Relația dintre tahicardie și anxietate - Doza de Sănătate
 

Relația dintre tahicardie și anxietate

Tahicardia și anxietatea sunt strâns legate și sunt un semn al gestionării deficitare a emoțiilor. Acesta este un semnal de alarmă, mai degrabă decât o problemă gravă de sănătate.
Relația dintre tahicardie și anxietate

Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Relația dintre tahicardie și anxietate nu este o enigmă pentru medici. Mulți oameni ajung în cabinetele medicale din acest motiv. Stilurile de viață moderne promovează apariția stresului, iar acesta duce la tot felul de probleme fizice și psihice.

În principiu, tahicardia cauzată de anxietate nu este o problemă gravă de sănătate și nu duce, de obicei, la consecințe majore. Cu toate acestea, anxietatea se poate croniciza și poate deveni un factor de risc pentru alte afecțiuni mult mai grave.

De obicei, acest tip de tahicardie durează doar câteva minute și apoi dispare. În ciuda acestui fapt, unii oameni pot crede că este un atac de cord sau o altă afecțiune periculoasă. Prin urmare, este important să înveți să recunoști tahicardia generată de anxietate și să o gestionezi în mod corespunzător.

Anxietatea și sănătatea inimii

Persoanele cu anxietate sunt mai predispuse să dezvolte afecțiuni cardiace pe termen lung. Anxietatea este normală atunci când apare ca răspuns la un stimul care implică risc sau pericol. Aproape toată lumea a trăit un asemenea episod de-a lungul vieții.

A fi neliniștit continuu este un lucru diferit, mai ales atunci când nu există o cauză rezonabilă pentru această stare. Ai o tulburare de anxietate cronică dacă manifești simptome mai mult de șase luni. Estimările indică faptul că între 5 și 11% din populația globului suferă de această problemă.

Anxietatea cronică stresează inima și poate slăbi sistemul cardiovascular pe termen lung. În cazuri severe, ar putea duce la un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Acest lucru se întâmplă deoarece hormonii și substanțele eliberate în stările de stres cresc tensiunea arterială și vasoconstricția.

Fată care suferă de anxietate
Anxietatea este necesară pentru a supraviețui, dar în doze limitate, nu în mod continuu.

Tahicardia

Aceasta este definită ca o frecvență cardiacă crescută. Inima bate cu o viteză mai mare decât în mod normal. La persoanele sănătoase, există între 60 și 100 de bătăi pe minut în starea de repaus. Inima cuiva cu tahicardie depășește 100 de bătăi pe minut.

Există mai multe tipuri de tahicardie. În plus, acestea sunt clasificate în două grupuri mari, în funcție de zona inimii de unde provin:

  • Tahicardia atrială își are originea în camerele superioare ale inimii, numite atrii.
  • Tahicardia ventriculară apare în camerele inferioare ale inimii, numite ventricule.

Tahicardia de anxietate este frecventă, dar nu este singura cauză a ritmului cardiac crescut. Poate fi cauzată de boli de inimă, hipertensiune, diabet, apnee în somn, probleme cu tiroida, anemie sau utilizarea unor substanțe medicamentoase. Așadar, trebuie să te adresezi întotdeauna medicului dacă ai simptome de tahicardie.

Relația dintre tahicardie și anxietate

Inima nu este capabilă să pompeze eficient sângele oxigenat către restul corpului atunci când ritmul cardiac este foarte mare. Pot apărea alte simptome în aceste circumstanțe, cum ar fi palpitațiile, dificultățile de respirație, vertijul și amețelile, oboseala, slăbiciunea, durerile în piept și leșinul.

Anxietatea este o stare de nervozitate, neliniște sau agitație. Există un sentiment de pericol iminent sau o senzație că ceva foarte rău urmează să se întâmple. De exemplu, respirația este accelerată, există tremurături, transpirații, oboseală și chiar slăbiciune.

Alte simptome mai puțin evidente sunt problemele gastrointestinale și dificultățile de a adormi. O persoană cu anxietate cronică se simte îngrijorată și nu își poate scoate din minte gândurile amenințătoare. Anxietatea duce la modificări fiziologice și este un factor de risc pentru diferite patologii.

Bărbat afectat de relația dintre tahicardie și anxietate
Stările de anxietate pot ascunde multe simptome generate de vigilența permanentă.

Tahicardie și anxietate: cum faci față acestor stări?

Tahicardia din cauza anxietății este frecventă și nu dispare până când emoțiile nu sunt ținute sub control. Așadar, în primul rând, trebuie să înțelegi că această creștere a ritmului cardiac este rezultatul anxietății.

În momente ca acestea, cel mai bine este să găsești o poziție de odihnă confortabilă și apoi să respiri încet și profund câteva minute. De asemenea, gândește-te la imagini plăcute, cum ar fi un peisaj calm, un eveniment plăcut sau o persoană motivantă.

Inima va reveni la ritmul normal după o scurtă perioadă de timp. Medicii recomandă introducerea magneziului în dietă și reducerea consumului de cofeină, alcool și tutun. În plus, exercițiile fizice practicate în mod regulat sunt unul dintre cele mai bune antidoturi pentru anxietate, precum și un puternic protector cardiovascular.

Vă mulțumim că ați citit acest articol despre tahicardie și anxietate!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Olivi, R. H. (2013). Apnea del sueño: cuadro clínico y estudio diagnóstico. Revista médica clínica las Condes, 24(3), 359-373.
  • Pablos-Herrero, E., Fabra-Noguera, A. M., & Montserrat-Izquierdo, M. E. (2013). Palpitaciones en situación de estrés. SEMERGEN-Medicina de Familia, 39(1), 56-58.
  • de Matteis, M., & Villamor, I. B. (2015). Protocolo diagnóstico y terapéutico de la ansiedad aguda. Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado, 11(84), 5036-5040.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.