Love bombing: ce este și cum să-l detectăm?
Scris și verificat de psihologul Elena Sanz
Când începe o nouă relație, emoțiile se intensifică: iluzie, pasiune, entuziasm… Partenerii manifestă dorința de a-l cuceri pe celălalt și de a petrece mai mult timp împreună. Uneori, aceste atitudini sunt extreme și nu corespund unei iubiri autentice, ci unei încercări de manipulare. Fenomenul se numește love bombing sau bombardamentul amoros.
Love bombing este o strategie utilizată pe scară largă de secte și organizații pentru a captura și a câștiga putere asupra adepților. Din păcate, este foarte prezent și în relații, în special în cele cu o persoană narcisică.
Întrucât consecințele sale asupra sănătății mintale și bunăstării emoționale sunt severe, trebuie să știm în ce constă love bombing pentru a ne proteja și a fugi la timp.
Ce este love bombing?
Love bombing este o tactică de manipulare emoțională pe care narcisiștii o folosesc pentru a seduce și a-și domina victimele. Constă, după cum sugerează și numele, în a bombarda victimele cu manifestări constante de afecțiune, lingușire, atenție și aprobare, pentru a le domina emoțional.
Cu toții tânjim să fim văzuți, iubiți și apreciați. Conexiunea emoțională și apartenența sunt nevoi inerente ale ființei umane. Din acest motiv, atunci când această nevoie este intensă, putem fi o pradă ușoară pentru acești indivizi care sunt experți în a se juca cu slăbiciunile noastre.
Love bombing începe practic în momentul în care cei doi oameni se întâlnesc și începe magia. Mesaje, complimente, semne de afecțiune, cadouri… Partenerul poate apărea oricând cu scuza că vrea să petreceți mai mult timp împreună, vă poate trimite flori și scrisori la locul de muncă, etc. Este complet dedicat cuceririi și oferă numeroase dovezi de iubire.
Descoperiți: Violența indirectă: ce este și cum să o evităm?
Un proces în trei etape
Această idilă aparentă nu durează mult. Mai devreme sau mai târziu, avansează către noi dinamici care nu mai sunt atât de satisfăcătoare. Să ținem cont că obiectivul manipulatorului este să convingă și să cucerească victima pentru a o face să se predea. Procesul are loc în următoarele trei etape:
Idealizarea relației
În această etapă incipientă, relația pare idilică. Victima simte că și-a găsit complementul perfect: cineva care o iubește și o prețuiește cu adevărat. Este fericită și entuziasmată de cât de bine curge totul și de dragostea și atenția pe care le primește.
Dezaprobare și pedeapsă
Odată ce persoana în cauză s-a predat relației (din cauza bombardamentului amoros inițial), narcisistul începe să capete controlul. În această etapă, de fiecare dată când victima prezintă un comportament „nepotrivit”, va fi pedepsită prin dezaprobare și ostilitate.
Actele zilnice, cum ar fi întâlnirea cu prietenii sau familia, a avea un anumit hobby sau a-și folosi libertatea și autonomia fără partener, vor fi primite cu furie, dispreț și retragerea afecțiunii. Când victima își cere scuze, idila și manifestările de afecțiune revin.
Astfel, victima învață (conștient sau inconștient) să se comporte așa cum își dorește partenerul. Începe să se limiteze, să-și modifice stilul de viață și să acționeze pentru a-și mulțumi partenerul. Renunță la toată puterea sa, își abandonează limitele și se izolează pentru a-l face pe partener fericit.
Epuizare
În ciuda cârligului emoțional pe care l-a generat bombardamentul amoros, mai devreme sau mai târziu, victima se satură de manipulare sau maltratare. În acest moment, poate decide să încheie definitiv relația și să iasă din această dinamică. De cele mai multe ori, trucurile și înșelăciunile reapar.
Cum să depistați bombardamentele amoroase?
Nu este ușor să detectați bombardamentul amoros. Iluzia, entuziasmul și intensitatea sunt comune la începutul oricărei relații. Cu toate acestea, există câteva aspecte cheie:
- Lucrurile se mișcă foarte repede. Manipulatorul copleșește victima cu afecțiune, complimente, cadouri sau gesturi exagerate. Totul este forțat.
- Atitudinea manipulatorului generează uneori anxietate sau respingere. Nu este o persoană înfometată de dragoste, ci mai degrabă cineva care încearcă să câștige controlul.
- Puteți vedea mici manipulări în spatele acelei iubiri aparente. Partenerul așteaptă la schimb dăruire și „ascultare”. Poate folosi victimizarea și vinovăția pentru a vă manipula atunci când încercați să aveți o viață dincolo de relație.
Citiți mai mult: Ce să faci dacă ai un partener abuziv verbal
Evitați fenomenul love bombing sau bombardamentul amoros
A avea o relație bazată pe bombardamentul amoros poate distruge stima de sine, încrederea și sănătatea emoțională. Prin urmare, este important să preveniți și să detectați la timp acest fenomen.
Este esențial să lucrați la respectul de sine și să aveți grijă de propriile „goluri emoționale”. Nu așteptați afecțiune cu orice preț.
La începutul oricărei relații, fiți atenți. Nu vă deconectați de la logică. Acordați atenție atitudinilor celeilalte persoane și încercați să identificați la timp steagurile roșii. De asemenea, amintiți-vă să vă ascultați intuiția și sentimentele. Nu ignorați disconfortul sau anxietatea care poate apărea.
O relație sănătoasă este progresivă. Încrederea și dragostea se construiesc și individualitatea fiecăruia trebuie întotdeauna respectată. Când observați dragoste și gesturi exagerate, fiți suspicioși față de intențiile celuilalt și protejați-vă.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Strutzenberg, C., & Wiersma-Mosley, J., Jozkowski, K., & Becnel, J. (2017). Love-bombing: A narcissistic approach to relationship formation. Discovery Journal.
- Vázquez, M. & Valbuena, F. (s/f). La pirámide de necesidades de Abraham Maslow. Recuperado
de http://142.4.211.67/~coebioet/biblioteca/libros/ceboax-0530.pdf
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.