7 sfaturi pentru o inimă sănătoasă
 

7 sfaturi pentru o inimă sănătoasă

Inima este cel mai important mușchi al corpului. Aflați cum să aveți grijă de ea în acest articol. Este mai ușor decât credeați!
7 sfaturi pentru o inimă sănătoasă
José Gerardo Rosciano Paganelli

Scris și verificat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli.

Ultima actualizare: 08 septembrie, 2021

Inima este cel mai important mușchi din corp. Cu toate acestea, oamenii nu au grijă de ea așa cum ar trebui până când nu mai funcționează corect. De ce ar trebui să depuneți eforturi? Descoperiți 7 sfaturi pentru o inimă sănătoasă!

Bolile de inimă sunt una dintre principalele cauze ale morții în întreaga lume. Pentru a evita aceste situații, vă recomandăm să faceți tot ce puteți pentru a vă menține inima sănătoasă. În acest articol, vă vom oferi câteva sfaturi care vă vor ajuta în acest sens.

Sfaturi pentru o inimă sănătoasă

Obiceiurile sănătoase sunt esențiale atât pentru o viață mai lungă, cât și pentru o viață mai bună. Reducerea riscului de a suferi de o boală cardiacă este simplă. Totuși, acest lucru depinde de cât de mult doriți să vă schimbați obiceiurile zilnice. Lucrurile mici din viața de zi cu zi pot face diferența între a avea o inimă sănătoasă sau a suferi o boală cardiacă.

Există aspecte pe care nu le putem schimba (sex, vârstă, gene, etc.), dar și obiceiuri la care putem renunța. A avea o inimă puternică este esențial pentru o viață mai sănătoasă.

Acordați atenție următoarelor sfaturi:

1. Începeți o dietă echilibrată

Nu spunem că trebuie să renunțați pentru totdeauna la făină, alimente prăjite și zaharuri. Nici nu vorbim despre trecerea la o dietă vegetariană. Cu toate acestea, trebuie să schimbați alimentele pe care le consumați regulat pentru a avea o inimă sănătoasă.

Ar trebui să evitați să consumați cantități excesive de grăsimi saturate și alimente ultraprocesate. Acestea cresc riscul de a suferi de probleme cardiace. Este important să aveți grijă la cantitatea de sare, carne roșie și mezeluri.

Adăugarea mai multor fructe și legume în dietă este întotdeauna benefică. Acestea ajută inima să rămână sănătoasă și restul organelor să funcționeze perfect. Leguminoasele, nucile și făinurile integrale ar trebui să predomine.

2. Faceți exerciții fizice

Bărbat care oferă sfaturi pentru o inimă sănătoasă

 

A fi sedentar este unul dintre principalii factori de risc pentru bolile coronariene.

Sportul și exercițiile fizice au multe beneficii. Printre aceste beneficii se numără pierderea în greutate, prevenirea arteriosclerozei și reducerea colesterolului sau a zahărului din sânge. Se recomandă să efectuați cel puțin 150 de minute de activitate fizică moderată pe săptămână. De asemenea, puteți face 75 de minute de exerciții intense.

Activitățile ideale sunt cele aerobice: plimbare rapidă, mers cu bicicleta, înot sau alergare.

3. Serviți gustări sănătoase

Acest lucru este valabil acasă sau la birou. Nu mai alegeți alimente nesănătoase între mese. La jumătatea dimineții, nu serviți o cafea cu frișcă sau produse patiserie. În schimb, alegeți un iaurt cu cereale sau un fruct.

Când vă întoarceți de la serviciu, nu vă așezați pe canapea cu o pungă de chipsuri de cartofi. Alegeți semințe de floarea soarelui sau migdale crude. Gustările sănătoase nu trebuie să fie plictisitoare sau lipsite de aromă. Ce spuneți de batoanele de morcov cu hummus sau salată de vinete? Sau un sandviș integral cu avocado și pui?

Există mii de opțiuni la îndemână!

4. Reduceți stresul

 

Desigur, există o relație strânsă între nervi, anxietate și problemele cardiace.

Unele persoane sunt mai predispuse să sufere de stres. Mulți oameni se lasă purtați de gânduri negative. Dacă vă aflați în acest grup, trebuie să găsiți o tehnică de relaxare.

Puteți încerca yoga, meditația sau chiar terapia.

Alte idei sunt:

  • Călătoritul prin țară
  • O baie caldă în cada de acasă
  • Cititul pe canapea
  • Ascultarea muzicii relaxante înainte de culcare

5. Nu fumați și nu beți alcool

Tutunul conține multe substanțe periculoase care pot provoca diferite tipuri de cancer. În plus, tutunul are un efect toxic asupra inimii, venelor și arterelor.

Fumul de țigară crește șansa de a suferi de tromboză și reduce fluxul de sânge. Din păcate, trebuie să fiți atenți și dacă nu fumați. Dacă cineva apropiat are acest obicei, veți avea de suferit din cauza fumului inhalat.

Consumul unui pahar de vin roșu pe zi nu este dăunător.  Cu toate acestea, alcoolul în exces poate provoca probleme cardiace severe. Apariția bolilor de inimă este adesea legată de consumul de alcool.

6. Păstrați-vă greutatea într-un interval sănătos

Persoană urcată pe cântar

 

Obezitatea și supraponderalitatea sunt legate de mai multe probleme cardiace.

Indicele de masă corporală este un test care vă poate ajuta. Vă spune exact câte kilograme ar trebui să cântăriți pentru a avea greutatea ideală. Cu toate acestea, nu este singura metodă disponibilă.

Pierderea în greutate vă ajută să vă reglați tensiunea arterială, iar arterele devin mai sănătoase. Asta nu înseamnă că ar trebui să fiți obsedați de valorile de pe cântar.

A slăbi puțin câte puțin este sănătos pentru cei cu greutate suplimentară. Este mai sănătos decât o dietă „minune” care promite să ne ajute să slăbim 20 de kilograme în mai puțin de o săptămână.

Nu ar trebui să încetați să mâncați pentru a vă atinge obiectivul: acest lucru poate înrăutăți situația.

7. Dormiți suficient

Persoană care se odihnește

 

Ce înseamnă suficient? Asta depinde de fiecare persoană. Cu toate acestea, se estimează că ar trebui să dormim între 7 și 9 ore pe zi.

A avea obiceiuri bune de somn este benefic pentru inimă. Acest lucru se datorează faptului că somnul reduce riscul de tahicardie sau atac de cord. Dacă dormiți doar câteva ore, corpul nu va produce cantitatea de serotonină de care are nevoie. Lipsa acestui hormon în doze normale vă poate face să doriți să mâncați și să beți mai mult.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.