Logo image
Logo image

Listerioza în timpul sarcinii: informații esențiale

4 minute
Consumul de alimente crude, negătite poate cauza listerioză, adică infecția cu bacteria Listeria. Din acest motiv, gravidele ar trebui să încerce să gătească alimentele pe care le consumă și să opteze pentru produse lactate pasteurizate. Îți prezentăm tot ceea ce trebuie să știi despre listerioza în timpul sarcinii.
Listerioza în timpul sarcinii: informații esențiale
Ultima actualizare: 05 octombrie, 2022

Listerioza în timpul sarcinii reprezintă o infecție gravă. Ea este cauzată de bacteria Listeria monocytogenes. Deși acest tip de infecție este rară la persoanele sănătoase, gravidele și pacienții imunocompromiși prezintă un risc crescut de listerioză.

În articolul de azi, îți prezentăm câteva informații esențiale despre listerioza în timpul sarcinii.

Ce este listerioza?

Infecția cu Listeria sau listerioza este o infecție care se transmite prin alimentație. Aceasta este cauzată de o bacterie care se găsește în mediul înconjurător și poate avea drept surse gazdele animale și legumele contaminate.

Așadar, putem contracta listerioză în urma consumului de:

  • Carne crudă și pește
  • Fructe și legume crude sau cu frunze verzi
  • Produse lactate nepasteurizate
  • Alimente neprocesate
  • Pește afumat
Some figure
În timpul sarcinii, nu consuma alimente crude care ar putea fi infestate cu Listeria.

Fierberea și pasteurizarea pot ucide Listeria. Așadar, specialiștii le recomandă persoanelor cu un risc crescut de listerioză să gătească bine carnea și legumele înainte de a le consuma și să evite laptele, brânza și alte produse lactate nepasteurizate.

Totodată, reține faptul că Listeria poate infesta alimentele chiar și după ce au fost gătite și ambalate. Alimentele destinate consumului imediat, cum ar fi mezelurile, sunt potențial periculoase.

Bacteria care provoacă listerioză poate supraviețui congelării și răcirii în frigider și se poate transmite de la mamă la făt. De fapt, această infecție reprezintă un pericol major pentru fetuși și nou-născuți. Drept consecință, viitoarele mămici trebuie să ia anumite măsuri de precauție pentru a ne se infecta.

Tipuri de listerioză

Listerioza constituie una dintre cele mai grave infecții transmise prin alimentație, dar, din fericire, este și foarte rară. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, anual nu sunt înregistrate decât 0,1 cazuri la 10 milioane de locuitori. Însă, în ciuda numărului scăzut de persoane infectate, listerioza are o rată de mortalitate ridicată. Din acest motiv, prevenția este esențială.

Există două tipuri de listerioză:

  • Listerioza non-invazivă: Reprezintă o formă mai ușoară a bolii care provoacă gastroenterită listerică febrilă. Deși în mod obișnuit nu este severă, poate afecta grav sănătatea grupurilor cu risc crescut, inclusiv gravidele.
  • Listerioza invazivă: Această formă este foarte periculoasă, având o rată de mortalitate de 20-30%. Simptomele sale includ febră, dureri musculare, sepsis și chiar meningită.

Citește și:

Obiceiuri care trebuie evitate în timpul sarcinii

Ambele tipuri de listerioză au o perioadă de incubație de 1-2 săptămâni. Însă acest interval se poate extinde până la 3 luni, drept pentru care listerioza este greu de detectat timpuriu.

Listerioza în timpul sarcinii

Some figure
Printre posibilele complicații ale listeriozei în timpul sarcinii se numără avortul spontan și nașterea prematură. Din acest motiv, specialiștii acordă o atenție specială gravidelor care contractează o asemenea infecție.

