Logo image
Logo image

Înțepăturile în vagin: de ce apar?

4 minute
Infecțiile sunt cauze frecvente ale înțepăturilor în vagin. Pentru un tratament corect, este nevoie de un diagnostic precis.
Înțepăturile în vagin: de ce apar?
Ultima actualizare: 22 august, 2022

Înțepăturile în vagin sunt un simptom foarte enervant care afectează multe femei. De fapt, ele sunt o modalitate de a exprima durerea care apare brusc în vagin, ca un junghi.

Vaginul este o zonă foarte sensibilă, care este susceptibilă la infecții. Nu ne referim doar la boli cu transmitere sexuală, ci și la alte infecții apărute din cauza scăderii imunității sau igienei incorecte.

Pe lângă infecții, există și alte situații care pot provoca modificări și durere, cum ar fi sarcina. Orice simptom sau disconfort care apare trebuie investigat și tratat.

Din acest motiv, în acest articol vă explicăm care sunt cele mai frecvente motive care provoacă înțepăturile în vagin. Este important de reținut că acesta nu este un motiv de jenă. Vaginul este o zonă a corpului ca oricare alta.

Înțepăturile în vagin în timpul sarcinii

Sarcina este o etapă în care au loc multe schimbări în corpul femeii. Uterul crește în dimensiune pentru a acomoda fătul. Acesta este un organ înconjurat de ligamente și fibre musculare.

Întregul tract genital feminin este în contact cu fătul. Prin urmare, atunci când aceste fibre sunt întinse pentru a crește dimensiunea uterului, apare disconfort în zonele inferioare, cum ar fi vaginul. De fapt, acest lucru provoacă dureri care se pot extinde până la șolduri.

Înțepăturile în vagin apar mai ales la începutul sarcinii. Este că este un simptom destul de comun. Chiar și așa, este necesar ca medicul ginecolog să consulte pacienta pentru a exclude alte cauze.

Some figure

Înțepăturile în vagin din motive sexuale

În această secțiune, nu ne vom referi la bolile cu transmitere sexuală. În afară de infecții, înțepăturile în vagin pot apărea și din alte motive. În primul rând, pot apărea din cauza unei mici traume apărute în timpul sexului.

Orice leziune care apare la nivel vaginal le poate provoca. În plus, este important de menționat ca acestea pot avea la bază dispareunia. Dispareunia este termenul medical folosit pentru disconfortul și durerea în timpul actului sexual.

Deși această durere are adesea la bază lipsa de excitare și lubrifiere, poate fi și o consecință a unei probleme psihologice. Multe femei suferă de un blocaj mintal atunci când vine vorba de sex.

În mod similar, multe femei care au fost abuzate sexual suferă de dispareunie. Este o afecțiune care poate fi tratată, dar necesită multă înțelegere și sprijin.

Descoperiți: 7 moduri de a detecta precoce și de a preveni infecțiile vaginale

Some figure

Disconfortul din cauza exercițiilor fizice

La unele femei,după efectuarea unor exerciții fizice de mare intensitate, poate apărea inflamația vaginului. Acesta este cazul antrenamentului cu haltere, genuflexiunilor și ridicărilor pelvine.

În mod similar, sporturile precum călăria și ciclismul sunt o cauză frecventă de disconfort la nivelul organelor genitale. Aceste activități pun presiune asupra zonei și pot irita vulva. În acest caz, odihna și aplicarea de comprese reci pot fi de mare ajutor.

Boli care pot provoca aceste înțepături

Înțepăturile vaginale pot fi un simptom al multor boli. Adesea, apar ca urmare a unei infecții: de exemplu, în candidoză, infecții cu chlamydia sau gonoree.

În plus, unele dintre aceste infecții pot duce la boala inflamatorie pelvină cronică. Este un proces inflamator care se extinde de la vagin la trompele uterine. Înțepăturile vaginale sunt un simptom tipic.

Și endometrioza poate provoca înțepături. Este o patologie în care țesutul endometrial crește în afara uterului, fiind stimulat la fiecare menstruație. Același lucru este valabil și pentru chisturile ovariene.

Descoperiți: Cauzele, simptomele și tratamentul endometriozei

În mod similar, apariția venelor varicoase la nivelul vulvei este o cauză frecventă a durerii genitale. Acestea sunt rezultatul dilatării venoase a labiilor din cauza presiunii pelvine crescute. Se manifestă prin arsuri, dureri și înțepături în vagin și pe partea interioară a coapselor.

În cele din urmă, înțepăturile în vagin pot fi un semn al sarcinii ectopice. Embrionul, în loc să se implanteze în uter, face acest lucru în altă parte a tractului genital feminin.

Ce să faceți dacă aveți înțepături vaginale?

Nu puteți ignora acest simptom. Este esențial să consultați medicul pentru orice disconfort și cu atât mai mult dacă înțepăturile în vagin apar în mod repetat. Ele pot indica o neregulă în organism.

În plus, este esențial să solicitați asistență medicală în caz de urinare dureroasă, sângerare care nu este asociată cu menstruația și febră. Alte semne de avertizare includ mâncărimea vaginală, veziculele vaginului și secrețiile vaginale purulente.

Medicul va solicita testele relevante și va diagnostica problema. Apoi, veți primi tratamentul adecvat.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.