Logo image
Logo image

La ce vârstă poate apărea scleroza multiplă?

3 minute
Scleroza multiplă este o boală a sistemului nervos. Poate apărea la orice vârstă, dar este mai frecventă în rândul tinerilor.
La ce vârstă poate apărea scleroza multiplă?
Ultima actualizare: 12 ianuarie, 2021

Scleroza multiplă este una dintre bolile demielinizante. Acestea sunt boli ale sistemului nervos care tind să afecteze adulții tineri. În acest articol, îți vom spune tot ce trebuie să știi despre această boală. La ce vârstă poate apărea scleroza multiplă?

Ce este scleroza multiplă?

Scleroza multiplă este o boală neurologică. Cu alte cuvinte, afectează sistemul nervos. În principal, provoacă daune mielinei. Aceasta este o substanță care acoperă axonii neuronilor și îi protejează, făcând ca transmisia nervoasă să aibă loc mai rapid.

Dacă mielina este afectată, la fel este și orice transmisie a impulsurilor nervoase.

Specialiștii cred că această boală este cauzată de un amestec de factori genetici și de mediu. Prin urmare, poți fi predispus să suferi această afecțiune din cauza geneticii.

De asemenea, scleroza multiplă este o boală autoimună. Aceasta înseamnă că celulele persoanei afectate sunt cele care atacă mielina.

Deoarece este o boală cronică gravă, nu există un remediu. O persoană cu scleroză multiplă are în prezent o speranță de viață similară cu o persoană sănătoasă, dar va trăi întotdeauna cu această boală.

Citește mai mult:

Terapia magnetică pentru scleroza multiplă

Some figure

La ce vârstă poate apărea scleroza multiplă?

La fel ca majoritatea bolilor autoimune, scleroza multiplă afectează mai multe femei decât bărbați. De asemenea, apare, de obicei, la adulții tineri, în special între 20 și 40 de ani.

Deși este mai frecventă la aceste vârste, scleroza poate apărea în orice situație, inclusiv din copilărie până în adolescență și chiar mai târziu. Până la 10% dintre persoanele cu scleroză multiplă au primul simptom înainte de vârsta de 18 ani.

Deși prognosticul acestei afecțiuni depinde de mai mulți factori, în special de tipul de boală pe care îl are fiecare pacient, vârsta de debut interferează și cu evoluția. Cu alte cuvinte, persoanele care experimentează debutul mai târziu în viață au un prognostic mai prost. De obicei, boala este mai agresivă.

Tipurile de scleroză multiplă

Modul în care apare scleroza multiplă influențează evoluția afecțiunii. Iată diferitele tipuri de scleroză multiplă:

  • Scleroza multiplă recurent remisivă (SMRR): Aceasta este cea mai comună formă. Boala se manifestă prin focare. Când persoana nu are un focar, nu există simptome.
  • Scleroza multiplă primar progresivă (SMPP): În loc să prezinte focare, persoana prezintă de la început simptome care progresează în timp.
  • Scleroza multiplă progresiv-recidivantă (SMPR): Aceasta este o combinație a tipurilor anterioare. Pacienții au simptome care evoluează de la început. De asemenea, există focare în care simptomele sunt mai grave.

Citește mai mult:

Scleroza multiplă: simptome și semne de avertizare

Some figure

Simptome și diagnostic

Există diferite simptome ale acestei boli, care sunt diferite de la o persoană la alta. Unele dintre cele mai frecvente sunt:

  • Simptome senzoriale: de exemplu, pierderea simțului tactil sau senzații ciudate în unele părți ale corpului
  • Vedere încețoșată: apare brusc sau treptat
  • Slăbiciune la nivelul membrelor, dificultăți de mers sau lipsă de coordonare la efectuarea anumitor mișcări

Diagnosticarea acestei boli este diferită pentru fiecare pacient. Pot fi necesare teste suplimentare, cum ar fi o analiză a lichidului cefalorahidian, RMN sau teste de impuls nervos.

Concluzii

Scleroza multiplă este o boală autoimună a sistemului nervos. După cum am menționat, apare, în general, la adulții tineri cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani. Este mai frecventă la femei, deși poate afecta ambele sexe.

Este o boală cronică care nu are încă un remediu. Cu toate acestea, există tratamente pentru prevenirea apariției focarelor și încetinirea evoluției bolii. În acest fel, simptomele nu se vor agrava.

Din acest motiv, dacă observi simptome sau ești îngrijorat/ă, ar trebui să te adresezi imediat medicului specialist. Acestea îți poate confirma diagnosticul și te poate ajuta să urmezi un plan de tratament cât mai curând posibil.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Lilia N-O, Sergio S-S. Esclerosis múltiple. Vol. 8, Rev Mex Neuroci. 2007.
  • Actualización: esclerosis múltiple [Internet]. [cited 2020 May 10]. Available from: http://scielo.isciii.es/scielo.php?pid=S1131-57682001000900002&script=sci_arttext&tlng=pt
  • Qué es la Esclerosis Múltiple · Esclerosis Múltiple España [Internet]. [cited 2020 May 10]. Available from: https://www.esclerosismultiple.com/esclerosis-multiple/que-es/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.