Ce simț predomină în viața ta?

· 20 septembrie 2015

Te-ai întrebat vreodată oare ce simț predomină în viața ta? După cum știi, fiecare dintre noi are cinci simțuri ce ne ajută se percepem lumea ce ne înconjoară: mirosul, gustul, atingerea, vederea și auzul. În general, atunci când interacționăm cu mediul nostru înconjurător pentru a obține informații din acesta, folosim unul sau mai multe din simțurile noastre. Dar care simț te domină? Citește în continuare ca să afli ce simț predomină în viața ta!

Cum te raportezi la lume?

Această teorie a fost formulată în cadrul Programării neuro-lingvistice, ce ne spune că lumea din jurul nostru este percepută diferit de fiecare persoană în parte. În funcție de personalitatea sa, un individ va înțelege lumea prin intermediul simțurilor sale într-un mod diferit față de semenii săi.

Această perspectivă este interesantă și merită să o iei în considerare dacă vrei să te cunoști un pic mai bine. Este posibil chiar să folosești mai mult de un singur simț în mod predominant. Perspectiva oferită de Programarea neuro-lingvistică este legată și de teoria conform căreia o emisferă cerebrală—dreaptă sau stângă—ne domină creierul fiecăruia. Adică, pe de o parte, cei la care predomină emisfera stângă vor fi mai logici și mult mai ordonați.

Pe de altă parte, dacă îți folosești emisfera cerebrală dreaptă mai des, vei fi mai creativ, flexibil și inovativ. Programarea neuro-lingvistică este interesată de aceste aspecte deoarece ea dorește să descopere modul în care oamenii interpretează lumea lor. Nu vrei să afli și tu aceste răspunsuri? Mai jos îți vom prezenta niște informații ce te vor ajuta să-ți dai seama dacă ești o persoană vizuală, auditivă sau kinestezică.

1. Persoanele vizuale

psihologie simț

Ești genul de persoană care are nevoie mereu de liniște absolută atunci când învață? În general, persoanele vizuale au nevoie de multă liniște pentru a se putea concentra. Poate că atunci când conduci pui niște muzică pentru a te relaxa, dar dacă cauți o adresă exactă sau trebuie să fii atent(ă) la șosea, oprești imediat radioul pentru a te putea concentra.

Persoanele vizuale sunt plini de energie și au un spirit de observație foarte dezvoltat. Lor rareori le vor scăpa detaliile diferitelor obiecte aflate în jur. În plus, atunci când trebuie să memoreze ceva, persoanele vizuale vor avea mereu notițe la îndemână, pentru că ei au nevoie de un stimul vizual pentru ca memoria lor să intre în acțiune. Parcurile și pădurile îi liniștesc pe aceștia.

2. Persoanele auditive

Ești genul de persoană căreia îi place să-și exprime gândurile cu voce tare? Alți oameni vor fi cu siguranță surprinși de un astfel de obicei, dar în realitate nu este ceva chiar neobișnuit. Dacă ești o persoană auditivă, vei avea tendința să-ți verbalizezi ideile, sau să vorbești cu tine însuți. În plus, persoanele ca tine îi pot asculta pe alții cu ușurință, motiv pentru care nu-ți va fi niciodată greu să reții diverse informații, de multe ori fără să trebuiască să iei notițe.

Persoanele auditive au, de multe ori, personalități foarte expresive și abilități de comunicare foarte bune. Aceștia știu cum să se exprime și cum să-i asculte pe ceilalți. Nimic nu le scapă, iar ei pot chiar să urmeze o conversație în timp ce ascultă muzică. Spre deosebire de persoanele vizuale, ce deseori nu se pot concentra dacă sunt înconjurați de prea mulți stimuli, persoanele auditive pot face mai multe lucruri în același timp.

3. Persoanele kinestezice

sentimente2

Care îți sunt hobbyurile? Îți plac meșteșugurile? Gătești bine? Poți să construiești diverse obiecte cu propriile mâini? Îți place să muncești în aer liberi? Ai o grădină în care crești legume sau flori? Practici vreun sport? Dacă răspunsul la aceste întrebări este da, atunci înseamnă că ești o persoană kinestezică.

Programarea neuro-lingvistică ne spune că persoanele kinestezice, deși sunt în general pașnice, sunt foarte emotive și au o predispoziție spre activitățile fizice. Ei sunt cei cărora le place să descopere singuri cum se face ceva în loc să-i asculte pe alții, iar expresivitatea lor se manifestă printr-o dorință de a avea contact cu alți oameni și chiar pentru a mânca. Spre deosebire de persoanele vizuale, ce pot observa cu ușurință detaliile ce îi înconjoară, persoanele kinestezice nu au un spirit de observație prea bun. Ei sunt mai spontani, dar și mai puțin introspectivi.

În concluzie, trebuie să-ți spunem că este posibil ca tu să ai trăsături comune cu fiecare din cele trei tipurile descrise mai sus. Nu este nimic neobișnuit în asta, dar totuși, cel mai probabil, un anumit tip va predomina în tine. De exemplu, persoanele vizuale sunt mult mai relaxate decât cele auditive sau kinestezice, pe când persoanele kinestezice sunt sau mai agitate și extrovertite.

Cel mai interesant aspect al Programării neuro-lingvistice este că aceasta îți oferă un punct de vedere despre modul în care tu înțelegi realitatea, fapt strâns legat de personalitatea ta. Poate ești mai calm sau zbuciumat, mai introvertit sau extravertit—modul în care ești este strâns legat de un simț, de cum vezi și comunici.

Aceste fiind zise: tu cum te raportezi la lume? Ești o persoană vizuală, auditivă sau kinestezică?