Logo image
Logo image

Laptele praf pentru bebeluși conține zahăr?

3 minute
Formulele de lapte praf pentru bebeluși conțin cantități mari de zahăr. Acest lucru a fost dovedit prin studii științifice care ne alertează asupra efectelor secundare ale acestora pe termen mediu și lung.
Laptele praf pentru bebeluși conține zahăr?
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias

Ultima actualizare: 05 ianuarie, 2023

Mulți oameni folosesc formulele pentru bebeluși pentru a completa dietele celor mici sau pentru a înlocui laptele matern. Cu toate acestea, studiile recente arată că laptele praf pentru bebeluși conține foarte mult zahăr.

Acest lucru ar putea duce la consecințe negative asupra dezvoltării bebelușului. Una dintre acestea poate fi o modificare a microflorei, care, în primele etape ale vieții, este foarte sensibilă la dietă, așa cum afirmă acest studiu. Un nivel excesiv de zahăr poate face ca cel mic să fie predispus la diabet, obezitate sau alte boli complexe.

Formule pentru bebeluși și lapte matern

În mod ideal, ar trebui să alegi formule pentru bebeluși cât mai asemănătoare cu laptele matern în ceea ce privește valoarea nutritivă. Făcând acest lucru, bebelușul se va dezvolta corect și corpul lui va funcționa normal.

Cu toate acestea, poate fi o idee bună să optezi pentru niveluri ușor mai ridicate ale anumitor nutrienți, cum ar fi omega 3. Acești acizi grași sunt benefici pentru dezvoltarea creierului, potrivit mai multor studii. În plus, au capacități antiinflamatoare ridicate.

Laptele praf pentru bebeluși conține zahăr. Cât de mult?

În ciuda faptului că laptele matern conține lactoză, un zahăr pe care corpul nostru nu îl poate digera în primele etape ale vieții, formulele pentru bebeluși conțin o cantitate excesivă de zaharuri simple. De fapt, un număr mare de mărci de lapte praf pentru bebeluși conțin mai mult de 7 g de zahăr la 100 g de produs. Această concentrație de zahăr este comparabilă cu cea a băuturilor pentru sportivi.

Merită menționat faptul că zahărul, pe lângă faptul că are proprietăți organoleptice, are un anumit efect de inducere a dependenței, așa cum a fost evidențiat în anumite studii. Prin urmare, nu este o idee bună să le dai bebelușilor o cantitate excesivă din acest nutrient. Procedând astfel, copilul se va obișnui cu gustul dulce și va începe să consume zahăr în exces.

Vezi și:

Situații în care trebuie să eviți alăptarea

Some figure

Zahărul și bolile complexe

Din ce în ce mai multe studii descoperă o relație între consumul de zahăr la persoanele non-atletice și riscul de a dezvolta boli complexe în timp. Relația dintre consumul de zaharuri simple și diabet sau obezitate este destul de clară. În plus, specialiștii au legat consumul acestui nutrient de creșterea riscului de a suferi de anumite tipuri de cancer.

Dacă acest lucru nu este suficient, studiile leagă consumul de zahăr și de riscul bolilor cardiovasculare la copii. Un articol din jurnalul Circulation susține această afirmație.

Adăugarea îndulcitorilor artificiali în produse pentru a înlocui zahărul nu pare a fi o soluție deosebit de eficientă atunci când vine vorba de lupta împotriva acestor tipuri de boli.

Importanța citirii etichetelor de pe formulele pentru bebeluși

Din toate aceste motive, este important să citești etichetele de pe orice produs înainte de a-l cumpăra, mai ales dacă achiziționezi alimente destinate copiilor. O alegere proastă a ingredientelor poate duce la viitoare probleme de sănătate.

Este o idee bună să alegi formule de lapte praf pentru bebeluși care au un nivel scăzut de zahăr și care sunt bogate în proteine și acizi grași omega 3. De asemenea, poți completa aceste produse cu probiotice. Acest lucru va ajuta la îmbunătățirea compoziției microflorei pe care copilul o are în primele etape ale vieții. Vor apărea efecte pozitive pentru sănătatea sa pe termen mediu și lung.

Vezi și:

Suplimente nutritive pentru sarcină și alăptare

Some figure

Ține minte!

Formulele de lapte praf pentru bebeluși conțin mai mult zahăr decât este recomandat. De fapt, concentrația acestui nutrient este adesea similară cu nivelul de zahăr prezent în băuturile sportive.

Acest nutrient este periculos atunci când este consumat în mod regulat și în concentrații mari (și mai ales când este consumat în primele etape ale vieții).

Din acest motiv, este crucial să acorzi o atenție sporită etichetelor produselor pe care le cumperi și să le alegi pe cele care conțin mai puțin zahăr. Nu trebuie să uităm că laptele matern conține lactoză. Prin urmare, poate fi o idee bună să alegi formule pentru bebeluși cu lactoză. Abandonarea lactozei poate genera intoleranțe pe termen scurt și mediu, ceea ce nu este un lucru benefic.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Milani C., Duranti S., Bottacini F., Casey E., Turroni F., Mahony J., et al., The first microbial colonizers of the human gut: composition, activities and health implications of the infant gut microbiota. Microbiol Mol Biol Rev, 2017.
  • Innis SM., Dietary omega 3 fatty acids and the developing brain. Brain Res, 2008. 1237: 35-43.
  • DiNicolantonio JJ., O’Keefe JH., Wilson WL., Sugar addiction: is it real? A narrative review. Br J Sports Med, 2018. 52 (14): 910-913.
  • Makarem N., Bandera EV., Nicholson JM., Parekh N., Consumption of sugars, sugary foods and sugary beverages in realtion to cáncer risk: a systematic review of longitudinal studies. Annu Rev Nutr, 2018. 38: 17-39.
  • Vos MB., Kaar JL., Weish Ja., Van Horn LV., et al., Added sugars and cardiovascular disease risk in children: a scientific statement from the american heart association. Circulation, 2017. 135: 1017-1034.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.