Cum să supraviețuiești manipulatorilor de zi cu zi
 

Cum să supraviețuiești manipulatorilor de zi cu zi

Merită o relație manipulativă? Nu ezitați să rupeți legătura cu acea persoană. Cel mai important lucru este bunăstarea emoțională proprie.
Cum să supraviețuiești manipulatorilor de zi cu zi
Raquel Aldana

Scris și verificat de psihologul Raquel Aldana.

Ultima actualizare: 03 ianuarie, 2023

Trăim într-o lume în care cooperăm unii cu alții, aproape niciodată într-un mod altruist, care este atât necesar, cât și benefic. Cu toate acestea, implică un risc mare și este acela de a satisface manipulatorii. Cum să supraviețuiești manipulatorilor de zi cu zi?

Cu siguranță, ne gândim cu toții la cineva specific sau, cel puțin, avem o idee despre ce înseamnă asta. Cu siguranță, noi înșine ne-am comportat ca manipulatori de zi cu zi.

Cine nu s-a gândit că ar conduce compania mai bine decât șeful său? Sau că suntem victime ale suferinței și nedreptății din jur? Cine nu a țipat fără motiv la altă persoană?

Lupii în blană de oaie

Persoană care manipulează

 

A fost odată un lup căruia îi era foarte foame. Așa că a vrut să mănânce o oaie dintr-o turmă de lângă casa lui. Cu toate acestea, păstorul turmei era foarte atent și, oricât de multe încercări a făcut lupul, nu a reușit niciodată.

Într-o zi, lupul s-a gândit să-și schimbe aspectul, astfel încât să-i fie mai ușor să-și ia mâncarea. Mergând prin pădure, a văzut o blană de oaie și s-a îmbrăcat cu a. Apoi s-a dus la pășunat cu turma, înșelându-l pe cioban.

La amurg, turma s-a dus în partea fermei unde petrecea noaptea, poarta fiind asigurată.

Lupul și-a spus „Acum, când ciobanul adoarme, voi mânca oile mai grase și voi avea un adevărat ospăț”.

Dar, în seara aceea, când ciobanul pregătea mâncarea familiei sale pentru a doua zi, s-a dus la turmă și l-a prins pe lup, crezând că este un miel. L-a sacrifica instantaneu.

Când soția ciobanului a încercat să-l gătească, și-a dat seama că nu era un miel, ci un lup. Când și-a chemat soțul, el l-a recunoscut pe lupul care încercase deja de multe ori să-i atace oile.

Aparențele sunt înșelătoare

După cum știm cu toții, aparențele pot fi înșelătoare. Oamenii se comportă într-un mod pasiv, agresiv sau pasiv-agresiv cu o anumită intenție.

Astfel, șantajiștii, vampirii și prădătorii emoționali se comportă mult mai distructiv decât manipulatorii de zi cu zi. Nu folosesc întotdeauna amenințări.

De fapt, adesea îi scuzăm tocmai pentru că îi iubim sau îi apreciem, deoarece abuzul lor nu este întotdeauna explicit sau constant.

A fi o persoană amabilă, corectă și respectuoasă coexistă în mai multe ocazii decât ne-am dori cu o altă față disprețuitoare, agresivă, căreia îi place să calomnieze alte persoane. Bunătatea este blana de oaie sub care se ascunde marele lup rău. A petrece cu ei este frumos, a trăi împreună se poate transforma într-un adevărat iad.
– Juan Carlos Vicente.

Cum să supraviețuiești manipulatorilor de zi cu zi

Cum să supraviețuiești manipulatorilor

 

Manipulatorii de zi cu zi ne fac să ne simțim vinovați. Modul lor de a acționa nu se bazează pe frică, ci pe vinovăție. Cea mai autentică manipulare este cea care trece fără a fi observată, fără a ieși în evidență.

Poate fi foarte eficient să joci rolul victimei, să ameninți sau să încurajezi pe cineva să facă orice în schimbul unui zâmbet; cu toate acestea, nu este deloc necesar.

A trăi cu un manipulator este complicat și obositor, nu din cauza încercărilor continue de supunere, ci lipsei sale de resurse emoționale și sociale, instabilității și golului emoțional care îi subminează viața interioară. Manipulatorii de zi cu zi nu cunosc nici o altă modalitate de a-și rezolva problemele sau de a-și atinge interesele.

Ca să supraviețuiești manipulatorilor, refuză-i, evită-i și nu-i valida în niciun fel!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • FERNANDEZ, C. A. (1995). Medios De Comunicacion Social: Poder De Manipulacion Y Capacidad De Transformacion. Anales de Historia Contemporánea.
  • Chomsky, N. (2010). 10 Estrategias de Manipulación” a través de los medios.
  • Vázquez Feria, M. J. (2015). Educar con el corazón. Educar en Inteligencia Emocional. Publicaciones Didácticas.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.