La ce vârstă ar trebui să înceapă gestionarea hipertensiunii arteriale?
Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto
Gestionarea hipertensiunii arteriale este foarte importantă, mai ales atunci când îmbătrânim, deoarece este o boală tăcută care afectează semnificativ sistemul cardiovascular.
Hipertensiunea arterială este una dintre cele mai răspândite boli și una dintre principalele cauze de deces prematur la nivel global. Potrivit OMS, „există 1,13 miliarde de oameni cu hipertensiune arterială, iar majoritatea dintre ei (aproape două treimi) trăiesc în țări cu venituri mici și medii”.
Stilul de viață sedentar, combinat cu o dietă nesănătoasă, duce la hipertensiune arterială la vârste tinere. În acest articol, vă vom spune cum să gestionați hipertensiunea arterială!
Ce este hipertensiunea arterială?
Tensiunea arterială este forța pe care sângele o exercită asupra pereților arterelor. Când aceasta este prea mare, apare hipertensiunea arterială.
Tensiunea arterială este exprimată prin două valori:
- Tensiunea sistolică: reprezintă presiunea exercitată de sânge asupra vaselor atunci când inima se contractă sau bate. Valoarea normală este mai mică de 120 mmHg.
- Presiunea diastolică: reprezintă presiunea exercitată asupra vaselor atunci când inima se relaxează între bătăi. Valoarea normală este mai mică de 80 mmHg.
Descoperiți: 6 alimente interzise în hipertensiune
Pentru a stabili diagnosticul de hipertensiune arterială, trebuie să facem două sau mai multe măsurători. Tensiunea sistolică trebuie să fie mai mare sau egală cu 140 mmHg, iar tensiunea diastolică mai mare sau egală cu 90 mmHg.
Puteți să măsurați tensiunea arterială acasă prin monitorizare ambulatorie de 24 de ore. Mediul spitalicesc îi pot face pe pacienți să fie nervoși și să aibă o tensiune arterială mare, dar care nu este reală.
În cazul măsurării acasă, hipertensiunea arterială apare atunci când sunt depășite valorile de 135/85. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că tensiunea arterială „normală” variază în funcție de vârsta pacientului.
Ce înseamnă hipertensiunea arterială pentru sănătate?
Hipertensiunea arterială poate provoca leziuni cardiace grave, cum ar fi angina pectorală, atacul de cord, insuficiența cardiacă și bătăile neregulate ale inimii, care pot duce la moarte subită. Excesul de presiune poate întări arterele, reducând fluxul sanguin și oxigenul către inimă.
Hipertensiunea arterială poate provoca blocarea sau ruperea arterelor care transportă sânge și oxigen către creier, ceea ce duce la accident vascular cerebral. De asemenea, poate provoca leziuni renale care generează insuficiență renală.
La ce vârstă ar trebui să înceapă gestionarea hipertensiunii arteriale?
Hipertensiunea arterială poate fi prezentă în toate fazele vieții. Dar, după cum am mai spus, este mai frecventă după 40-50 de ani. Cu toate acestea, din cauza stilului de viață sedentar și dietei, hipertensiunea apare din ce în ce mai des la persoane tinere.
Diferența dintre sexe
La persoanele sub 45 de ani, hipertensiunea arterială apare mai des la bărbați. Între 45-65 de ani, procentele sunt similare. Peste 65 de ani, femeile sunt mai des afectate.
Acest lucru se întâmplă din cauza menopauzei, care implică o scădere drastică a hormonilor feminini (estrogenii). Hormonii dilată arterele, reducând tensiunea și, prin urmare, protejând femeile de hipertensiune arterială.
Citiți mai mult: Menopauza și hipertensiunea: care este legătura?
În concluzie, ce înseamnă gestionarea hipertensiunii arteriale?
Hipertensiunea arterială nu are simptome. Este o „boală tăcută” și multe persoane nu realizează că sunt afectate. Din acest motiv, este necesar să faceți o vizită periodică la medicul de familie pentru un control. După cum am spus, hipertensiunea arterială poate apărea în orice etapă a vieții.
Trebuie să adoptăm obiceiuri de viață sănătoase pentru a o preveni. Controlul tensiunii arteriale este foarte ușor. Dacă detectați valori anormale la mai mult de două măsurători, mergeți la medic.
Dacă ați fost deja diagnosticați cu hipertensiune arterială, trebuie să controlați problema acasă, așa cum vă spune medicul. Este important să luați medicamentele prescrise și să duceți un stil de viață mai sănătos. Astfel, vă puteți bucura de o sănătate cardiovasculară mai bună.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- OMS, O. M. de la S. (2013). Información general sobre la hipertension en el mundo. Oms. https://doi.org/WHO/DCO/WHD/2013.2
- Menéndez, E., Delgado, E., Fernández-Vega, F., Prieto, M. A., Bordiú, E., Calle, A., … Soriguer, F. (2016). Prevalencia, diagnóstico, tratamiento y control de la hipertensión arterial en España. Resultados del estudio [email protected]. Revista Espanola de Cardiologia, 69(6), 572–578. https://doi.org/10.1016/j.recesp.2015.11.036
- Lombera, F., Alonso, V. B., Arcos, F. S., Peralta, L. P., José, M., Fernández, C., … González, J. R. (n.d.). Guías de práctica clínica de la Sociedad Española de Cardiología en hipertensión arterial.
- Población, E. N., Edad, D. E. A. A. D. E., La, E. N., Valenciana, C., Lauzurica, L. Z., Izquierdo, J. Q., … Region, V. (2016). Prevalence of Hypertensión and Associated Factors in Population Aged 16 to 90 Years. Revista Española de Salud Publica, 90, 1–11.
- Banegas Banegas, J. R. (2005). Epidemiología de la hipertensión arterial en España. Situación actual y perspectivas. Hipertensión, 22(9), 353–362. https://doi.org/10.1016/s0212-8241(05)71587-5
- Gijón-Conde, T., Gorostidi, M., Banegas, J. R., de la Sierra, A., Segura, J., Vinyoles, E., … Ruilope, L. M. (2019). Documento de la Sociedad Española de Hipertensión-Liga Española para la Lucha contra la Hipertensión Arterial (SEH-LELHA) sobre monitorización ambulatoria de la presión arterial (MAPA) 2019. Hipertensión y Riesgo Vascular, 36(4), 199–212. https://doi.org/10.1016/j.hipert.2019.05.002
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.