Află dacă ești rațional sau intuitiv - Doza de Sănătate
 

Află dacă ești rațional sau intuitiv

Subconștientul și experiențele noastre de viață ne influențează intuiția și reacțiile. Însă rațiunea este cea care ne face să gândim de două ori înainte de a acționa.
Află dacă ești rațional sau intuitiv
Valeria Sabater

Scris și verificat de psihologul Valeria Sabater.

Ultima actualizare: 14 august, 2023

Poate că intuiția și sentimentele te ghidează în luarea unei decizii. Sau poate că ești mai degrabă rațional și te gândești bine înainte să iei o hotărâre. În acest articol vei găsi indiciile care te vor ajuta să afli în ce categorie te încadrezi, dacă ești rațional sau intuitiv.

Ești rațional sau intuitiv?

Intuiția și raționalitatea nu se exclud. Aceasta înseamnă că fiecare are uneori intuiții și, evident, fiecare analizează o problemă înainte de a lua o decizie. Dar nu poate fi negat faptul că unii oameni sunt mai intuitivi decât alții. Unii se lasă mai des conduși de intuiție, pe când alții, mai precauți, gândesc rațional înainte de a acționa.

Comportamentul și modul de a lua decizii sunt deseori legate de personalitate. Este interesant de știut însă că a-ți urma intuiția, spre exemplu, nu este un act complet irațional. Chiar deloc. Experții susțin că, în realitate, multe dintre deciziile tale sunt luate în conformitate cu propriile presimțiri și sentimente. Dar acestea nu sunt rezultatul unor acțiuni spontane. Prin urmare, nu poți stabili cu exactitate dacă ești rațional sau intuitiv.

1. Persoanele intuitive

Ești rațional sau intuitiv când visezi

Presentimente, premoniții… Toți știm ce înseamnă acestea. Sunt sentimentele spontane care îți spun că este mai bine să urmezi o anumită cale, că cineva nu are o influență bună asupra ta și este mai bine să îl eviți… spre exemplu.

Deseori nu considerăm că aceste intuiții sunt rezonabile, pentru că vin din emoțiile și sentimentele oamenilor, și nu din creierul lor, care ar face acțiuni logice și deductive. Dar nu este adevărat. Intuiția este, de fapt, o serie de judecăți de valoare ale unor informații determinate de personalitatea și de experiențele anterioare.

În viață, orice întâmplare este salvată și stocată împreună cu sentimentul care a cauzat-o. De aceea, atunci când te confrunți cu o situație, iau naștere spontan o serie de sentimente care să te ghideze: „fă acest lucru, ia-o în direcția aceasta, alege această persoană, asumă-ți riscul sau întoarce-te … ”. Aceste indicații sunt în acord cu personalitatea ta și se bazează pe deciziile pe care le-ai luat la un moment dat în trecut.

Toate acestea sunt ascunse în spatele complicatei lumi a intuițiilor, a acelor sentimente spontane a căror cauză nu o cunoști.Există într-adevăr persoane care nu le ignoră și le urmează de fiecare dată. Se poate spune că acestea ascultă de ceea ce mulți oameni numesc instinct.

Dar ai grijă și nu uita că, deoarece aceste sentimente și intuiții ascunse sunt spontane, nu propun întotdeauna cele mai bune și mai potrivite soluții și nu funcționează mereu. De aceea, mulți oameni sunt mult mai circumspecți și, în ciuda faptului că au presentimente, preferă să le înlăture și să fie mai atenți. Se poate spune că acționează mai rațional.

2. Persoanele raționale

Creierul îți arată dacă ești rațional sau intuitiv

Gânditul rațional se bazează pe informații dobândite în mod conștient: ceea ce avem în față, ceea ce putem vedea și atinge, ceea ce putem compara cu diverse lucruri pe care le aflăm din ceea ce citim sau din alte surse.

Deciziile oamenilor raționali sunt mai greoaie și mai precaute. Nu pentru că oamenii raționali ar avea resurse mai puține, ci pentru că sunt mai atenți și puțin mai nesiguri. Uneori acesta este un lucru bun pentru că îi obligă să treacă totul printr-un fel de  „control de calitate”  înainte să ia o decizie. Aceștia sunt acei oameni care se tem, de asemenea, să facă greșeli și căuta întotdeauna răspunsul corect și cea mai bună alegere.

Oamenii raționali sunt mai precauți, dar uneori nu dispun de prea mult timp pentru a lua o decizie. Și, de asemenea, câteodată nu pot obține toate informațiile de care au nevoie înainte de a lua o hotărâre într-o problemă.

Nu poți ști totul despre o persoană înainte de a decide dacă vrei să te îndrăgostești sau nu. Pur și simplu se întâmplă și, de aceea, în realitate, cei mai mulți oameni sunt intuitivi. Emoțiile au întotdeauna mai multă putere decât rațiunea. Oamenii sunt creaturi complet emoționale.

Este bine însă să păstrezi echilibrul. Nu trebuie să te grăbești când iei o decizie, dar nici nu trebuie să fii excesiv de precaut. Insecuritatea este cauzată adesea de diferite probleme existențiale. Așa că cel mai bine este să se păstreze un echilibru între rațional și emoțional.

Ești de acord? Cum crezi că ești? Ești rațional sau intuitiv?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.