Lecția importantă a lui Platon și povestea inelului lui Gyges
 

Lecția importantă a lui Platon și povestea inelului lui Gyges

Cum ar fi dacă oamenii ar putea fura, înșela sau încălca orice normă morală fără a fi pedepsiți? Ar mai avea motive să acționeze corect?
Lecția importantă a lui Platon și povestea inelului lui Gyges

Ultima actualizare: 16 februarie, 2023

Povestea inelului lui Gyges, prezentată în cartea a II-a a lucrării Republica, ridică o dilemă etică destul de interesantă: oamenii sunt buni și drepți din fire? Sau acționează corect de teamă să nu fie pedepsiți? Descoperă lecția importantă a lui Platon și povestea inelului lui Gyges!

Această poveste este prezentată într-o conversație dintre Socrate și Glaucon, fratele lui Platon. Filozofii discută despre noțiunea de dreptate. Socrate susține că aceasta este un bun în sine și că oamenii drepți vor acționa întotdeauna în conformitate cu aceasta.

În schimb, Glaucon afirmă contrariul și presupune că justiția este o măsură utilă pentru garantarea egalității în societate; prin urmare, oricine are ocazia să comită o nedreptate fără a fi pedepsit o va face fără să se gândească prea mult.

Lecția importantă a lui Platon și povestea inelului lui Gyges

Gyges era un umil păstor grec care îl slujea pe regele Lidiei. Într-o zi, își păștea turma pe câmp și a observat că în pământ era o crăpătură adâncă de câțiva metri, provocată de un cutremur. Uimit de ceea ce tocmai văzuse, Gyges coborî în crăpătură. Acolo a găsit, printre alte lucruri minunate, un cal de bronz gol, care avea în interior un cadavru mai mare decât dimensiunea umană.

Cadavrul era gol și avea un inel de aur pe unul dintre degete. Gyges l-a luat și a plecat. Mai târziu, a descoperit întâmplător că, dacă învârtea piatra prețioasă a inelului, devenea invizibil.

Văzând că inelul avea o asemenea putere, s-a ascuns printre păstorii care urmau să meargă să dea socoteală regelui. Ajuns la palat, a sedus-o pe regină și cu ajutorul ei a scăpat de rege , acaparând astfel tronul.

Statuia lui Platon
Povestea inelului lui Gyges a ajuns la noi prin Platon, care a menționat-o în cadrul unui dialog.

Argumentul lui Glaucon

Glaucon susține că, dacă am avea ocazia să comitem acte nedrepte fără ca cineva să ne vadă și să ne pedepsească, am face-o fără să gândim. Am putea comite acte atroce, cum ar fi abuzul, crima, furtul… pe scurt, am încălca oricând legea.

Glaucon susține că oamenii nu sunt buni din fire. Dimpotrivă, în lipsa unor pedepse care să ne controleze comportamentul, vom căuta beneficii pentru noi înșine, în ciuda faptului că acest lucru presupune să le facem rău altora.

Așadar, este necesar și util să existe legi care să pedepsească faptele nedrepte. Numai atunci nu vom face rău altora pentru beneficiul personal.

Glaucon susține că, dacă ar exista două inele cu o asemenea putere, iar unul ar fi dat unei persoane drepte și celălalt unei persoane nedrepte, nu ar exista nicio diferență. Sentimentul de impunitate i-ar face pe ambii purtători să abuzeze pe alții pentru a obține ceea ce își doresc.

Glaucon presupune că nimeni nu este drept pentru că vrea, ci pentru că trebuie. Nedreptatea va fi întotdeauna mai avantajoasă decât dreptatea. Dacă cineva primește o asemenea putere și nu face rău nimănui, toată lumea îl privește ca pe cea mai nefericită persoană.

Contraargument

Platon nu împărtășește viziunea lui Glaucon și susține că omul instruit corespunzător poate fi bun și corect. În plus, Platon insistă că este întotdeauna în interesul nostru să facem ceea ce este corect, deoarece acțiunile rele ne schimbă sufletul sau caracterul.

Dincolo de concepțiile lui Platon, este important să ținem cont de faptul că mulți oameni au o serie de principii morale care le reglementează comportamentul. De exemplu, mulți ar fi incapabili să-i ucidă sau să-i agreseze pe alții, chiar dacă ar avea o putere infinită. De fapt, mulți ar folosi inelul pentru a face bine.

Cu alte cuvinte, deși nu putem nega că ființele umane sunt egoiste (unele mai mult decât altele), mulți oameni vor să facă bine.

Femeie care donează alimente
Platon a presupus că oamenii pot face bine fără să se aștepte la o recompensă sau să se teamă de o pedeapsă dacă acceptă Binele ca adevăr.

Lecția lui Platon și povestea inelului lui Gyges în literatură și film

Povestea inelului lui Gyges este o analogie cu Stăpânul Inelelor și Harry Potter. Autorii acestor producții prezintă personajele principale ca purtătoare de valori morale drepte și inviolabile, chiar și în posesia unor obiecte care au puterea de a le face invizibile.

În plus, în ambele producții există două personaje exemplare (Gandalf și Dumbledore) care protejează binele cu orice preț. Acestea ne amintesc de gândirea lui Platon și de învățăturile sale etice, care afirmă că odată ce omul cunoaște Binele, el va acționa întotdeauna în conformitate cu acesta.

Ce ai face dacă ai avea în mână inelul lui Gyges?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.