Logo image
Logo image

Întinderea musculară inghinală: de ce apare?

5 minute
Întinderea musculară inghinală este o afecțiune relativ frecventă la persoanele care fac exerciții fizice solicitante. În acest articol interesant, vei descoperi cum să o previi.
Întinderea musculară inghinală: de ce apare?
Ultima actualizare: 25 octombrie, 2022

Întinderea musculară inghinală este o ruptură parțială a fibrelor mici ale mușchilor aductori ai coapsei. Poate fi ușoară sau severă. Cu odihnă și tratament adecvat, pacienții se recuperează complet.

Această afecțiune aparține grupului de probleme inghinale. Apare în timpul activităților legate de exerciții fizice, locuri de muncă care necesită mult efort fizic și accidente auto, printre multe alte situații. Dacă vrei să afli mai multe despre întinderea musculară inghinală și tratamentul acesteia, citește mai departe!

Întinderea musculară inghinală: de ce apare?

După cum afirmă site-ul Kidshealth, întinderea inghinală apare atunci când unul dintre mușchii coapsei interioare este întins, lezat sau rupt. Mușchii coapsei interioare sunt: pectineus, adductor minimus și adductor longus, care merg de la pelvis la femur, și gracilis și adductor magnus, care merg de la pelvis la genunchi.

Site-ul Hopkinsallchildrens.org explică cele mai frecvente cauze ale acestei afecțiuni. Iată câteva dintre ele:

  • Sporturi care necesită sprinturi, puseuri de viteză sau schimbări bruște de direcție.
  • Mușchi tensionați. Mușchii care nu au fost încălziți și întinși în mod corespunzător sunt mai predispuși la apariția leziunilor.
  • Condiție fizică deficitară sau oboseală. Mușchii slabi sunt mai puțin capabili să facă față stresului fizic, iar mușchii obosiți își pierd o parte din capacitatea de a absorbi energia.
  • Revenirea la activitățile obișnuite prea rapid după o accidentare.

Deși această afecțiune este legată adesea de practicarea exercițiilor fizice, nu se întâmplă mereu la fel. În general, orice întindere excesivă a unui mușchi sau o lovitură directă poate duce la probleme musculare inghinale.

Descoperă mai mult:

Recuperarea după o leziune musculară

Some figure
Dacă simți durere la nivelul coapsei și inghinal în timp ce efectuezi o activitate fizică, trebuie să te oprești

Simptomele întinderii musculare inghinale

Site-ul Rady’s Children afirmă faptul că există trei grade de întindere inghinală. După cum vei vedea mai jos, fiecare dintre ele provoacă diferite simptome:

  • Gradul I. Durere ușoară care poate deveni evidentă doar după ce ai terminat exercițiile, urmată de senzația de strângere și sensibilitate.
  • Gradul II. Durere moderată și tensiune în zona inghinală, împreună cu umflături minore și vânătăi. Mersul pe jos poate fi afectat și alergarea poate fi dificilă.
  • Gradul III. Durere severă, umflături și vânătăi serioase și incapacitatea de a apropia picioarele. Mersul pe jos va fi foarte dificil.

Iată cele mai frecvente simptome ale întinderii musculare inghinale: umflături și vânătăi în zona inghinală, spasme musculare, slăbiciune la nivelul piciorului afectat și anumite dificultăți de mers.

Diagnostic

În primul rând, medicul te va întreba ce făceai înainte să simți durerea care te-a determinat să-l consulți. În general, diagnosticul este diferențial. Cu alte cuvinte, medicul examinează pacientul pentru a exclude alte probleme, cum ar fi o hernie sportivă.

Dacă întinderea inghinală este de gradul I, mai puțin de 10% din fibrele musculare sunt rupte. Întinderile de gradul II sunt cele în care 10 până la 90% din fibre sunt rupte. Gradul III înseamnă că mușchiul este fie complet, fie aproape complet rupt. Uneori, medicul poate solicita un RMN pentru a cuantifica gradul de rupere.

