23 de tipuri și forme ale vaginului, toate sunt normale!
 

23 de tipuri și forme ale vaginului, toate sunt normale!

Există diferite tipuri și forme de vagin, în funcție de lungimea labiilor, adâncimea, prezența părului și alți factori. Dar toate formele au ceva în comun: sunt normale!
23 de tipuri și forme ale vaginului, toate sunt normale!
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

La fel ca în alte părți ale corpului, există multe tipuri și forme ale vaginului și ale vulvei. Diferă din punct de vedere al formei, al dimensiunii sau chiar al culorii.

Este oportun să clarificăm faptul că termenii vagin și vulvă sunt adesea folosiți în mod interschimbabil. Cu toate acestea, nu sunt același lucru. Vaginul este conducta care constituie calea de intrare în uter, în timp ce vulva este partea externă a organelor genitale, unde găsim și clitorisul, uretra și labiile mici și mari.

Unele femei se întreabă dacă organele lor genitale sunt în regulă. Răspunsul este, așa cum am subliniat deja, că există o mare diversitate.

Cele 23 de tipuri și forme ale vaginului pe care le prezentăm mai jos sunt normale. Singurul lucru anormal este durerea, secreția cu aspect ciudat sau mirosul neplăcut.

23 de tipuri și forme ale vaginului, toate sunt normale!

1. Muntele lui Venus proeminent

Când femeia este goală cu picioarele apr

opiate, în picioare sau întinsă, labiile și alte detalii nu sunt percepute. Cel mult, vom observa firele de păr și o proeminență rotunjită care se află pe osul pubian.

Se numește muntele lui Venus. Este țesut gras și, în unele cazuri, este mai proeminent sau mai voluminos, indicând acumularea de lipide. Acest lucru nu are nimic de-a face cu supraponderalitatea.

2. Formă de inimă

La femeile cu șolduri late și muntele lui Venus voluminos, forma este cea a inimii, cu vârful spre coapse. Un exemplu în acest sens este Nude Maja a lui Goya.

3. Forma literei V

La femeile slabe, forma exterioară a vaginului este cea a literei V, oarecum alungită.

4. V cu spațiu

Și femeile foarte slabe, când sunt în picioare și fără haine, la vârful exterior al V-ului există un mic triunghi sau spațiu gol, prin care putem vedea ce este în spate.

5. Labii exterioare groase

La deschiderea picioarelor, labiile groase acoperă vulva. Acestea sunt numite și „buzele” exterioare. În interior se află labiile mici sau labiile interioare, care duc la deschiderea vaginală.

Și labiile sunt de diverse feluri. La femeile în vârstă, au tendința de a avea pielea subțire și ridată, deși există și cazuri în care sunt groase sau inflamate.

6. Labii exterioare închise

Labiile exterioare se pliază mai puțin. Uneori sunt atât de închise, încât cele mici sunt percepute doar atunci când se îndepărtează pielea celor mai mari, ocazie cu care se vede și clitorisul.

7. Labii exterioare curbate

La alte femei, labiile mari pot fi curbate, întâlnindu-se doar la capete. Vor avea forma de potcoavă sau de ochi, cu buzele interioare ușor expuse.

Femeie rușinată de tipuri și forme ale vaginului

8. Labii interioare vizibile

Uneori, chiar dacă cele exterioare nu sunt curbate sau deschise, se poate întâmpla ca buzele interioare să fie proeminente și vizibile.

9. Labii interioare asimetrice

O labie interioară este mai lungă decât cealaltă. Această asimetrie nu trebuie să fie un motiv de îngrijorare.

10. Labii exterioare lungi sau proeminente

Deși nu există multe date, este de remarcat faptul că au existat studii privind măsurătorile labiilor. Media celor mai mari este estimată la aproximativ 8 centimetri perimetru.

La unele femei, aceste buze exterioare pot fi și mai proeminente, lăsând pielea liberă. Chiar și pliurile sunt atât de expuse încât ies din lenjerie.

11. Labii exterioare mici

Spre deosebire de cele anterioare, există labii externe care sunt mici. Din acest motiv, este posibil ca labiile mici să fie foarte vizibile.

12. Labii exterioare deschise

Se poate întâmpla ca labiile mari să fie ușor deschise sau să nu se închidă complet.

13. Labii interioare proeminente

Labiile exterioare ar trebui să fie mai mari decât labiile interioare. Acest lucru nu este valabil în toate cazurile.

