cu calitățile lor estetice. Arta modelării manuale este cea care le conferă un caracter rafinat. Versatilitatea argilei o îndepărtează de conceptul vintage. Revista Ideas y Tendencias Interiores ne arată faptul că folosirea lutului conferă rafinament și eleganță spațiilor prin:

  • Tradiție: arta olăritului este transmisă din generație în generație.
  • Inovație: se adaptează la schimbare și la cerințele utilizatorilor.
  • Esență: olăritul nu este complet detașat de contextul istoric.
Femeie care face obiecte din lut
Modelarea lutului este o tradiție care a fost transmisă din generație în generație.

Tipuri de lut ars pentru decorare

Lutul trece prin mai multe transformări. Vorbim despre cernere, frământare, modelare și ardere, alături de alte procese. Caracteristicile și aspectul final al argilei depind de procesul final de ardere. Să vedem ce opțiuni există:

  • Ceramică: după cum a menționat Școala de Artă, Meșteșuguri și Meserii, este folosită pentru obținerea de produse durabile și funcționale.
  • Policromă: această argilă este multicoloră. Este populară în crearea de sculpturi biblice, sfeșnice, vaze și piese folclorice.
  • Glazurată: aspectul glazurat, asemănător sticlei, presupune o fază de dublă ardere. Acest lut este folosit frecvent la fabricarea de veselă.
  • Lucioasă: este cea mai simplă formă, deși se remarcă prin frumusețea sa. Se folosește pentru a face statuete în miniatură, ulcioare, oale și alte piese decorative.
  • Șlefuită: are o textură impermeabilă. Casa de las Artesanías de Tlaxcala precizează că particularitățile lutului șlefuit sunt tonul roșcat și gravurile realizate prin incizii superficiale.

Cum se folosesc obiectele din lut în decorarea casei?

Includerea obiectelor de lut în decorarea casei nu este deloc dificilă. Stilul Japandi este o modalitate de a folosi sculpturile și ustensilele  realizate din acest material.

Ghivece pentru flori

Acestea au un aspect brut. Arată bine în grădini și rezistă la umiditate și variații de temperatură. În interior, evidențiază frumusețea plantelor. Au găuri la bază pentru a drena apa. În plus, există nenumărate modele și mărimi.

Vaze și ulcioare

Vazele și ulcioarele din lut sunt la mare căutare. Gura și baza sunt mai înguste decât zona de mijloc. Acestea decorează încăperile sau servesc la depozitarea apei.

Vase de gătit

Vasele de gătit și pentru servirea mesei din lut sunt excelente. Au diverse forme, desene și texturi. Pe lângă faptul că arată frumos, ajută la obținerea „efectului botijo”(conservarea apei reci).

În ceea ce privește cănile si paharele, decorate cu desene sau simple, acestea servesc drept elemente decorative pe rafturi, dar pot fi și obiecte folosite în viața de zi cu zi.

Obiectele din lut în decorarea casei
Vasele din lut pot fi complementul perfect pentru a servi mâncărurile tradiționale.

Scrumiere

Pe cât de comune, pe atât de practice, aceste obiecte din lut ars sunt atât utile, cât și ornamentale. Ele se integrează perfect în decorul casei.

Lămpi

Combinația de lut cu alte materiale este o modalitate excelentă de a decora casa. Bazele rotunde, pătrate sau cu altă formă pun în valoare frumusețea lămpilor și dau o notă elegantă luminii de pe noptiere sau de pe hol.

Decorul natural

National Geographic raportează faptul că producția anuală de deșeuri în lume variază între 7 și 10 milioane de tone. La rândul său, Greenpeace promovează consumul de produse artizanale și tradiționale ca parte a responsabilității față de mediul natural și față de societate.

Când optați pentru piese realizate din lut, contribuiți la sănătatea planetei și a locuitorilor ei, pentru că acest meșteșug are un impact redus asupra mediului. Vreți să încercați aceste articole sau le aveți deja acasă?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.