Lupusul în sarcină: ce trebuie să știi
Ce riscuri prezintă pentru mamă și făt lupusul în sarcină? În zilele noastre, managementul terapeutic al bolii s-a îmbunătățit semnificativ. De fapt, efectele adverse pot fi eliminate prin tratamentul medicamentos.
Trebuie să menționăm faptul că o mare parte a complicațiilor cauzate de lupus în sarcină au legătură cu farmacologia. Medicamentele prescrise pentru a ține sub control lupusul cauzează adesea infertilitate sau malformații ale fătului.
Din acest motiv, femeile cu lupus sunt întotdeauna instruite să își planifice sarcina cu mult timp în avans. Astfel, medicii au timp să adapteze tratamentul la prezența sarcinii. Acest lucru este posibil în prezent datorită dezvoltării unor metode noi de tratament, cu principii active inovatoare.
În acest articol, vei descoperi faptul că femeile care suferă de boala lupus pot avea o sarcină sigură dacă o planifică corect. Vor trebui să se supună mai multor controale și teste decât alte femei însărcinate fără această afecțiune, dar pot aduce pe lume un copil sănătos.
Ce este lupusul?
Lupusul este o boală autoimună. Aceasta înseamnă că sistemul imunitar atacă celulele organismului deoarece nu le recunoaște. De exemplu, identifică anumite țesuturi ca fiind externe sau amenințătoare și le inflamează printr-o reacție similară cu cea care apare atunci când luptăm împotriva bolilor virale sau bacteriene.
Patologia este cronică și evoluează sub formă de reacții negative exacerbate. Perioadele de inactivitate pot apărea atunci când nu există simptome, dar episoadele acute sunt severe și invalidante.
Țesuturile cele mai afectate de lupus sunt cele articulare, dermice și renale. De asemenea, apare implicarea plămânilor și a creierului, deși simptomele caracteristice ale bolii apar la nivelul articulațiilor și al pielii.
Când vorbim despre lupus și sarcină, ne referim la o femeie cu un diagnostic anterior de lupus care rămâne însărcinată la un moment dat. Acest lucru poate fi problematic, deoarece anumite înregistrări relevă o creștere a incidenței problemelor în sarcină la femeile cu această afecțiune.
În plus, există posibilitatea apariției lupusului neonatal. Acest lucru se întâmplă atunci când bebelușul primește anticorpi care provoacă lupus în corpul mamei. Acest copil va avea, cel mai probabil, probleme cu pielea și sângele și, în cazuri grave, poate avea și probleme cardiace.
Citește mai mult:
Medicamentele pentru lupus și infertilitatea
Când vorbim despre lupus și sarcină, trebuie să discutăm mai întâi despre lupus și fertilitate. Adevărul este că femeile cu lupus nu ar trebui să aibă mai multe dificultăți decât altele în a rămâne însărcinate, deși medicamentele joacă un rol cheie în acest proces.
Persoanele cu lupus folosesc medicamente care le pot modifica capacitatea de a rămâne însărcinate. De exemplu, ciclofosfamida este un medicament utilizat frecvent pentru lupus, ce modifică viabilitatea ovarelor pe termen lung.
Prin urmare, este important ca femeile care doresc să rămână însărcinate și au un diagnostic de lupus să se consulte cu medicul în avans. Planurile terapeutice pot fi modificate pentru a favoriza fertilitatea. Ceea ce fac unii medici este să combine leuprolida, un alt medicament, cu ciclofosfamida pentru a reduce infertilitatea.
În mod similar, numeroase medicamente pentru lupus sunt teratogene, așadar pot provoca malformații congenitale la făt, în special în primul trimestru de sarcină. Sarcina trebuie să fie planificată în prealabil cu medicul care tratează femeia de lupus.
Citește mai mult:
Lupusul în sarcină: complicații
Lupusul poate complica sarcina în comparație cu alte boli cronice. Printre cele mai frecvente probleme amintim:
- Hipercoagularea. O femeie însărcinată cu lupus poate fi predispusă la formarea cheagurilor, care întrerup fluxul de sânge către placentă.
- Avortul. Femeile cu lupus sunt cu 10% mai predispuse la avort spontan decât alte femei însărcinate.
- Preeclampsia. Acest sindrom constă într-o creștere a tensiunii arteriale a femeii cu lupus, cu edem la nivelul membrelor inferioare și pierderi de proteine prin urină. Este un tip de hipertensiune arterială care, deși este indus de sarcină, este atribuit lupusului în aceste cazuri.
- Naștere prematură. Problemele de mai sus pot accelera travaliul și pot duce la naștere prematură.
Lupusul și sarcina sunt compatibile
În ciuda complicațiilor, lupusul și sarcina sunt cu siguranță compatibile. Femeile diagnosticate cu lupus care intenționează să rămână însărcinate ar trebui să consulte medicul pentru a planifica totul în detaliu cu mult timp înainte. Dezvoltarea corectă a bebelușului va depinde de această planificare.
Îți mulțumim pentru lectură și sperăm că ți-a plăcut acest articol!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Rivera Chavez, Lizet Lorena, et al. “Brote severo de lupus de difícil control.” Nefrología 39.3 (2019): 321.
- Ucar, E., et al. “Manejo del lupus eritematoso sistémico durante el embarazo.” Revista Española de Reumatología 32.3 (2005): 91-98.
- Martínez, Alonzo, et al. “Detección y manejo del brote lúpico en el embarazo.” Progresos de Obstetricia y Ginecología 61.4 (2018): 365-369.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.