În plus, oricât de ciudat ar părea, labiile minore ies frecvent în evidență. Unele femei nu consideră acest lucru plăcut, așa că cer ca hipertrofia labiilor mici să le fie corectată printr-o operație.

14. Ambele labii mici

Buzele interioare și exterioare pot avea aceeași dimensiune și pot fi mici.

Prepuțul clitoridian și clitorisul pot fi ușor vizibile, fără a fi nevoie să folosiți degetele pentru a împinge pielea înapoi. Acest lucru facilitează stimularea.

15. Vagin de dimensiune medie

Ca și în cazul organului masculin, dimensiunea vaginului variază. Lungimea medie a fost estimată la 10 centimetri, deşi este mai mare când femeia este excitată.

Interesant este că diferențele de lungime pot fi în concordanță cu înălțimea femeii, dar nu neapărat cu greutatea.

16. Vagin întins

Canalul poate fi mai lat sau mușchii pot fi slăbiți. Vorbim despre lăsarea vaginală. Poate apărea după naștere, deși nu este singura cauză.

17. Vagin înclinat

Înclinarea vaginului poate varia. Acest lucru se întâmplă și cu penisul la bărbați.

18. Clitoris vizibil

La unele femei, clitorisul este mai vizibil, fie din cauza dimensiunii sale, fie pentru ca este mai puțin acoperit de o glugă (prepuțul) situată în vârful vulvei, unde se întâlnesc labiile mici.

19. Epilat

Când vorbim despre tipurile și formele vaginului, absența sau cantitatea de păr pubian, precum și modul de tăiere a acestuia determină în mare măsură aspectul.

Unele femei preferă să epileze cu ceară întreaga zonă, deși cercetările indică faptul că aceasta nu este cea mai bună idee. Pe lângă faptul ca părul pubian ajută la menținerea temperaturii, atunci când este îndepărtat complet, suntem mai predispuse la infecții.

Femeie care folosește lame de ras

20. Păr scurt

Unele femei preferă să nu tundă complet părul, ci să lase puțin. Cantitatea depinde de gusturi. În acest sens, există mai multe stiluri:

 • Reducerea lungimii părului, păstrând forma naturală
 • O singură linie subțire în centru
 • O pată pe muntele lui Venus

21. Natural

Există femei care preferă aspectul natural, fără nicio intervenție. Desigur, aspectul părului nu va fi același pentru toată lumea, nici culoarea, nici textura.

22. Varietate de culori

Culoarea vulvei variază de la o femeie la alta, deși este normal ca labiile interne să fie mai închise la culoare decât restul pielii. În zona genitală există mai multe melanocite. Deși această culoare are o anumită relație cu nuanța pielii, există și alți factori care o pot afecta, cum ar fi:

 • În timpul excitării, fluxul sanguin crește.
 • Dezechilibrele hormonale și frecarea duc la închiderea nuanței.
 • O infecție vaginală poate face ca vulva să capete o nuanță violet.

23. Secreții vaginale reduse

Secrețiile vaginale au funcția de a menține umiditatea, afectând sănătatea țesuturilor. Când sunt reduse, apare uscăciunea, care afectează funcționarea sexuală.

Când să mergem la doctor?

Tipurile sau formele vaginului, precum și dimensiunea labiilor nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare. Cu toate acestea, trebuie consultat un profesionist atunci când există o schimbare de culoare sau miros, însoțită de alte simptome:

 • Noduli
 • Secreții neobișnuit de dense sau spumoase
 • Sângerare abundentă
 • Durere în timpul sau după sex
 • Mâncărime sau arsură la nivelul vulvei

Cercetările efectuate în 2020 arată că dimensiunea labiilor nu afectează funcția sexuală sau posibilitatea de a ajunge la orgasm. Cu toate acestea, unele femei cu hipertrofie pot fi sensibile și pot experimenta disconfort atunci când fac sex.

De asemenea, se poate întâmpla ca femeia să se simtă rușinată sau să nu se simtă confortabil din cauza aspectului vaginului său.

Atunci când vaginul este mic și penisul partenerului este mare, pot apărea arsuri, dureri și iritații. Desigur, asta nu înseamnă că ar trebui ca relația să se termine. Acționând cu atenție, găsind cea mai bună poziție și stimulând clitorisul pentru lubrifiere, impactul poate fi minimizat.

Nu uitați că există multe tipuri și forme ale vaginului, dar toate sunt perfect normale!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.