Ține lupusul sub control: 7 remedii - Doza de Sănătate
 

Ține lupusul sub control: 7 remedii

Aceste remedii pot suplimenta tratamentul medicamentos pentru combaterea lupusului. Totuși, este recomandat să ceri opinia medicului înainte de a le încerca. 
Ține lupusul sub control: 7 remedii
Karla Henríquez

Verificat și aprobat de doctorul Karla Henríquez.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Lupusul este o boală autoimună. Din păcate, nu se știu prea multe lucruri despre ea. Singura certitudine este faptul că provoacă modificări considerabile la nivelul celulelor. Dar în ce constă, de fapt, boala, și ce modalități se pot folosi pentru a ține lupusul sub control? Descoperă niște informații utile în acest sens în cele ce urmează.

Aproximativ 5 milioane de oameni suferă de lupus. Această boală atacă celulele sănătoase din organism. Astfel, ea poate afecta toate organele și sistemele din corp, de la articulații la mușchi, piele, rinichi, plămâni și așa mai departe.

Lupusul se remarcă prin faptul că este o boală foarte eterogenă. Asta înseamnă că foarte rar se întâmplă ca doi pacienți să aibă aceleași simptome sau probleme. Lupusul crează anticorpi care stimulează în exces limfocitele B, un tip de globule albe. Pe lângă tratamentele prescrise de medic, poți apela și la următoarele remedii pentru a ține lupusul sub control.

1. Masaje

Ține lupusul sub control și prin masaje

Masajele sunt un remediu vechi, însă sunt atât populare, cât și eficiente. Acestea oferă următoarele beneficii:

  • Detoxifică organismul.
  • Reduc nivelul de stres.
  • Îmbunătățesc funcțiile metabolice.
  • Reduc inflamațiile.

Masajele reprezintă o modalitate de a trata această problemă pe termen lung. Un masaj pe săptămână este de ajuns. Important este să fie făcut de un specialist. Poate că este mai scump, dar beneficiile se văd încă din prima zi. Poți discuta cu maseurul sau maseuza la care apelezi pentru a-i explica situația ta.

2. Ulei de măsline

Uleiul de măsline este bogat în acizi grași esențiali, care reduc inflamațiile, unul dintre simptomele principale ale lupusului. În plus, acest ulei conține fitonutrienți, care protejează organismul împotriva efectelor bolilor cronice.

Nu trebuie decât să introduci uleiul de măsline în alimentația ta zilnică pentru a te bucura de aceste beneficii.

  • Poți să îl adaugi în sosurile pentru salate sau să îl folosești la gătit în locul uleiului utilizat de obicei.
  • Pe lângă introducerea uleiului de măsline în alimentație, este necesar să eviți consumul de zahăr. 

3. Oțet de mere

Consumul de oțet de mere ține lupusul sub control

Lupusul poate scădea cantitatea de acid gastric produs în organism. Acest efect poate fi ameliorat de oțetul de mere, unul dintre cele mai bune produse pentru stimularea producției de acid gastric. Totodată, acest aliment are și proprietăți detoxifiante și poate ține lupusul sub control.

Ai mai multe opțiuni atunci când vine vorba despre introducerea oțetului de mere în alimentație. Poți să-l adaugi în sosurile pentru salate sau să-l folosești la prepararea murăturilor.

O altă variantă excelentă este să bei un pahar de apă cu oțet de mere în fiecare zi.

Ingrediente

  • O linguriță de oțet de mere (10 ml)
  • O cană de apă (200 ml)

Amestecă ingredientele și bea un pahar pe zi din acest remediu.

4. Busuioc

Plantele sunt printre cele mai bune remedii pentru bolile cronice. În ceea ce privește lupusul, busuiocul este o opțiune excelentă.

Datorită proprietăților sale antiinflamatoare și a conținutului de antioxidanți, busuiocul ajută organismul să se adapteze la stres și la dezechilibrele enzimatice. 

Adaugă busuioc în mâncare pentru a oferi preparatelor o aromă delicioasă. În același timp, te vei bucura și de numeroase beneficii.

5. Probiotice

Sănătatea stomacului este foarte importantă pentru a ține lupusul cub control. În general, persoanele care suferă de această boală au diverse carențe nutriționale. Tocmai de aceea este foarte important ca ele să asimileze tooate substanțele nutritive necesare organismului.

Menținerea unei flore intestinale sănătoase este de mare ajutor. Aceste bacterii benefice previn inflamațiile și ajută la răspândirea în organism a citokinelor (proteine care reglează funcțiile celulelor).

6. Ulei de cocos

Acest aliment are numeroase beneficii. Printre altele, uleiul de cocos echilibrează sistemul imunitar, ajută digestia, reglează nivelul de colesterol și reduce frecvența crizelor de lupus. 

O idee bună este să alternezi între uleiul de cocos și cel de măsline. Ne este mai familiar gustul uleiului de măsline, dar în doar câteva zile ne putem obișnui și cu aroma uleiului de cocos.

7. Ghimbir

Consumul de ghimbir poate ține lupusul sub control

Ghimbirul este foarte eficient în combaterea durerilor articulare obișnuite sau cauzate de artrită. Aceleași caracteristici îl transformă într-o alegere excelentă și pentru bolnavii de lupus.

Unul dintre cele mai comune simptome ale lupusului îl reprezintă umflăturile sau inflamațiile, care sunt însoțite de dureri articulare. Ameliorarea acestor dureri poate fi primul pas către îmbunătățirea calității vieții pacienților.

Ia măsuri pentru a ține lupusul sub control

Lupusul este o boală foarte periculoasă care necesită foarte multă grijă și atenție. Dacă ai fost diagnosticat/ă cu această afecțiune, respectă toate recomandările medicului.

Folosește, de asemenea, aceste remedii pentru a-ți suplimenta tratamentul și pentru a ameliora simptomele.

Sursa imaginii reprezentative: © wikiHow.com.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.