Logo image
Logo image

Legătura dintre durerea fizică și anxietate

4 minute
Mai multe studii indică faptul că durerea fizică și anxietatea apar de multe ori împreună. Acest lucru are sens, deoarece corpul și mintea nu sunt două entități separate. Dimpotrivă, lucrează împreună și se influențează reciproc. Așadar, fiecare dintre aceste dimensiuni o afectează pe cealaltă, chiar dacă această corelație trece adesea neobservată.
Legătura dintre durerea fizică și anxietate
Ultima actualizare: 09 august, 2022

Durerea fizică și anxietatea sunt simptome care merg adesea mână în mână. Potrivit unui raport al Asociației Americane de Psihiatrie elaborat la cel de-al 161-lea Congres, 60% dintre pacienții cu anxietate suferă, de asemenea, de durere fizică. În plus, în 80% dintre aceste cazuri apare și depresia. Dar care este legătura dintre durerea fizică și anxietate?

Într-un alt studiu apărut în Jurnalul Afecțiunilor Afective, cercetătorii au arătat faptul că 78% dintre persoanele cu probleme psihice dezvoltă și simptome organice, inclusiv dureri fizice.

Chiar dacă cifrele în sine reprezintă dovezi, estimările indică faptul că, în 60% din cazuri, medicii nu reușesc să stabilească legătura dintre durerea fizică și anxietate, deoarece în tehnica de diagnostic predomină o abordare exclusivistă, care separă simptomele fizice de cele mintale.

Anxietatea, o problemă foarte răspândită la nivel global

Some figure

În prezent, anxietatea este o problemă de sănătate publică la nivel mondial. Și, deși implică tulburări emoționale, aceasta are de-a face și cu simptomele fizice.

Așadar, anxietatea este o stare neplăcută pe care practic toți oamenii o experimentează la un moment dat în viață, deoarece este un răspuns la stimuli percepuți ca fiind amenințători. Uneori, acești stimuli sunt riscuri reale, iar alteori corespund riscurilor percepute sau imaginare.

Stimulii intenși care apar simultan duc și ei la apariția stărilor de anxietate. Anumiți cercetători cred faptul că viața în orașele mari are un potențial ridicat de a genera anxietate. Acest mediu implică stări de alertă succesive, care generează stres și, în final, anxietate.

Când vine vorba de anxietate, apare teamă și confuzie, ceea ce duce la crearea de comportamente defensive. Există, de asemenea, modificări organice, cum ar fi creșterea ritmului cardiac, transpirația și precipitarea respirației. Evident, aceste modificări fiziologice vor altera funcționarea organismului în timp.

Citește mai mult:

Ce este anxietatea? Ce se ascunde în spatele ei?

Un studiu despre legătura dintre durerea fizică și anxietate

Un studiu care a inclus 1.317 pacienți din 80 de centre de sănătate, publicat de Consiliul General de Psihologie, a arătat faptul că 981 de subiecți aveau un anumit nivel de anxietate.

Cercetătorii au stabilit faptul că 59% dintre pacienții cu anxietate experimentau și durere fizică. Este clar că există o corelație strânsă între anxietate și durerea fizică, iar procentul a crescut cu 19% atunci când s-a luat în calcul și depresia. Cel mai îngrijorător lucru este faptul că doar 17% dintre subiecți primeau un tip de tratament pentru problemele lor psihologice.

Mulți pacienți au dureri fizice pentru care medicii nu pot găsi o explicație organică. Așadar, durerea sfârșește prin a deveni modul în care unii oameni își exprimă suferința emoțională. Cu toate acestea, nu toți medicii identifică în mod corect această legătură.

Îți recomandăm:

6 sucuri naturale pentru anxietate

Legătura dintre durerea fizică și anxietate

Some figure
Anxietatea poate provoca dureri musculare, dureri de cap, probleme gastrice și alte tipuri de disconfort fizic. Este important să mergi la medic pentru a primi un diagnostic corect.

De obicei, persoanele cu anxietate suferă de dureri de cap, dureri musculare, dureri de stomac și dureri în piept. Să vedem de ce.

  • Dureri musculare. Anxietatea provoacă încordarea mușchilor. Dacă acest lucru se menține constant, duce la apariția durerii musculare, precum și la o senzație de suprasolicitare și contracții musculare. De obicei, aceste dureri se acumulează la nivelul spatelui și al gâtului.
  • Dureri de cap. Această durere este ca un fel de cască care acoperă capul și îl apasă. De asemenea, apar furnicături sau o senzație de picurare în craniu. Aceasta este o durere de cap cauzată de contracția scalpului și a mușchilor gâtului.
  • Dureri de stomac. Respirația agitată poate produce gaze. Stările nervoase modifică, de asemenea, digestia. Multe persoane cu anxietate suferă și de dureri de stomac.
  • Dureri în piept. Multe persoane experimentează, de asemenea, dureri în piept. Acest lucru provoacă o mare incertitudine și poate crește nivelul de anxietate, dar aceasta este doar o problemă musculară, non-cardiacă.

Ce este de făcut?

Cel mai important este să recunoaștem faptul că suntem cu toții expuși la anxietate, într-o anumită măsură. Din acest motiv, trebuie să adoptăm stiluri de viață care să ne permită să găsim locuri pentru relaxare și recreere. Relaxarea este și mai importată dacă simțim durere fizică și anxietate.

Practicarea de exerciții fizice este unul dintre cele mai eficiente mijloace de restabilire a echilibrului emoțional. O rutină de exerciții ușoare de 15 minute pe zi este, de obicei, suficientă pentru a ne face să ne simțim mai bine. Este chiar mai bine dacă o combinăm cu anumite practici de relaxare.

În cazul în care anxietatea este gravă, trebuie să consulți un specialist în domeniul sănătății mintale. Există multe terapii și tehnici care te pot ajuta să-ți gestionezi emoțiile în mod corespunzător.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Queraltó, J. M. (2005). Análisis de los factores psicológicos moduladores del dolor crónico benigno. Anuario de psicología/The UB Journal of psychology, 36(1), 37-60.
  • Lumley MA, Cohen JL, Borszcz GS, et al. Pain and emotion: a biopsychosocial review of recent research. J Clin Psychol. 2011;67(9):942–968. doi:10.1002/jclp.20816
  • Anderson E, Shivakumar G. Effects of exercise and physical activity on anxiety. Front Psychiatry. 2013;4:27. Published 2013 Apr 23. doi:10.3389/fpsyt.2013.00027
  • Sheng J, Liu S, Wang Y, Cui R, Zhang X. The Link between Depression and Chronic Pain: Neural Mechanisms in the Brain. Neural Plast. 2017;2017:9724371. doi:10.1155/2017/9724371
  • de Heer EW, Gerrits MM, Beekman AT, et al. The association of depression and anxiety with pain: a study from NESDA [published correction appears in PLoS One. 2014;9(12):e115077]. PLoS One. 2014;9(10):e106907. Published 2014 Oct 15. doi:10.1371/journal.pone.0106907
  • Woo AK. Depression and Anxiety in Pain. Rev Pain. 2010;4(1):8–12. doi:10.1177/204946371000400103
  • Psicólogos, C. (2008). DOLOR FÍSICO ASOCIADO A TRASTORNOS COMO LA ANSIEDAD Y LA DEPRESIÓN – INFRADIAGNÓSTICO E INFRATRATAMIENTO EN ATENCIÓN PRIMARIA. Retrieved 9 August 2020, from http://www.infocop.es/view_article.asp?id=1897

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.