3 idei pentru a decora tavanele casei
 

3 idei pentru a decora tavanele casei

Redecorați casa și nu știți ce să faceți cu tavanele. Puteți decora tavanele cu ingeniozitate și inovație!
3 idei pentru a decora tavanele casei

Ultima actualizare: 29 ianuarie, 2023

De ceva vreme, tavanele, care odinioară erau spații goale și ignorate, au devenit pietre de temelie ale artei decorului. Acele zone care domină înălțimile merită să fie acoperite cu farmec. Nu este vorba doar despre aspect, ci și despre sănătatea noastră mintală. De aceea, vă vom oferi cele mai bune idei pentru a decora tavanele casei și vă vom explica importanța acestei sarcini!

Spațiile unde locuim și pe care le frecventăm au o influență directă asupra stărilor noastre de spirit. Desigur, ca parte a acestor spații, tavanele merită recunoaștere. Plafoanele joase, de exemplu, stimulează concentrarea. În schimb, tavanele înalte stimulează creativitatea.

Importanța de a decora tavanele casei

După cum am menționat mai sus, influența plafoanelor asupra stării de spirit este ridicată. Un tavan care este vopsit în tonuri mai închise decât podelele unei încăperi, de exemplu, poate provoca senzația că va cădea.

La nivel estetic, prin aplicarea tehnicilor adecvate, tavanele pot deveni principalii protagoniști ai locuințelor noastre. O alta variantă interesantă este integrarea tavanelor în decorul casei, creând un efect armonios cu pereții și mobilierul.

Idei pentru a decora tavanele casei

Lăsarea tavanelor albe sau zugrăvirea lor într-o anumită culoare este întotdeauna o opțiune decorativă eficientă. Totuși, cele mai avangardiste și îndrăznețe tendințe din lumea designului ne surprind prin originalitatea lor.

Design de dormitor în stil clasic
Tavanele înalte sunt asociate cu creativitatea. Conform psihologiei spațiilor, ele stimulează ideile.

1. Tavane sculpturale

Apelând la rezistența și adaptabilitatea plăcii de gips-carton laminat, vă puteți juca cu forme geometrice pentru a scoate în evidență tavanele. În plus, la acest tip de tavan pot fi adăugate lumini ascunse, impactul vizual fiind unul puternic.

2. Grinzi care imita lemnul

Folosirea casetelor cu grinzi care imită lemnul pentru a decora tavanele poate produce un mediu mai confortabil. Tavanele astfel decorate par a fi mai jos decât sunt în realitate și creează un sentiment de căldură și liniște.

3. Tavanele ca… podele întoarse!

Una dintre cele mai inovatoare și avangardiste idei când vine vorba de decorarea tavanelor este tendința care presupune decorarea podelelor ca tavane și a tavanelor ca podele.

Urmând acest trend, inspirat poate din fragmente din „Alice în Țara Minunilor”, puteți folosi plăci ceramice sau parchet pentru a decora tavanul. Acest lucru va crea un aspect mult mai original și distractiv.

Cum se pot decora tavanele casei
Corpurile de iluminat fac și ele parte din decor. Alegerea luminilor potrivite va evidenția finisajele.

Decorarea tavanelor într-un mod ecologic

Poate că cea mai inovatoare și ecologică idee de a decora tavanele unei locuințe este construcția acoperișurilor verzi. Această metodă implică beneficii precum un aspect deosebit, reducerea poluării aerului și optimizarea calității vieții locuitorilor casei. Acest lucru este subliniat de jurnalista argentiniană María Laura Perez Casar în articolul său din revista Investigaciones Agropecuarias.

În aceeași ordine de idei, autorii articolului publicat în revista Tecnología y Ciencias del Agua ne asigură că folosirea acoperișurilor verzi pentru decorarea locuințelor, pe lângă avantajele deja menționate, este o soluție ce elimină problemele legate de infiltrații și umiditate.

După cum puteți vedea, problema decorării tavanelor trece dincolo de estetică. Putem avea acoperișuri funcționale și ecologice!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Revista de Investigaciones Agropecuarias. Perez Casar, Laura. Techos verdes, una estrategia frente al cambio climático. Argentina 2017.
  • Tecnología y ciencias del agua, Vol. 10, Núm. 5.  Techos verdes para la gestión integral del agua: caso de estudio Chapinero, Colombia. Colombia 2019-2020.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.