Tratamentul întinderii musculare inghinale

Tratamentul va depinde de gradul de leziune. Cazurile mai ușoare se pot vindeca prin odihnă timp de două săptămâni, în timp ce o ruptură completă poate necesita până la trei luni de recuperare. Există câteva recomandări pe care pacienții trebuie să le urmeze pentru a-și reveni rapid:

  • Odihnă. Nu face nicio activitate care provoacă durere în timpul procesului de recuperare.
  • Comprese reci. Aplicarea de gheață pe zona inghinală timp de 15 minute de aproximativ patru ori pe zi este o modalitate bună de a ameliora durerea și inflamația. Nu uita faptul că nu ar trebui să aplici niciodată gheață direct pe piele.
  • Medicamente. Unele medicamente eliberate fără rețetă medicală pot ajuta la gestionarea durerii ușoare până la moderate, cum ar fi medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene.
  • Presiune. Poți aplica bandaje de compresie pe zona afectată pentru a preveni inflamația. Întreabă terapeutul despre cele mai bune opțiuni în cazul tău.
  • Ridicarea, întinderea și întărirea. Există o serie de exerciții și posturi care vor ajuta mușchiul afectat să se refacă. Din nou, întreabă medicul care sunt cele mai bune tehnici.
  • Comprese calde. Folosește căldura numai atunci când intenționezi să reiei activitatea fizică.

În general, tratamentul se bazează pe odihnă, astfel încât mușchiul să se refacă. Cu toate acestea, nu înceta să faci anumite întinderi pentru a evita atrofia musculară din cauza lipsei de activitate. Procesul de recuperare trebuie supravegheat de un profesionist.

Citește mai mult:

Durerea musculară cu debut întârziat

Some figure
Este necesară o abordare profesională a bolii pentru a te asigura că mușchiul se recuperează și că nu apar complicații.

Sfaturi pentru a te ajuta să previi întinderea musculară inghinală

Uneori, este dificil să previi acest tip de leziuni, mai ales dacă ești sportiv profesionist. Până la 16% din jucătorii de fotbal accidentați merg la medic pentru o întindere inghinală. În mod similar, această accidentare este foarte frecventă în sporturi precum hocheiul, tenisul și baschetul.

Înainte de a face sport, execută întotdeauna mișcări de încălzire și întindere și evită suprasolicitarea. Dacă simți durere în zona inghinală, nu mai face sport câteva zile și ai grijă de zona afectată. Fără îndoială, cel mai bun tratament pentru întinderea inghinală este să previi apariția acesteia.

Măsurile de prevenție sunt esențiale

După cum probabil ai văzut, întinderea musculară inghinală este o afecțiune destul de frecventă cauzată de suprasolicitarea mușchilor pelvieni în timpul activității fizice. Dacă îți planifici bine exercițiile, te întinzi înainte de a face sport și oprești orice activitate dacă simți durere, vei putea evita această problemă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Distensión inguinal, kidshealth.org. Recogido a 14 de diciembre en https://kidshealth.org/es/teens/groin-strain-esp.html
  • Distensión inguinal, hopkinsallchildrens.org. Recogido a 14 de diciembre en https://www.hopkinsallchildrens.org/Patients-Families/Health-Library/HealthDocNew/Distension-inguinal?id=0
  • Distensión inguinal, radychildrens.org. Recogido a 14 de diciembre en https://www.rchsd.org/health-articles/distensin-inguinal/
  • Distensión inguinal, Sanitas.es. Recogido a 14 de diciembre en https://www.sanitas.es/sanitas/seguros/es/particulares/biblioteca-de-salud/Lesiones/lesion-muscular/distension-inguinal.html
  • Distensión inguinal, ficha médica. Recogido a 14 de diciembre en http://stjosepheureka.myhospitalwebsite.com/apps/HealthGate/Article.aspx?chunkiid=103667
  • Bahr, Roald, and Sverre Maehlum. Lesiones Deportivas/Sports Injuries: Diagnostico, Tratamiento Y Rehabilitacion/Diagnostic, Treatment and Rehabilitation. Ed. Médica Panamericana, 2007.
  • Groin strain, physiopedia.com. Recogido a 14 de diciembre en https://www.physio-pedia.com/Groin_Strain#:~:text=Epidemiology%20%2FEtiology,-Groin%20strains%20are&text=Strain%20injuries%20to%20the%20groin,American%20football%2C%20basketball%20and%20others.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.