Listerioza este foarte periculoasă în timpul sarcinii, și nu doar pentru gravidă. Această infecție se poate transmite de la mamă la făt, care este foarte vulnerabil. Drept consecință, pot surveni:

Așa cum am menționat anterior, simptomele listeriozei apar în urma consumului unui produs contaminat. La doar câteva zile de la ingerare, pacienta poate observa simptome ca:

  • Febra
  • Durerile musculare
  • Voma
  • Greața
  • Durerile de cap

Infecția cu Listeria poate surveni în orice stadiu al sarcinii, dar este mai probabilă în cel de-al treilea trimestru, când sistemul imunitar al gravidei este slăbit.

Tratamentul trebuie început cât mai curând posibil. Dacă observi simptomele menționate anterior, consultă imediat un medic. Prezența listeriozei poate fi detectată cu ajutorul unei simple analize de sânge. După confirmarea diagnosticului, se vor administra antibiotice care vor oferi protecție fătului.

Prevenirea listeriozei în timpul sarcinii

Some figure
Când gătești, trebuie să eviți contaminarea alimentelor gătite.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă cinci măsuri pentru a evita consumul de alimente contaminate:

  1. Păstrează curățenia. Spală alimentele, spală-te pe mâini și menține bucătăria și frigiderul curate.
  2. Separă alimentele crude de cele gătite. În acest mod, vei preveni contaminarea încrucișată.
  3. Gătește bine. Gătirea alimentelor la temperaturi mai mari de 70 °C îți va proteja sănătatea.
  4. Depozitează alimentele la temperaturi sigure. Alimentele gătite nu ar trebui să stea la temperatura camerei pentru mai mult de două ore. Totodată, nu lăsa alimente să se decongeleze în afara frigiderului și respectă cu strictețe termenul lor de valabilitate.
  5. Folosește apă și alimente crude curate. Specialiștii recomandă evitarea alimentelor procesate și ambalate.

Îți recomandăm:

8 metode ecologice pentru curățarea frigiderului

Deoarece Listeria poate infecta alimentele negătite și nepasteurizate, măsurile preventive trebuie să aibă în vedere evitarea consumului acestor produse. Astfel, pe lângă măsurile tocmai enumerate, gravidele ar trebui:

  • Să evite consumul de lapte și de alte produse lactate nepasteurizate (inclusiv brânzeturile moi).
  • Să încălzească mezelurile și alte tipuri de carne procesată la temperaturi de cel puțin 70 °C înainte de a le consuma.
  • Să evite peștele și carnea afumată.
  • Să depoziteze resturile alimentare în frigider. În plus, aceste resturi trebuie consumate în termen de 2-3 zile de la depozitare.
  • Să citească ambalajele alimentelor și să urmeze indicațiile de conservare.

Concluzii

Deși listerioza este rară în timpul sarcinii, gravidele ar trebui să ia anumite măsuri de precauție pentru a o preveni. În fond, această infecție poate cauza moartea fătului.

Menține o igienă adecvată și evită carnea crudă și peștele afumat, laptele și alte produse lactate nepasteurizate și alimentele crude (în special cărnurile și legumele). Nu în ultimul rând, consultă medicul de îndată ce observi simptomele listeriozei, pentru a putea începe să te tratezi cât mai curând posibil.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Laura Isabel Gramage – Córdoba et al. “Listeria y embarazo. A propósito de un caso”, Matronas prof., 2016, 17(2) e1-e3. https://www.federacion-matronas.org/wp-content/uploads/2018/01/cc-listeria-y-embarazo.pdf.
  • Mateus T et al. “Listeriosis during Pregnancy: A Public Health Concern”, ISRN Obstet Gynecol. 2013 Sep 26;2013:851712. doi: 10.1155/2013/851712.
  • Véronique Goulet et al. “Incidence of Listeriosis and Related Mortality Among Groups at Risk of Acquiring Listeriosis”, en Clinical Infectious Diseases, Volume 54, Issue 5, 1 March 2012, Pages 652–660,https://doi.org/10.1093/cid/cir902.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.