Logo image
Logo image

Intoleranța la gluten și coșurile de pe brațe

3 minute
Deși intoleranța la gluten este confundată adesea cu boala celiacă, cea dintâi nu are o bază autoimună și afectează ani întregi multe persoane, fără ca acestea să-și dea seama. 
Intoleranța la gluten și coșurile de pe brațe
Ultima actualizare: 05 ianuarie, 2019

Auzim din ce în ce mai des despre intoleranța la gluten. Deși nu este la fel de gravă ca celiachia, aceasta afectează, la rândul ei, diferite părți ale corpului atunci când persoana în cauză consumă alimente care conțin această proteină.

În articolul de azi, îți vorbim despre unul dintre cele mai comune simptome ale intoleranței la gluten: coșuri pe brațe care apar fără nicio cauză evidentă.

Boala celiacă afectează întregul organism

Some figure

Celiachia este o boală autoimună care se caracterizează printr-o intoleranță permanentă la toate alimentele care conțin gluten.

Glutenul se găsește în grâu, orz și secară. Acesta poartă și denumirea de TACC (pe etichetele produselor) și este prezent în toate alimentele procesate care conțin aceste cereale.

Te-ar putea interesa și:

Pâine cu ovăz, banane și nuci fără gluten și lactoză

Boala celiacă este o afecțiune moștenită genetic și se poate manifesta în orice moment al vieții. După ce mănâncă gluten, în organismul persoanei care suferă de celiachie se produce o reacție imună care constă în eliberarea unor anticorpi ce afectează nu numai sistemul digestiv, ci întregul corp.

Intoleranța la gluten și celiachia sunt unul și același lucru?

Some figure

În ultimii ani s-au descoperit numeroase afecțiuni asociate cu diferite grade de intoleranță la gluten non-celiacă. În acest caz, intoleranța nu are o bază autoimună, ci este legată de alți factori, încă necunoscuți.

Din păcate, această afecțiune este mai greu de diagnosticat. Simptomele apar treptat și sunt confundate de cele mai multe ori cu alte probleme de sănătate. 

Prin urmare, este foarte important să cunoaștem simptomele intoleranței la gluten, unul dintre acestea fiind apariția coșurilor pe brațe.

Coșuri pe brațe

Unele persoane au coșuri mici pe brațe. Acest simptom, care în termeni medicali poartă denumirea de keratosis pilaris, este un exces de cheratină care apare pe partea superioară a brațelor ca urmare a unui deficit de vitamina A și de acizi grași esențiali.

Acest deficit nutrițional nu apare în urma unei alimentații necorespunzătoare. Intoleranța la gluten deteriorează treptat intestinul, împiedicând absorbția grăsimilor.

Multe persoane au aceste bubițe pe brațe ani la rând fără să își dea seama că au vreo legătură cu intoleranța la gluten. Pentru a afla dacă în cazul tău coșurile sunt asociate cu această proteină, citește care sunt și celelalte posibile simptome.

Alte simptome ale intoleranței la gluten

Some figure

Iată câteva dintre simptomele provocate de intoleranța la gluten:

  • Disconfort digestiv cronic, cum ar fi balonare, gaze și reflux acid.
  • Oboseală accentuată, mai ales după ce mănânci alimente care conțin gluten (paste, biscuiți, pâine, etc.). Sindromul oboselii cronice și fibromialgia trebuie luate, de asemenea, în considerare.
  • Disfuncții hormonale. Femeile afectate se pot orienta  după următoarele manifestări: ciclu neregulat sau dureros, infertilitate sau avorturi spontane.
  • Migrene. Migrenele sunt legate aproape întotdeauna de probleme digestive, chiar dacă nu sunt asociate întotdeauna cu glutenul.
  • Inflamații sau dureri articulare.
  • Anxietate, depresie sau schimbări bruște de dispoziție.

Dacă ai în istoricul medical al familiei cazuri de boli autoimune (tiroidită, artrită reumatoidă, psoriazis, scleroză multiplă, sclerodermă) ești predispus unui risc mai mare de dezvoltare a acestei intoleranțe.

Cum îmi dau seama dacă am intoleranță la gluten?

Dacă ai mai multe dintre aceste simptome, este important să-ți faci o programare la medic pentru a-ți face analizele de rigoare și a primi un diagnostic corect.

Totuși, testele efectuate nu sunt 100% sigure. În anumite cazuri, rezultatele pot fi negative, deși există un anumit grad de sensibilitate la gluten.

O altă modalitate de a afla dacă suferi de această intoleranță este să elimini complet glutenul din alimentație timp de o lună. Trebuie să fii riguros, deoarece organismul are nevoie de timp pentru a elimina toxinele acumulate în urma glutenului nedigerat.

Te-ar putea interesa și:

Simptomele intoleranței la gluten și remediile indicate

În plus, este important să citești cu atenție etichetele produselor. Foarte multe alimente conțin gluten, chiar dacă nu conștientizăm acest lucru.

Dacă mănânci în oraș, întreabă persoanele care te servesc dacă un anumit preparat conține făină. Acest ingredient este prezent, de obicei, în sosuri, aluaturi, substanțe de îngroșare, nuci, dulciuri, bere și alte băuturi alcoolice.

După o lună, încearcă să reintroduci glutenul în dietă. Fii atent la simptomele care ar putea apărea în urma acestei schimbări.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.