Învățatul la oliță: cum reacționează copilul?
Învățatul la oliță este unul dintre procesele importante în obținerea independenței unui copil. Felul în care cel mic va reacționa depinde de alegerea momentului pentru trecerea în această nouă etapă a dezvoltării sale.
În general, deși poate părea greu de crezut, copiii învață să-și controleze mișcările intestinale și vezica urinară mai repede decât ne imaginăm. În cazul anumitor micuți poate dura mai mult, însă de obicei acest proces se întinde pe câteva zile sau săptămâni.
Așa cum menționăm de fiecare dată, cel mai important este să nu uiți că fiecare copil este diferit. Micuțul tău va învăța să meargă la oliță atunci când va fi suficient de matur.
Învățatul la oliță: cum știi că cel mic este pregătit pentru acest pas?
Anumiți copii încep să se ascundă atunci când simt nevoia să facă treaba mică sau mare. Alții se abțin de la urinat timp de peste 3 ore. Toate acestea sunt semne că micuțul este pregătit să renunțe la scutece.
În schimb, există copii care pur și simplu vor să își facă nevoile în scutece. Dacă acesta este și cazul micuțului tău, atunci acesta nu este pregătit să înceapă învățatul la oliță. Nu poți forța copilul să accepte olița. Abordarea prudentă este să aștepți până când acesta va fi pregătit.
Poți vedea dacă cel mic este pregătit după două sau trei luni. Primul pas este să-ți pregătești copilul să meargă la oliță. Povestește-i ce va urma și arată-i fotografii sau clipuri explicative în care alți copii de vârsta lui fac același lucru.
Care este vârsta potrivită pentru învățatul la oliță?
Dacă încerci să-l convingi pe copil să meargă la oliță în jurul vârstei de 1 an și jumătate sau 2 ani, este posibil să întâmpini dificultăți. Cel mai bine este să mai aștepți. Însă nu este rău nici să încerci, deoarece la 1 an și jumătate mulți copii sunt deranjați de scutece și de frecarea pe care acestea o produc pe piele.
Teoretic, acesta este momentul pentru a exersa mersul la oliță. Poți încerca să lași copilul fără scutec pentru a vedea ce se întâmplă. Ai răbdare și nu-l certa; acestea sunt elemente cheie pentru ca învățatul la oliță să fie un succes.
Vârsta ideală pentru mersul la oliță singur este între 2 și 3 ani, atunci când copilul poate să comunice adultului faptul că are nevoie la toaletă.
Copilul reacționează negativ la învățatul la oliță?
Mulți părinți se întreabă de ce copilul lor refuză să meargă la oliță. Copiii nu sunt conștienți de faptul că poartă un scutec. Învățatul la oliță poate fi așadar o mare provocare.
Citește mai mult:
Scutecele moderne de unică folosință au o putere mare de absorbție. Prin urmare, copilul nu simte prea mare disconfort atunci când își face nevoile. Atunci când încercăm să-l convingem să renunțe la scutece, acesta se poate speria deoarece nu știe ce se întâmplă cu el.
Alți copii se pot speria atunci când se așază pe toaletă, așadar este important să folosești un adaptor pentru scaunul de WC, astfel încât copilul să nu simtă disconfort și să refuze să-l folosească. De asemenea, este o idee bună să pui un scăunel în fața scaunului de toaletă, pentru ca picioarele celui mic să nu atârne în aer.
Cum să renunți la scutece și să începi folosirea oliței
În primul rând, copiii care sunt gata să înceapă să meargă la oliță trebuie să poate înțelege indicațiile adulților. Trebuie să începi ușor. Cere-i copilului să tragă de scutec în sus și în jos. Apoi, cere-i să facă lucruri mai dificile, cum ar fi să-și scoată scutecul și să se așeze pe oliță sau pe toaletă.
Un alt mod interesant de a-l obișnui pe copil cu olița este să-l implici în alegerea echipamentului atunci când mergi la cumpărături. Tot ce trebuie să faci este să examinezi cu atenție variantele și să-i prezinți olițele care crezi că i se potrivesc.
Lasă copilul să aleagă culoarea preferată și modelul care îi captează atenția. Astfel, cel mic va fi mult mai curios și va încerca să folosească singur olița.
Ești pregătit/ă pentru accidente?
Este complet normal să se întâmple și accidente atunci când încerci să elimini scutecele. Se poate ca cel mic să nu reușească să ajungă la timp la baie sau să-și facă nevoile pe el.
Este foarte important modul în care reacționezi când te confrunți cu astfel de situații. Nu uita că cei mici nu pot învăța să-și controleze vezica urinară și sfincterul peste noapte. Evită să cerți copilul pentru că nu a ajuns la timp la oliță. Afișează tot timpul o atitudine pozitivă. Reacția ta în caz de accidente este foarte importantă deoarece copilul așteaptă susținerea ta.
Vezi și:
Unii părinți decid să lase copiii fără scutece atât pe timpul zilei, cât și pe timpul nopții. Însă purtarea unui scutec pe timpul nopții este indicată pentru a nu te confrunta cu așternuturi ude și pentru a ușura tranziția către oliță.
Dacă totuși decizi să lași copilul fără scutec pe timp de noapte, îți recomandăm să folosești învelișuri de unică folosință pentru saltea, astfel încât să protejezi patul de eventuale accidente.
Există diferențe între fete și băieți?
Da, există. Până la vârsta de trei ani, dezvoltarea fetelor și a băieților este identică. Însă după vârsta de 4 ani, diferențele devin evidente.
Nivelul de testosteron se dublează la împlinirea vârstei de 3 ani. Influența celor din jur afectează și ea copiii în moduri diferite. Aceste diferențe pot afecta și mersul la oliță.
Fetele se dezvoltă mai repede decât băieții în primii ani de viață, ceea ce înseamnă că vor învăța mai rapid. Însă din punct de vedere psihologic, băieții sunt mai curioși și mai dornici să se confrunte cu provocări noi. Aceștia reacționează mai bine la tranziția de la scutece către oliță.
Care sunt diferențele?
Nu este de mirare că fetele acceptă mai devreme olița decât băieții. Acestea încep să comunice mai repede cu adulții și să le spună când simt că trebuie să-și facă nevoile.
Un avantaj al băieților în timpul acestui proces este faptul că nu au nevoie de măsuri de igienă suplimentare. Pentru fetițe, mersul la toaletă în locuri publice ridică probleme. Acest lucru îi face pe mulți părinți să amâne cât mai mult renunțarea la scutece.
Învățatul la oliță este mai rapid în cazul fetelor. Dezvoltarea lor cognitivă le permite să învețe rapid pașii necesari pentru a putea merge singure la toaletă. Băieții însă se descurcă mai greu la acest capitol.
Concluzii
În timpul procesului de acomodare cu mersul la oliță, cel mai important lucru este răbdarea. Învățatul la oliță este un pas foarte important, așadar trebuie să-i arăți copilului dragoste și înțelegere. Nu uita că este mic și că abia acum învață. Iar tu, părintele, înveți pas cu pas cum să-l educi.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Asociación Española de de Pediatría. AEP. Guía práctica para padres. Desde el nacimiento hasta los 3 años.
- María Teresa Pacheco García. Federación de Enseñanza de CC.OO. de Andalucía. El control de esfínteres en los niños/as de 3 a 6 años. Nº 13 marzo 2011.
- KidsHealth from Nemours. Análisis de sangre: testosterona. Qué es.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.