Inteligența intuitivă – 5 caracteristici
Inteligența intuitivă este un concept la modă în zilele noastre. Aceasta este diferită de celebrul coeficient de inteligență, care se referă la abilitatea noastră de a analiza lumea în mod rațional și logic.
În zilele noastre, suntem din ce în ce mai conștienți de diversele tipuri de inteligență pe care o ființă umană le poate poseda. Fiecare dintre noi poate excela într-una sau mai multe dintre aceste dimensiuni, ele determinându-ne succesul în viață.
Autori precum Howard Gardner ne vorbesc despre importanța neașteptată a intuiției, o latură care, până recent, a fost trecută cu vederea. Cei care își ascultă intuiția sunt capabili să se conecteze cu eul lor autentic, cu experiențele lor din trecut, cu emoțiile și cu acel „al șaselea simț” pe care fiecare dintre noi îl posedă.
Inteligența intuitivă ne permitem să găsim soluții creative pentru problemele noastre. În articolul de azi te invităm să descoperi cinci trăsături pe care orice persoană inteligentă din punct de vedere intuitiv le are. Citește în continuare și ia aminte!
1. Inteligența intuitivă îți permite să îți asculți și să îți înțelegi emoțiile
Albert Einstein obișnuia să spună că singurul lucru important în viață este intuiția. Acele gânduri care iau naștere în inconștient sunt un adevărat dar pentru creier. Asemenea daruri nu trebuie subestimate.
- Intuiția reprezintă dovada că o persoană este capabilă să stabilească o legătură între lumea sa emoțională, experiențele sale și acel „al șaselea simț”.
Când vine vorba de inteligența intuitivă, emoțiile joacă cu siguranță un rol esențial. Dacă reușim să înțelegem ce ne ține pe loc, atunci ne vom cunoaște cu adevărat.
- O persoană care nu se cunoaște pe sine nu va reuși să fie creativă sau să ia decizii corecte.
Te-ar putea interesa și:
Inteligența intuitivă ia naștere din încrederea în sine. Nu putem profita de beneficiile intuiției dacă nu suntem capabili să ne identificăm corect sentimentele.
2. Ai încredere în presimțirile tale
În primul rând, trebuie să clarificăm faptul că inteligența intuitivă nu are nicio legătură cu așa-zisele premoniții sau voci spirituale.
- O presimțire este rostită de vocea noastră interioară doar în momentele în care trebuie să reacționăm imediat.
- Când avem o presimțire, lumea noastră inconștientă pătrunde în cea conștientă pentru a ne ajuta.
Ca să înțelegi mai bine acest aspect, iată un exemplu concret:
- Faci cunoștință cu cineva nou, dar ai o presimțire că ar fi mai bine să eviți să stabilești un raport de prietenie cu el sau ea. De ce te simți astfel? Este bine să-ți asculți intuiția?
Când ai o presimțire, intuiția ta îți trimite un mesaj legat de experiențele tale din trecut, de personalitatea ta, de emoțiile și percepțiile tale. Este ca și cum ai scormoni printr-un „cufăr” de experiențe pentru a găsi reacția potrivită.
3. Ești un bun observator și nu te lași influențat de judecățile celorlalți
Unele persoane nu au încredere în inteligența lor intuitivă și au impresia că nu trebuie să se lase influențate de gândurile subite și de emoții. Însă scriitori ca Robin M. Hogarth, un expert în domeniul luării deciziilor și autorul cărții Învățarea intuiției (Educating Intuition), ne spun următoarele:
Te-ar putea interesa și:
- Oamenii intuitivi sunt niște observatori foarte buni.
- Aceștia privesc lucrurile în mod critic și nu se lasă ușor influențați de ceilalți.
- Când vine vorba de luarea unei decizii, oamenii intuitivi au încredere în intuiția lor și în sentimentele și stimulii care îi pot ajuta să vadă situația cu mai multă claritate.
După ce își ascultă intuiția, oamenii intuitivi iau o decizie logică, folosindu-se de această latură doar ca punct de plecare.
4. Te bucuri de momentele în care ești singur
Singurătatea ne permite să ne conectăm cu sinele nostru interior. Numai în momentele în care suntem singuri putem să ne analizăm gândurile și să ne înțelegem emoțiile.
Persoanele cu o inteligență emoțională dezvoltată reușesc să stabilească o legătură solidă cu lumea lor interioară cu ajutorul meditației. Când ești singur, poți să te bucuri de tine însuți și să analizezi mai în detaliu lumea înconjurătoare.
5. Ai învățat să „vezi” cu adevărat semnele
Când spunem că „vezi semnele”, ne referim la ceva foarte concret. Inteligența intuitivă îți permite să identifici cel mai bun moment să faci ceva, să percepi când cineva te minte, să știi când trebuie să acționezi și când este cazul să pui punct unei relații sau situații.
- A „citi semnele” înseamnă a fi atent și receptiv la lumea în care trăiești.
- Persoanele intuitive sunt capabile să se folosească de experiența acumulată, astfel încât să dobândească înțelepciune și să aibă mai multă încredere în sine.
- Acceptând să îți asculți intuiția, pășești într-o nouă etapă a vieții tale și descoperi o fericire nemăsurată.
Inteligența intuitivă este, în general, un „al șaselea simț” care se dezvoltă cu desăvârșire doar la persoanele cu vârsta între 40 și 50 de ani. Aceasta este perioada în care acumulăm suficientă experiență și încredere pentru a putea lua măsuri ca să fim mai fericiți.
Nu în ultimul rând, vestea bună este că inteligența intuitivă poate fi învățată. Indiferent dacă ești femeie sau bărbat, nu ar trebui să eziți să accesezi această latură incredibilă a ființei umane. Poți descoperi mai multe informații dacă citești următoarele cărți:
- Blink. The Power of Thinking without Thinking (Blink: Decizii bune în 2 secunde) de Malcolm Gladwell (Editura Publica, 2011).
- Educating intuition (Învățarea intuiției) de Robin M. Hogarth (University of Chicago Press, 2002).
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Gardner, Howard. Estructuras de la mente: la teoría de las inteligencias múltiples. Fondo de cultura económica, 2016.
- Gardner, Howard. Inteligencias múltiples. Barcelona: Paidós, 1998.
- Mielczareck, Vanessa. Inteligencia intuitiva. Editorial Kairós, 2009.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.