Logo image
Logo image

Joan Massagué și originea metastazei canceroase

4 minute
Joan Massagué conduce un grup de cercetare la Institutul Sloan Kettering și a descoperit recent mecanismul metastazei canceroase. Această descoperire ar putea schimba modul în care medicii tratează această boală.
Joan Massagué și originea metastazei canceroase
Ultima actualizare: 18 iunie, 2021

Joan Massagué va fi ținut minte ca omul care a descoperit originea metastazei canceroase. Este o descoperire științifică fenomenală care explică în cele din urmă modul în care celulele canceroase atipice se instalează în alte organe.

Omul de știință conduce un grup de cercetare la Institutul Sloan Kettering din New York. Acolo investighează de mult timp întrebări legate de neoplasme. Această descoperire face parte dintr-o călătorie foarte lungă.

Practic, totul s-a schimbat după ce specialistul a putut explica faptul că celulele tumorale copiază modul în care corpul vindecă rănile pentru a genera metastaze. În trecut, medicina avea un concept diferit pe această temă.

Acest avans este important, deoarece nouă din zece pacienți cu cancer mor în urma metastazelor. Acesta este motivul pentru care publicarea acestei cercetări în revista Nature Cancer confirmă existența speranței de a reduce rata mortalității.

După cum vei vedea mai jos, ideea centrală a descoperirii este capacitatea tumorilor de a produce molecula L1CAM. Este aceeași substanță pe care o secretă țesuturile deteriorate din corp pentru a vindeca rănile. De aici și surpriza!

Vezi și:

Când va apărea vaccinul contra cancerului cerebral?

Ce este metastaza canceroasă?

Să analizăm mai întâi ce este metastaza canceroasă pentru a înțelege mai bine descoperirea lui Joan Massagué.

Metastazele reprezintă apariția unei tumori primare într-un alt organ sau țesut decât cel care a dat naștere maladiei. Celulele migrează din locul inițial al cancerului pentru a se replica într-un alt loc.

Acest lucru pare logic și așteptat în evoluția cancerului, deși cercetările pe acest subiect susțin că nu este atât de ușor pentru un neoplasm să provoace metastaze.

O celulă metastatică trebuie să fie capabilă să se separe de tumora primară, să călătorească prin corp și să găsească un loc unde să se implanteze corect. Nu există metastază dacă unul dintre acești pași nu reușește.

Diferitele tipuri de cancer au locuri specifice unde tind să se metastazeze. Cancerul de sân, de exemplu, se răspândește la oase și plămâni. Cancerul de prostată dă naștere tumorilor osoase secundare. Cancerele pulmonare și cancerul de colon au metastaze în ficat. În orice caz, orice țesut poate fi afectat de neoplasm.

Some figure
Metastazele osoase apar frecvent în cancerul de sân și prostată.

Idei anterioare despre origina metastazei canceroase

Descoperirea lui Joan Massagué despre originea metastazei canceroase spulberă credințele anterioare din domeniul medicinei. Este o schimbare completă a cunoștințelor științifice.

Până acum, am presupus că această maladie are o componentă genetică a mutației care duce la metastaze. Celulele tumorale migrează datorită capacității lor de a suferi mutații, legându-se astfel de alte țesuturi.

Oamenii au pus la îndoială aceste cunoștințe tradiționale încă din anii 1980, deși au fost acceptate multă vreme. Un cercetător pe nume Harold Dvorak a vorbit despre metastaze ca despre leziuni care nu au reușit să se vindece corect. Acest lucru este legat de conceptul descoperirii lui Joan Massagué și a echipei sale.

Originea metastazelor canceroase este atribuită reprogramării celulare, dar nu mutației. Aceasta înseamnă că celulele tumorale nu suferă mutații, ci activează sau dezactivează genele pe care le posedă deja pentru a migra și a se cuibări în alte zone.

Unele celule își sincronizează comportamentul cu celulele stem atunci când sunt reprogramate. Astfel, generează afinitate pentru un țesut diferit.

Vezi și:

Cancerul de sân HER2: tratamentul cu Trastuzumab

Some figure
Mutațiile genetice nu dau naștere la metastaze, reprogramarea da.

Ce a descoperit Joan Massagué despre originea metastazei canceroase

Joan și echipa sa au studiat metastazele ani de zile și știau deja înainte de a investiga originea acestui proces că doar 1% din toate celulele neoplazice pot migra și metastaza.

Această prevalență scăzută i-a determinat să se întrebe de ce atât de puține celule au reușit să facă acest lucru. Cercetările lor au mers în această direcție. Așa că s-au uitat la molecula L1CAM, despre care știau că este prezentă în celulele metastatice.

L1CAM nu apare în țesuturile corpului sănătos, ci doar în celulele epiteliale deteriorate. Corpul uman le folosește pentru a repara rănile prin apropierea celulelor.

Metastazele exprimă L1CAM pentru a obține aderență, simulând procesul de reparare a unei plăgi. Prin urmare, echipa de cercetare a definit mecanismul metastazei ca repararea unei plăgi care nu este de fapt o plagă, într-un loc în care nu există o asemenea leziune.

Un al doilea studiu al grupului condus de Joan Massagué, publicat tot în Nature, confirmă faptul că metastazele apar ca urmare a reprogramării. Celulele metastatice produc și alte molecule identice cu cele utilizate de organism pentru a repara rănile și a forma cicatrici.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Raveh, Shani, Nancy Gavert, and Avri Ben-Ze’ev. “L1 cell adhesion molecule (L1CAM) in invasive tumors.” Cancer letters 282.2 (2009): 137-145.
  • Altevogt, Peter, Kai Doberstein, and Mina Fogel. “L1CAM in human cancer.” International journal of cancer 138.7 (2016): 1565-1576.
  • Kiefel, Helena, et al. “L1CAM: a major driver for tumor cell invasion and motility.” Cell adhesion & migration 6.4 (2012): 374-384.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.