Logo image
Logo image

Legea gheții în relații: ce este și cum se aplică?

3 minute
Dacă partenerul a refuzat să te asculte timp de o săptămână, a aplicat ceea ce se numește „legea gheții”. Vrei să știi în ce constă și cum să previi să te afecteze?
Legea gheții în relații: ce este și cum se aplică?
Ultima actualizare: 20 septembrie, 2022

S-a supărat cineva pe tine și nu te-a ascultat câteva zile? Deși încerci să comunici cu acea persoană, te ignoră de parcă nu ai fi acolo. Este o situație foarte dureroasă și dăunătoare relației, care generează o mare frustrare. Are și un nume: Legea gheții în relații. Să vedem în ce constă!

Răceala este o formă de abuz psihologic. Normalizarea acestui tip de comportament nu este deloc sănătoasă într-o relație.

Ce înseamnă legea gheții în relații?

După această scurtă introducere, putem concluziona faptul că legea gheții este acea situație în care o persoană o ignoră pe alta timp de câteva zile sau săptămâni pentru că s-a enervat. Este un comportament interiorizat, pe care îl consideră normal și pe care îl aplică în toate relațiile. Uneori, acest lucru provine de la unul dintre părinți.

Ce intenționează o persoană să comunice prin legea gheții în relații? Pentru început, faptul că este supărată din cauza unei dispute.

Ignorându-l pe celălalt, încearcă să-l pedepsească, blocând orice tip de comunicare. Acest lucru nu este foarte eficient, pentru că dacă există ceva care permite rezolvarea problemelor, aceea este comunicarea.

Descoperă: Partenerul vorbește urât: ce pot face?

Some figure
Legea gheții nu este o modalitate de a rezolva conflictele. Dimpotrivă, le adâncește.

Care sunt consecințele ignorării celuilalt?

Ignorarea altei persoane zile sau săptămâni întregi este foarte dureroasă, deoarece vorbim de oameni care locuiesc în aceeași casă. Consecințele sunt prezentate în studiul Coliziunea, coluziunea și complementaritatea în relațiile conjugale.

În continuare, vom enumera consecințele:

  • Este o lipsă de respect: a te preface că o altă persoană nu există este o lipsă de respect care nu poate fi permisă în niciun tip de relație. Acest lucru denotă că există atitudini toxice și că legătura cu cealaltă persoană este, de asemenea, toxică.
  • Dăunează stimei de sine și încrederii: victimele nu știu ce să facă și încearcă să-și ceară iertare pentru a restabili comunicarea. Acest lucru are un impact direct asupra stimei de sine.
  • Afectează conviețuirea: conviețuirea cu cineva care practică legea gheții este o problemă. Devine dificilă, până în punctul în care relația se va rupe complet.
  • Afectează fericirea: locuința este percepută ca un spațiu sigur pentru adăpostire. Dar când o altă persoană practică legea gheții, nu mai este cazul. Neliniștea și tristețea se instalează în cămin.

Ce să faci cu o persoană care practică legea gheții?

În acest moment, este timpul să iei măsuri pentru a nu lăsa legea gheții să-ți afecteze stima de sine, fericirea, încrederea și bunăstarea. În plus, anxietatea sau stresul se poate agrava.

Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să vorbești despre această atitudine. Poate fi după masă sau într-un moment de liniște. Pentru a comunica eficient ceea ce se întâmplă, este recomandat să fii asertiv. Dar ce se întâmplă dacă cealaltă persoană nu vrea să asculte? Urmează sfatul de mai jos.

Descoperă: 5 strategii pentru a-ți păstra calmul într-o ceartă

A doua alternativă este stabilirea unor limite. De exemplu, dacă o conversație începe să se încingă și se îndreaptă către o ceartă, este important să încetinești ritmul. A spune „Cred că este cazul să ne oprim. Vom continua discuția când vom fi mai calmi” este abordarea corectă.

A treia opțiune este de a pune capăt conviețuirii. Uneori, este de preferat să trăiești separat. Aceasta poate fi cea mai bună modalitate de a preveni ruperea relației.

Some figure

Se poate lucra la asta?

Cu ajutorul terapiei, se poate lucra la legea gheții în relații. Totuși, pentru ca rezultatele să fie fructuoase, persoana care o practică trebuie să fie conștientă de faptul că ceea ce face nu este o modalitate sănătoasă de a rezolva un conflict. Dacă acest lucru nu se întâmplă, va fi foarte greu să accepte ajutorul.

Consecințele sunt grave. Cu toții putem avea atitudini toxice învățate sau derivate din gestionarea emoțională deficitară.

Legea gheții este o atitudine pasiv-agresivă care este mai frecventă decât credem. Cu toate acestea, nu ar trebui să o normalizăm!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Pinto Tapia, Bismarck. (2005). COLISIÓN, COLUSIÓN Y COMPLEMENTARIEDAD EN LAS RELACIONES CONYUGALES. Ajayu Órgano de Difusión Científica del Departamento de Psicología UCBSP3(1), 57-85. Recuperado en 31 de agosto de 2022, de http://www.scielo.org.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2077-21612005000100004&lng=es&tlng=es.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.